Vyberáte úspornú chladničku? A++ k nižšej spotrebe nestačí

08.07.2018
Interiér

Patrí medzi základnú zostavu kuchynských spotrebičov a je dlhodobou investíciou. Výberom úspornej chladničky sa cesta k jej nižšej spotrebe nekončí. Ovplyvňuje ju aj jej umiestnenie a využitie vnútorného priestoru.

12fotiek
Rozmýšľate nad novou chladničkou? Poradíme vám, aká sa pre vašu domácnosť hodí najlepšie. Autor: Archív firiem

Koľko ľudí, toľko chutí. Kým jednému vyhovuje mať chladničku v kuchyni, druhý ju umiestni do komory či na chodbu. Treba si však uvedomiť, že ide o domáci spotrebič, ktorý je určený do interiéru so štandardnou izbovou teplotou, maximálne však v rozmedzí od 10 do 43 °C.

Ľudia si často myslia, že nízke teploty počas zimy pomôžu chladničke k rýchlejšiemu a efektívnejšiemu chladeniu a umiestňujú ju do nevykúrených priestorov alebo na zasklený balkón. Opak je však pravda, jej spotrebu zvýšia a skrátia životnosť. Pri nižších teplotách sa chladnička zas automaticky vypne.

Zásada číslo jeden je zabezpečiť chladničke dostatočné odvetrávanie. Samostatne stojaci model preto musí mať zozadu voľný priestor aspoň dva až tri centimetre.

Ak túto vzdialenosť podceníte, kompresor sa začne prehrievať a zvýši sa spotreba energie. Vstavaná chladnička do skrinky musí mať navyše zadné a spodné odvetranie.

Znesie sa so sporákom?

S elektrickou varnou doskou sa v žiadnom prípade nesmú dotýkať, aby sa časť chladiacej zóny nezačala zahrievať. Automaticky sa zapne silnejšie chladenie, čo môže spôsobiť čiastočné zamrazenie zeleniny.

Tým sa zníži Pri zabudovateľných chladničkách pamätajte na potrebné odvetrávanie. Pri jeho nedostatku môže dôjsť k prehriatiu a zadretiu kompresora. Na takýto typ poruchy sa nevzťahuje záruka výrobcu. kvalita týchto potravín. Pri dlhodobom pôsobení veľkého rozdielu teplôt od vedľa stojacej rúry môže dôjsť k prasknutiu vnútornej plastovej steny chladničky.

Dokonca ani umývačka riadu by nemala byť v tesnom kontakte s chladničkou. Pri voľne stojacich modeloch zachovajte medzeru 5 cm. Nie je to problém v prípade, ak sú vstavané v samostatných skriniach, kde je chladnička s odvetrávaním.

Ak je chladnička voľne stojaca a umývačka vstavaná, umiestnite medzi ne aspoň úzku 15 cm skrinku. Chladničku neumiestňujte ani v tesnej blízkosti vykurovacieho telesa a na miesto, kde by bola dlhodobo na priamom slnku.

Tip pekného bývania

Proti zápachu v chladničke nemusíte hneď kupovať chemické prostriedky. Vystačíte si s teplou vodou s octom alebo jedlou sódou.

Tipy na správne chladenie

  • Využite priestor chladničky na maximum. Platí čím plnšia chladnička, tým viac energie ušetrí. Po otvorení dvierok poloprázdneho spotrebiča sa rýchlejšie oteplí vnútorný vzduch a spotrebuje viac energie na jeho opätovné schladenie. Viac jedla v chladničke si naakumuluje chlad lepšie.
  • Medzi jednotlivými potravinami nechajte voľné medzery na zachovanie dostatočnej cirkulácie vzduchu.
  • Vo vrchnej časti chladničky s teplotou 8 °C skladujte konzervované jedlo alebo víno. Rovnaká teplota je aj v policiach z vnútornej strany dverí, kde je ideálne miesto na maslo, syry a vajíčka.
  • Do strednej časti s teplotami od 3 do 5 °C umiestňujte mliečne výrobky, dezerty, nealkoholické nápoje, pivo a varené jedlá.
  • V takzvanej nulovej zóne, ktorá sa nachádza tesne nad zásuvkou v spodnej časti chladničky, skladujte potraviny bohaté na bielkoviny ako čerstvé mäso, mäsové výrobky a ryby. Predĺžite ich životnosť, pričom sa zachová aj ich chuť a vitamíny.
  • Zásuvky s teplotou 3°C na dne chladničky sú určené na zeleninu a ovocie. Niektoré modely majú v tejto časti integrované LED osvetlenie, ktoré predĺži ich fotosyntézu, čím si zachovávajú obsiahnuté vitamíny a antioxidanty.
  • Osvojte si metódu FIFO, First- In-First-Out. Spočíva v tom, že čerstvo nakúpené potraviny uložíte v chladničke za tie staršie uskladnené. Zachovaním tejto postupnosti znížite množstvo vyhodených jedál, ktoré prekročili dátum spotreby.
  • Nedávajte do chladničky potraviny, ktorým chlad neprospieva. Svoju kvalitu tu strácajú paradajky, uhorky, exotické ovocie alebo chlieb. Taktiež nedozreté ovocie a zeleninu. potrebujú dozrieť pri izbovej teplote, až následne ich dajte do chladu.
  • Teplé jedlo do chladničky nepatrí. Zvyšuje jej spotrebu a môže skrátiť dobu trvanlivosti ostatných pokrmov v jeho blízkosti.
  • V nesprávne chladených potravinách sa vytvára histamín, ktorého konzumácia môže spôsobiť vážne alergické reakcie.

Ako predísť zápachu ?

Aromatické jedlá, ako napríklad syry, vložte do uzatvárateľnej nádobky v spodnej časti chladničky spolu s jedlou sódou alebo mliekom, ktoré pohlcujú zápach. Ak chladničku dlhší čas nepoužívate, vypnite ju a nechajte pootvorenú. Z plastov sa pri vyššej teplote uvoľňujú prchavé látky, ktoré spôsobujú nepríjemný zápach.

Foto:Archív firiem

Zbohom hubkám a saponátom: Kvalitná umývačka šetrí čas i peniaze

 
Autor: Pekné Bývanie/Inéz Búci
Fotogaléria
VIDEO Pekné Bývanie


 

Vaše hniezdočko

Pridať vlastné foto
16fotiek

Februárové Vaše Hniezdočko: Kúpeľne našich čitateľov vás inšpirujú! (2. časť)

27.02.2017
16fotiek

Februárové Vaše Hniezdočko: Kúpeľne našich čitateľov vás inšpirujú! (1. časť)

21.02.2017
9fotiek

Novembrové Vaše Hniezdočko: Navštívte kuchyne našich čitateľov!

01.12.2016
 
Vyberáte úspornú chladničku? A++ k nižšej spotrebe nestačí
Pekné Bývanie/Inéz Búci