Keď starší obývajú mladistvý interiér

05.07.2013
Interiér

Povedali by ste , že majiteľkou mladistvého interiéru je staršia dáma? Prečo nie, keď energiou , espritom a prehľadom predčí i mnohé mladšie ročníky.

8fotiek
Povedali by ste, že majiteľkou mladistvého interiéru je staršia dáma? Prečo nie, keď energiou , espritom a prehľadom predčí i mnohé mladšie ročníky. Autor: Vlado VAVREK

Hoci je Slovenka, trvalo žije v Prahe. Veľa cestuje po svete a vďaka tomu má i množstvo známych. Keďže sa sem stále vracia, potrebovala vlastné zázemie.

A tak pred viac ako rokom investovala do novučičkého holobytu na nábreží Dunaja. Pre túto lokalitu sa rozhodla pre blízkosť Starého Mesta i dostupnú občiansku vybavenosť v priamom okolí. Často to oceňujú i priatelia zo sveta, ktorí z času na čas využijú jej pozvanie.

Na komplet

Bytu po odovzdaní chýbali podlahy aj kúpeľňa. Majiteľku teda čakali stavebné dokončovacie práce a kompletné zariaďovanie, a tak oslovila odborníkov. Priatelia jej poradili tvorivý a realizačný tím Hreščák & Gabrišová, s ktorých prácou boli veľmi spokojní vo vlastnom dome.

Zadanie bolo od začiatku jasné. Prianím pani domácej bol moderný, presvetlený a vzdušný interiér. Hoci je byt určený na občasné využívanie, mal byť plne funkčný vrátane kuchynských spotrebičov.

Bolo treba navrhnúť a rozmiestniť hygienické zázemie, spálňu, spoločenskú časť s kuchyňou a obývačkou. Čo sa týkalo možností ich usporiadania, tridsaťdeväť štvorcových metrov nedávalo príliš na výber. Priestor bytu totiž predstavuje relatívne úzky kváder s presklenenou stenou a oknom na jednom konci.


Vlado VAVREK

Spálňa v centre

Keď dizajnéri definovali a rozmiestnili v ploche všetky požadované funkcie, priestor sa prirodzene rozdelil. Hneď vo vchodovej časti našla miesto aj malá chodbička, z ktorej sa vstupuje do hygienického kútika. Niku ponechanú na úložný priestor vybavili vstavanou skriňou.

Obývačková časť kombinovaná s kuchynkou sa prirodzene dostala k presklenenej stene. A tak sa spálňa v podobe útulného dvojlôžka, vstavaného šatníka a skriniek nad posteľou dostala prakticky do stredu riešenia.

Keďže ide o priechodnú nočnú zónu, plánovali ju oddeliť závesom. Po dokončení sa majiteľka rozhodla, že to nebude potrebné. Ani z vchodových dverí, ani z dennej zóny sem vlastne nevidieť. Zaujímavo je vyriešená i spoločenská časť, v ktorej sa stretáva obývačka, kuchyňa a stôl využívaný zároveň ako jedálenský a pracovný.

Stena plná políc

Požiadavkou pani domácej bolo i to, aby sa denné svetlo dostalo do spálne aj chodbičky. Dizajnéri preto navrhli deliacu stenu v podobe dvojfarebnej policovej steny, ktorá vymedzuje plochu nočnej a dennej časti.

Nie je však plná, ale tvorená úložnými poličkami prístupnými z oboch strán. Denné svetlo tak cez ňu prechádza, no zároveň dostatočne priestor oddeľuje.

Celkovo pôsobí ako hra zvislých a horizontálych línií a farieb. Poličky ponúkajú aj rôznu výšku. Do spodných sa zmestia šanóny. Stredná časť prijme knihy a drobnosti a horné poličky sú rezervované pre vyššie dekorácie.

Optimistická žltá, tu kombinovaná so sivou, sa objavila i na o bývačkovej zostave. Aj pomocou takýchto prepojení vyznieva interiér zladene.


Foto: Vlado VAVREK

Koberec inšpiráciou

Jedného dňa priniesla pani domáca darček od sestry, koberec z Turecka. Dizajnérom sa hneď zapáčil. Zastávajú názor, že kombináciou niečoho starého s novým môže interiér získať osobité čaro.

Dokonca v ňom celkom náhodou našli všetky farby, ktoré použili v návrhu. Rovnako odobrili prinesenú stolovú lampu rustikálneho vzhľadu.

Od prevládajúcej farby koberca nakoniec odvinuli farbu steny v spoločenskej časti a podľa vzoru tienidla na lampe vybrali svietidlá nad rozťahovacím kreslom.

V jednom celku

Netradične a veľmi príjemne pôsobí i nápad priameho spojenia kuchynskej zostavy s obývačkovou. Vo výsledku tvoria jeden kompaktný farebný a materiálový celok.

Obývačkový skrinkový pult prechádza plynulo do kuchynskej linky. Pôvodnému plánu, aby aj dolné skrinky kuchynskej zostavy pokračovali v rovnakej línii nad zemou ako obývačkový diel, zabránila praktická stránka.

Potrebovali totiž umiestniť umývačku riadu a pripraviť i dostatok úložného priestoru. Priania pani domácej splnili autori interiéru do bodky. Hoci tu trvalo nebýva, kedykoľvek sa sem rada vracia. Byt jej poskytuje komfortné a zároveň útulné a plne využiteľné zázemie.


Ing. arch. Zuzana Gabrišová, Martin Hreščák,
Autori projektu www.triha.sk

„Majiteľka mala predstavu o tom, aký chce mať interiér. Od začiatku sme poznali smer, ktorým môžeme návrh rozvíjať. Na čom sme sa dohodli, sa už nemenilo, čo výrazne uľahčuje spoluprácu. Okrem riešení na mieru, ktoré vyplynuli z danej dispozície, sme sa snažili podporiť myšlienku ľahkosti a vzdušnosti, napríklad i farbami. S výnimkou výraznej steny v obývacej časti sme použili svetlé farby a ich odtiene. Podlaha v dekore bieleného dubu zjednocuje plochu, jemná sivá je skôr tlmená a optimistická žltá priestor rozžiari.“

 
Autor: Monika KRÁLOVÁ
Fotogaléria
Keď starší obývajú mladistvý interiérKeď starší obývajú mladistvý interiérKeď starší obývajú mladistvý interiérKeď starší obývajú mladistvý interiér
 
8fotiek


Najčítanejšie
 

Pekné Bývanie

 

Vaše hniezdočko

Pridať vlastné foto
9fotiek

PRED a PO: Rekonštrukciou sa 2-izbák zmenil na nepoznanie

24.02.2016
10fotiek

Môj nový byt: Ako sa vám páči Jolanino zrekonštruované hniezdočko?

10.02.2016
9fotiek

1-izbový byt v hlavnom meste si manželia upravili podľa svojich predstáv

28.01.2016