Vysnívané bývanie: Pohrajte sa s kontrastmi

03.04.2013
Interiér

Tento byt vyrastal majiteľke doslova pod oknami.Hoci práve hľadala niečo na kúpu v okolí, vyrastajúci objekt ju na prvýpohľad príliš nezaujal.

19fotiek
Teplú farbu steny dopĺňa neutrálna sivo-biela kuchynská linka v kombinácii s matným sklom a tiež drevené doplnky, čím je celok farebne vyvážený. Autor: LAURA WITTEK

Ako podnájomníčka susednej bytovky síce intenzívne pociťovala stavebný ruch, dokonca jej vyrastajúca stavba začala neskôr brániť aj vo výhľade z balkóna, zamerala sa na širšie okolie. Asi naozaj býva pod lampou najväčšia tma. Za pol roka prešla takmer všetkými rozostavanými, dokončenými i zrekonštruovanými stavbami v širšom centre mesta. Pri konkrétnych štvorizbových bytoch si všímala okrem tichšieho zeleného okolia hlavne blízkosť školy pre deti či dostupnosť MHD.

VOĽBA STREDNEJ CESTY

Na každom však bol nejaký háčik, ktorý bránil kúpe. Pri jednom nie úplne vhodná lokalita a dostupnosť do školy a práce, pri inom zle riešená dispozícia, rozloha bytu či cena. Skrátka, vždy sa niečo našlo.

A tak prišiel čas na kompromis. Otázkou však bolo, z akých predstáv ubrať. Do cesty sa jej tak dostal aj starý známy objekt oproti, aj keď zo začiatku túto alternatívu pre rušnejšie prostredie zavrhla.

Novostavba bola čerstvo skolaudovaná, zaujímavo riešená, avšak s plánovanou rozlohou do 90 m2 bol v nej k dispozícii len trojizbový byt. No s prijateľnou cenou. Rozhodovanie chvíľu trvalo, ale po druhej návšteve v spoločnosti svojich detí bolo rozhodnuté. K pozitívnemu rozhodnutiu ju primali hlavne fakty, že deti nebudú musieť meniť školu, zostanú v známom prostredí a neprídu o kamarátov z ulice.

V BLÍZKOSTI RUŠNEJ TEPNY

Novostavba sa nachádza v staršej zástavbe so vzrastlou zeleňou, blízko k životom pulzujúcemu mestskému centru. Taktiež napojenie na mestský diaľničný okruh je vďaka Prístavnému mostu, na ktorý z jedenásteho poschodia dovidí, otázkou pár minút. Ďalšou výhodou je, že bytový dom sa nachádza v už zastavanej mestskej časti s hustou sieťou služieb, obchodov, či neďalekého zdravotného strediska. Dispozícia bytu bola daná a s tým sa musela stotožniť. Tento byt vyrastal majiteľke doslova pod oknami. Hoci práve hľadala niečo na kúpu v okolí, vyrastajúci objekt ju na prvý pohľad príliš nezaujal.  

V štandardnom vybavení k nemu patrila podlaha, dvere, obklady i sanita, ktoré zaujali svoje miesto ešte pred kúpou. V tomto zmysle teda veľa priestoru na zmeny nezostalo. Bolo však potrebné vytvoriť spoločný priestor pre rodinu, ako i dve samostatné spálne a zároveň herne pre obe deti.

Aj keď domáca pani mala pomerne jasnú predstavu o riešení interiéru, sama si na to netrúfla. Ku konkrétnej podobe s dotiahnutými detailmi ju doviedla architektka Barbora Obertová. Podmienku moderného priestoru s dôrazom na farebnosť, materiály i vzory splnila podľa vzájomnej dohody.

HRA KONTRASTOV

Akcentom vstupnej časti, ako i centrálneho obytného priestoru sa stala červená farba. Punc originality mu dodal aj jeden z úletov, ktorým sa stala zástena na úložný priestor s pracovným názvom „latrína“. Takto zároveň odkazuje na situovanie hygienického zázemia bytu. Spálňa hlavy rodiny sa stala zároveň i osobným priestorom dospievajúcej dcéry.

Bolo teda potrebné skombinovať dve vekové kategórie s dvoma odlišnými predstavami do jedného kompaktného celku. Najzložitejšou úlohou bol vzájomný konsenzus hlavnej pohľadovej steny za pracovným stolíkom. Druhá spálňa a zároveň izba pre mladého futbalistu pomohla jednoznačne definovať výber farieb i vzorov, ktoré v abstraktom zmysle pripomínajú hlavnú záľubu majiteľa.

Použité vzory boli vyberané i vzhľadom na to, že tento priestor bude slúžiť zároveň ako spálňa pre obe deti. Nebolo teda cieľom vytvoriť jednoznačne „mužský“ interiér. Celkový koncept interiéru bol teda postavený na hre kontrastu, ktorý využíva farbu, materiál, tvar, ako i vzor.

Ing. arch. Barbora OBERTOVÁ

Pôvodná predstava bola vytvoriť jemný, romantický a zároveň moderný interiér v pastelových farbách, doplnený solitérmi v štýle „provence“. Ako to však býva, opak sa v mnohých prípadoch stáva pravdou a celý koncept sme postavili práve na sýtych a výrazných farbách. Tie boli doplnené a neutralizované zemitými tónmi.

Kontrast farieb i kontrast použitých materiálov – drevené prvky v kombinácii s lesklými sklenenými a metalickými povrchmi. Pôvodnú požiadavku sme však neprekročili a jednoducho sme iba inak definovali „romantický“ interiér. Celkový výsledok, ako i priebeh realizácie hodnotím veľmi pozitívne. Obzvlášť ma teší, ako sa členovia tejto domácnosti dokázali stotožniť s vytvoreným priestorom. Dokazujú to hlavne drobné doplnky, ktoré sa dotvárajú ešte aj po odchode architekta. V tomto prípade som bola naozaj veľmi milo prekvapená.

 
Autor: Michaela NIKODÝMOVÁ
Fotogaléria


Najčítanejšie
 

Pekné Bývanie

 

Vaše hniezdočko

Pridať vlastné foto
9fotiek

PRED a PO: Rekonštrukciou sa 2-izbák zmenil na nepoznanie

24.02.2016
10fotiek

Môj nový byt: Ako sa vám páči Jolanino zrekonštruované hniezdočko?

10.02.2016
9fotiek

1-izbový byt v hlavnom meste si manželia upravili podľa svojich predstáv

28.01.2016