Päťročný mezonet, ktorý pôsobí ako nový

22.09.2013
Interiér

Tento mezonetový byt obýva jeho majiteľ už päť rokov. Napriek tomu pôsobí ako celkom nový. Nemalou mierou k tomu prispeli kvalitné materiály a vhodne zvolený nadčasový farebný koncept.

20fotiek
Z vchodových dverí sa povedľa steny obloženej sivým zrkadlom vstupuje priamo do spoločenskej zóny bytu. Obývaciu časť pomáha oddeliť aj zaujímavý krycí panel z čierneho skla z dielne dizajnérky Gordany Turuk. Spod jej rúk vyšli i konferenčný a príručné stolíky. Všetky elektrické, audio- aj videokáble sú od televízora s príslušenstvom vedené v podlahe. Autor: Vlado VAVREK

Majiteľ sa pre tento byt rozhodol ešte počas stavby bytového domu. Už v tejto fáze oslovil architektku, aby mu dispozíciu prispôsobila na mieru. Developer umožnil zmeny, podmienka bola rešpektovať umiestnenie rozvodových šácht. Priečky sa teda murovali a schodisko betónovalo už podľa nového návrhu. Na mieste pôvodne plánovanej kuchynskej linky priamo v obývačke dnes nájdete pracovný kút. Kuchyňu premiestnili k druhej rozvodovej šachte do niky vedľa schodiska a, čo je veľmi výhodné, blízko okna.


Foto: Vlado VAVREK

Bez chodieb

Asi deväťdesiatpäť štvorcových metrov plochy bytu sa prakticky rovnako delí medzi dve podlažia. Vchodovými dverami vstúpite priamo do spoločenskej časti s pohodlnou obývačkou, malou kuchynkou a dobre zamaskovaným pracovným kútom. Pod schodisko sa navyše zmestila i hosťovská toaleta, oproti nej obojstranne otváracia vstavaná skriňa. Poschodie disponuje spálňou, ktorá je z jednej strany spojená s hygienickým zázemím a šatníkom a z druhej so slnečnou terasou. Zaujímavosťou tohto interiéru je fakt, že tu nenájdete klasické chodby. Na terasu, hoci dlhú a úzku, si majiteľ umiestnil dva typy sedenia a dizajnové ležadlo. A keď sa z nej pozriete do diaľav, celkom zabudnete na okolitú zástavbu. Pohľad vám totiž spočinie na upokojujúcej zeleni lesov dvíhajúcich sa Malých Karpát. Prakticky všetok nábytok, čo sa v byte nachádza, je vyrobený na mieru. Výnimka je sedačka a kožené kreslo v obývačke či záhradný nábytok na terase.


Foto: Vlado VAVREK

Pod vlastnou značkou

Interiér navrhovala Zuzana Milková z ateliéru „architektky milkova/tauberova“. Investor sa na ňu obrátil na odporúčanie. Hoci mala dizajnérka predtým pracovné skúsenosti, tento byt spred piatich rokov je prvý interiér pod vlastnou značkou. Ako hovorí: „V našom ateliéri sa nehráme na nejaký autorský rukopis, práve naopak, pracujeme tak, že rešpektujeme predstavy a priania klienta. Každá naša realizácia je iná, presne, ako aj každý investor je iný. Je to pre nás príjemná výzva ponoriť sa zakaždým do iného štýlu, farieb a materiálov. Interiér nie je ako obraz, ktorý môžete jednoducho zvesiť a vymeniť. Majiteľ sa v ňom musí cítiť dobre, a to nielen pár týždňov.“


Foto: Vlado VAVREK

Vycibrený vkus

Investor, scestovaný mladý muž, mal už od začiatku v predstavách o bývaní pomerne jasno. K tomu isto prispel i jeho záujem o architektúru a umenie. K jeho obľúbeným materiálom patrí najmä sklo a kov. Základnými požiadavkami boli kompaktnosť interiéru, v ktorom sa dá schovať čo najviac menších vecí pre jednoduchú údržbu. Dizajnérka pokračuje: „S investorom, ktorý má vyslovene vycibrený vkus, sa mi veľmi dobre pracovalo. Rôzne návrhy a nápady si vedel hneď aj predstaviť. Prínosom bola i jeho rozhodnosť. Môžem povedať, že sa návrhu a neskôr i výberu jednotlivých solitérov naozaj poctivo venoval. A to je vidieť i na výsledku.“


Foto: Vlado VAVREK

Od skutočných umelcov

Majiteľ sa nebránil ani myšlienke umenia v interiéri. Už od začiatku vedel, že osloví dizajnérku Gordanu Turuk, ktorá pracuje so sklom. Na mieru priamo sem vyrobila z čierneho skla rozhodne netradičnú a originálnu kryciu zástenu za televízor, ďalej konferenčný stolík a dva príručné stolíky kombinované s kovom. Okrem toho tu na stene spoločenskej miestnosti nájdete fotografie od umeleckej fotografky Jany Ilkovej. Poschodie zas zdobí abstraktná kresba ľudského tela. Prechádza zo spálne až nad schodisko, čím priestor zjednocuje. Autorkami sú profesionálna maliarka Michaela Nociarová- -Rázusová a M ária Matrková. Skôr ako sa pre ňu domáci rozhodol, navštívil spolu s dizajnérkou maliarsky ateliér a zoznámil sa s rôznymi typmi kresieb. Maliarka naskicovala vybraný motív na papier v mierke 1 : 1 a až potom sa kresba nanášala na stenu.

Schovaná pracovňa

Autorka interiéru sa pohrala i s formou a umiestnením pracovného kúta. Netypicky sa nachádza priamo v obývačke. Nepôsobí tu však rušivo, pretože na prvý pohľad vyzerá ako vstavaná skriňa. Lomené dvierka však skrývajú poličky a pracovné pomôcky vrátane potrebnej techniky. Dokonca by ste tu našli aj domového videovrátnika. Prekvapením pre neznalých je pomerne veľký vysúvací stôl na kolieskach. Stačí teda otvoriť skriňu, vysunúť stôl, prisunúť stoličku a práca sa môže začať.

Spálňa na viacero spôsobov

Originálne je poňatá i spálňa na poschodí. Nevšedné riešenie spočíva v možnosti akoby meniť rozmery spálne. Klasickú stenu, ktorou býva izba uzavretá, nahrádzajú veľkorozmerné a posuvné sklenené panely a textilné závesy. Vďaka špeciálnej nepriesvitnej tkanine sa miestnosť môže celkom zatemniť a uzavrieť. Posúvaním závesov sa dá otvoriť smerom k terase alebo do priestoru medziposchodia, či do oboch smerov, podľa chuti a potreby.

Farebný koncept

Celému interiéru vládnu skôr neutrálne farebné odtiene. Tie zároveň zjemňujú použitý materiál, konkrétne sklo, kov a kameň. Ako definuje Zuzana Milková: „Použili sme poltóny čiernej a bielej, ktoré sú v rôznej intenzite lomené do hnedej. Výsledkom sú odtiene sivej, béžová, jemne škoricová či kapučíno. Aj vďaka tejto farebnej neutralite sme získali istú nadčasovosť. A navyše, farebné akcenty je možné pridať kedykoľvek a ľahko ich aj meniť.“

Mgr. art. Zuzana MILKOVÁ, www.architektky.sk

„Pomerne jednotnú farebnú škálu obohacujú materiály odlišných štruktúr a textúr. Mäkké štruktúry sú v celom spoločenskom priestore kombinované s hladkými či lesklými povrchmi. Špeciálne spracovaná dyha v tenkých pásikoch vytvára jemnú textúru, podobne ako kresba na koženom poťahu na sedačke a kresle. Koženka sa nachádza aj na stene schodiska a dvierkach horných kuchynských skriniek. Okrem ľahkej údržby má i tlmiace akustické vlastnosti, čo je vhodné v kombinácii s viacerými hladkými a lesklými materiálmi, ako sú sklo, zrkadlo, kameň či chróm. Na poschodí v priestoroch spálne a šatníka prevažujú drevené materiály. Sú to bielený dub na podlahe a olejované orechové drevo na posteli a vstavanom nábytku šatníka. Štruktúra steny je zvýraznená nadrozmernou maľbou, ktorej metalická farba mení odtieň počas dňa.“

Všimli sme si

K čistému a elegantnému vzhľadu kuchynskej linky prispievajú aj bezpríchytkové dvierka.

Architektky tentoraz umiestnili vysúvaciu elektrickú zásuvku zospodu hornej skrinky.

Obklad z koženky na stene a na horných dvierkach kuchynskej linky má decentnú štruktúru, čo zjemňuje veľkú plochu medziposchodia.

Z elegantného nábytku v obývačke si domáci pán celkom poľahky urobí pracovnú zónu. Stačí otvoriť dvierka, vysunúť stôl na kolieskach a prisunúť stoličku.

Skrinka pod oknom sa otvára vysunutím hornej časti. Tým, že skrinka „visí vo vzduchu“, neprekáža si ani s podlahovým konvektorom. Celkom v rohu spoločenskej časti majiteľ umiestnil úzku chladničku na víno.

Stena s kresbou za posteľou skrýva úložný priestor. Šírkou kopíruje rozmer rozvodovej šachty, čím sa tento nutný prvok plnohodnotne zakomponoval do priestoru.

Chladničku s mrazničkou je možné obložiť iba pod podmienkou dostatočného vetrania. V tomto prípade zvolili obyčajné kruhové otvory, ktorých celková plocha je presne vypočítaná podľa typu spotrebiča.

Rozsah otvorenia dverí v hosťovskej toalete na prízemí limituje jednoduchý kožený remienok. Vyžaduje si to ochrana obkladu zo sivého zrkadla.

 
Autor: Monika KRÁLOVÁ
Fotogaléria


Najčítanejšie
 

Pekné Bývanie

 

Vaše hniezdočko

Pridať vlastné foto
9fotiek

PRED a PO: Rekonštrukciou sa 2-izbák zmenil na nepoznanie

24.02.2016
10fotiek

Môj nový byt: Ako sa vám páči Jolanino zrekonštruované hniezdočko?

10.02.2016
9fotiek

1-izbový byt v hlavnom meste si manželia upravili podľa svojich predstáv

28.01.2016