S obmedzeným rozpočtom: Zariadiť byt štýlovo ide aj bez veľkej investície

10.10.2015
Interiér

Nakuknite s nami do útulného hniezdočka, kde rozbieha svoj spoločný život sympatická mladá rodinka.

13fotiek
Nástenné skrinky tvoria pútavý akcent spoločenskej zóny. Postupné skracovanie šírok skriniek sa pohráva s perspektívou priestoru. Opticky ho predlžuje. Autor: Laura Witteková

Vedeli, že ak podľahnú zariaďovaniu v štýle narýchlo nanosených starších kúskov z bývalých domovov, toto „dočasné provizórium“ sa pri bežnom živote tak skoro nezmení. Chceli maximálne využiť daný priestor s dôrazom na funkčnosť a praktickú stránku a zároveň, aby interiér pôsobil osobito. Isté obmedzenie predstavoval, tak ako u väčšiny mladých ľudí, rozpočet. Druhou prekážkou bol čas, potrebovali sa nasťahovať ešte pred narodením prvého potomka.

Hľadajúc inšpirácie v interiérových časopisoch a na internete natrafili na architektov zo štúdia arku, ktorých návrhy ich oslovili. Slovo dalo slovo a začal sa pomerne rýchly tvorivý proces. Vzhľadom na okolnosti, búracie práce neprichádzali do úvahy, museli sa prispôsobiť danému stavu priečok. Požiadavky domácich na vstupné spodné podlažie so spoločenskou zónou bola svetlosť, vzdušnosť, pracovňa a otvorená polica na obľúbené knihy a CD. Rovnako dôležitý bol dostatočný odkladací priestor.

Skrátka iný

Architekti Miroslav Kollár a Martin Ujvári sa s touto výzvou elegantne pohrali. Na svetlosivom pozadí nosnej pohľadovej steny v spoločnosti neutrálneho bieleho vstavaného nábytku navrhli pútavý osobitý prvok nástenných skriniek s povrchovou úpravou z bieleného duba. Modulárny systém s jednotkou kocky plynulo prechádza od kuchyne, kde plní funkciu horných skriniek, ponad jedálenský kút až do obývačky.

Tu sa ich hmota postupne rozpadá do citlivo skomponovanej geometrickej štruktúry jednotlivých modulov. Obývačke tak dodáva pocit vzdušnosti aj punc originality. Ani farebný koncept nepokrivkáva za funkčným a tvarovým riešením. Neutrálnu sivo-bielu kombináciu opticky zútulnenú drevom ozvláštňuje pár žiarivo žltých prvkov zariadenia. Hravosť a mladého ducha domácnosti podporili svietidlá s roztopašne zauzlenými červenými káblami s nepravidelne rozmiestnenými odhalenými žiarovkami.

Čitateľné záľuby

Skrinky aj všetok nábytok navrhnutý až po strop maximálne využíva kapacitu miestnosti. Domáci od začiatku zamietli klasicky koncipovanú obývaciu zostavu, vzhľad knižnice mal byť nezávislý od momentálneho modelu televízora. Otvorené police umožnili mladému páru vniesť do interiéru kus seba a prejaviť vlastné priority. Z domácnosti je dnes evidentná ich láska k hudbe, dobrej knihe a športu. V športovom duchu sa nesie aj sieťovina na schodisku, ktorá plní funkciu zábradlia.

Sprcha a toaleta v jednom

Poschodie patrí nočnej zóne so spálňou rodičov a budúcou detskou izbou, ktorým robí spoločnosť neveľká kúpeľňa. V pôvodnom holobyte tu bola situovaná vaňa, umývadlo a toaleta. Domáci však na rovnakom priestore túžili po sprche popri zachovaní vane. Kombinovaný model ich nezaujal, vyhralo nevšedné vsadenie sprchovacieho kúta do priestoru toalety. Prispôsobili jej odtok v spáde prekrytý odsadeným dreveným roštom, ktorý po sprchovaní rýchlo vyschne.

Ing. arch. Miroslav KOLLÁR, PhD.

Ing. arch. Martin UJVÁRI

Ing. arch. Marek ABRAMOVIČ

Silvio KOVÁČ

Ing. arch. Marek PAVLECH

autori interiéru

www.arku.sk
Návrh interiéru sa rodil v známych mantineloch striedmeho rozpočtu a malého priestoru. Vďaka dôvere klientov a neformálnej komunikácii s nimi bola práca radosťou a mantinely len vodiacou linkou. Interiér sme navrhli tak, aby čo najľahšie čelil meniacim sa potrebám rastúcej rodiny. Veľa otázok ešte zostalo nezodpovedaných, ale veríme, že stanovený koncept ich zvládne a odpovede budú na dosah.

Viac foto si pozrite v galérii

 
Autor: PEKNÉ BÝVANIE/Inéz BÚCI
Fotogaléria

Najčítanejšie
 

Pekné Bývanie

 

Vaše hniezdočko

Pridať vlastné foto
9fotiek

PRED a PO: Rekonštrukciou sa 2-izbák zmenil na nepoznanie

24.02.2016
10fotiek

Môj nový byt: Ako sa vám páči Jolanino zrekonštruované hniezdočko?

10.02.2016
9fotiek

1-izbový byt v hlavnom meste si manželia upravili podľa svojich predstáv

28.01.2016