Keď sa v byte spojí vášnivá červená s optimistickou žltou

30.08.2013
Interiér

Investor má rád, keď je okolo neho živo. Preto v jeho interiéri nesmela chýbať vášnivá červená a optimistická žltá.

1fotka
Vďaka rekonštrukcii sa byt otvoril a presvetlil. Obývačka sa zväčšila a je prepojená s jedálenským kútom. Keďže majiteľ zbiera obrazy, celý byt je koncipovaný ako domáca minigaléria. Autor: Vlado VAVREK, Laura WITTEKOVÁ

Pri výbere nového bývania hrala rozhodujúcu úlohu lokalita. Celý život bol naučený na bratislavské staré mesto, nechcel sa príliš vzdialiť. Realitná kancelária pre neho vytypovala voľné byty v tejto časti. Navštívil ich asi desať. Keď prišiel sem, na šieste poschodie, a uvidel výhľad na mesto, bolo prakticky rozhodnuté. Nahrával i fakt, že bytový dom z roku 1968 je z plnej pálenej tehly. Navyše prešiel nedávno rekonštrukciou a zateplením, a tak dobre vyzerá i zvonka.

Z troch dve

Majiteľ sa s architektom Radom Richnavským spoznal už dávnejšie. Keď ho prizval do čerstvo zakúpeného trojizbového bytu, mal už isté predstavy o bývaní. Izby aj kúpeľňa boli veľmi malé, chodba zas zbytočne veľká. Vyplývali z toho i požiadavky majiteľa. K hlavným patrilo zväčšenie a presvetlenie denného priestoru aj kúpeľne. V reále to znamenalo vybúranie všetkých nenosných priečok. Našťastie ich bola väčšina. A tak sú dnes z troch izieb dve.

Všetko nové

Renovovalo sa od základu, vrátane rozvodov vody, kúrenia a elektroinštalácií. Špeciálnu úpravu zaznamenal aj strop. Je zvukovo izolovaný, aby domáci nerušil susedov a oni jeho. Samozrejme, do nového odeli aj povrchy stien, pričom zvolili klasickú omietku a maliarsky náter. Pôvodné dubové parkety boli už, bohužiaľ, v dezolátnom stave, a tak ich nahradila nová dubová podlaha. Majiteľ spomína: „Rekonštrukcia prebiehala pol roka. Časovo sa trochu natiahla oproti plánu, pretože na niektoré profesie sa muselo čakať.“ Nové priečky vytvorili pomocou sadrokartónu. Za zmienku ešte stoja vymenené okná. Ich rámy sú zo sklolaminátu, čo patrí na našom trhu k novinkám.

Ako v galérii

Už na prvý pohľad je jasné, že majiteľ bytu zbiera obrazy. Nemá vyhranený štýl, zvyčajne ich kupuje od autorov, ktorých aj osobne pozná. A je ich dosť, veď, ako sám hovorí, väčšina jeho priateľov a známych je z umeleckých kruhov. To, aby sa ich čo najviac zmestilo na steny, zohľadnil architekt aj v koncepPôvodná cii návrhu. Steny mali zostať pokiaľ možno voľné, bez nábytku. Zároveň bolo nutné vyriešiť umiestnenie pracovného kúta.

Obidve požiadavky splnila v obývačke obojstranná nábytková stena od podlahy až po strop. Z jednej strany slúži ako obývačková zostava, z druhej ako plnohodnotná pracovňa. Aby za ňou nevznikla stiesnená nika, je obojstranne prístupná. Veľká výhoda je i dostatok prirodzeného svetla. Na odľahčenie masívneho nábytkového bloku použil architekt podsvietenie. čo sa týka obrazov, je možné prakticky kedykoľvek zmeniť ich umiestnenie či zavesiť nové kusy. Umožňuje to rovnaký systém vešania na lankách, aký sa používa aj v galériách.

Nech je veselo

„Farebné ladenie zodpovedá vyslovene mojej predstave,“ pokračuje investor. „chcel som túto kombináciu farieb, čiže výraznú červenú a žltú. obľubujem najmä červenú, pretože je živá a energická. mám rád, keď je veselo, tak prečo by sa to nemalo objaviť aj v interiéri? Uprednostňujem proste extravaganciu pred decentnosťou.“ Celkový výber materiálov a doladenie ostatných farieb si s architektom ujednotili.

Na podlahe v kuchyni tu nájdete tmavý gres, v obývačke zas teplý drevený dekor. výraznú žltú v kuchyni vyvažuje biely nábytok a sivá na časti kuchynskej zostavy či čierna mozaika lemujúca výhľad nad drezom. na stenách je zámerne použitá biela, pretože zbierka obrazov si vyžaduje neutrálne pozadie. Majiteľovi sa v novom byte začína práve tretí mesiac. hovorí: „ešte sa tu, po dvoch mesiacoch, necítim zabývaný. niektoré detaily treba ešte dokončiť. ale už sa tak neponáhľam.“

Ing. arch. Radovan RIchnavský, autor návrhu. www.boraarchitekti.sk

„Celá koncepcia riešenia bytu sa odvíjala od požiadaviek majiteľa. Zväčšovali sme obývačku aj kúpeľňu. ale keď sme zrušili jednu miestnosť, hľadali sme adekvátnu náhradu, kde by bolo možné situovať pracovňu. Po niekoľkých variantoch sa ako najschodnejšie riešenie ukázalo umiestniť v obývačke od podlahy až po strop obojstrannú nábytkovú zostavu. toto riešenie zároveň nezahltilo žiadnu zo stien, ktoré slúžia na prezentovanie výtvarného umenia.“

 
Autor: Monika KRÁLOVÁ


Najčítanejšie
 

Pekné Bývanie

 

Vaše hniezdočko

Pridať vlastné foto
9fotiek

PRED a PO: Rekonštrukciou sa 2-izbák zmenil na nepoznanie

24.02.2016
10fotiek

Môj nový byt: Ako sa vám páči Jolanino zrekonštruované hniezdočko?

10.02.2016
9fotiek

1-izbový byt v hlavnom meste si manželia upravili podľa svojich predstáv

28.01.2016