Navštívte s nami byt, vyrobený na mieru

16.08.2013
Interiér

Uhádnete, čo všetko je v navštívenom interiéri vyrobené na mieru a čo zakúpené?

17fotiek
Pôvodné dverné otvory využila architektka na „pokračovanie“ kuchynskej linky. Autor: Robo HUBAČ

Pomôcka: majiteľ bytu vlastní stolársku dielňu. Ak ste si tipli, že iba stoličky a relaxačné kreslo sú kúpené, máte pravdu. Všetko ostatné vrátane kúpeľňovej zostavy, postelí, pracovných stolov a pohovky v obývačke dal vyrobiť „u seba“.

Architektonický projekt rekonštrukcie má na svedomí jeho dlhoročná kamarátka, architektka Marianna Medvecká. „Investor mi dal voľnú ruku,“ pochvaľuje si mladá žena. „Keď je spolupráca o dôvere, je to to najlepšie, čo môže byť.“

Neznamená to, samozrejme, že sa majiteľ vzdal konzultácií, pripomienok či spoločného výberu doplnkov. Výsledok mal byť hravý a nápaditý, aj preto je v byte použitá ako hlavná farba odvážna a optimistická cyklámenová.

Priečky na novom mieste

V trojizbovom byte v centre menšieho mestečka bolo pôvodne veľa nevyužiteľného priestoru. Jednotlivé miestnosti boli uzavreté, a tak to chcelo poriadnu dispozičnú zmenu. Starší bytový dom, v ktorom je byt situovaný, má skeletovú konštrukciu.

Nenosné murované steny boli zakomponované medzi nosné železobetónové stĺpy. To bola pre rekonštrukciu veľká výhoda. Bez väčších problémov tak bolo možné vybúrať prakticky ktorúkoľvek stenu.

Počet izieb zostal viac-menej zachovaný, zmenil sa ich tvar i veľkosť. „Zmenšila sa zbytočne rozľahlá vstupná hala a zväčšila kúpeľňa,“ vymenúva architektka. „Jedna z dvoch lodžií sa stala súčasťou kuchyne s jedálňou.

Nafúkla sa i detská izba. Prítomnosť ďalšej stúpačky dovolila premiestniť toaletu. Presunutím priečok sa byt prirodzene rozdelil na dennú a nočnú časť.“ Plusom bol i fakt, že starý byt bol v pôvodnom stave.

Nové rozvody a elektroinštalácie, vedené predovšetkým v podlahe, sa sem zmestili po vybratí množstva škvárobetónu. Farebné ladenie, dobré nápady, ale i kvalitné vyhotovenie interiéru poteší oko i štyri roky po jeho dokončení. Byt pôsobí stále trendovo, čerstvo a zároveň útulne.

Ing. arch. Marianna MEDVECKÁ
architektka, autorka návrhu www.a2m.sk

„Často sa stretávam s tým, že sa ľudia boja členitých stien, uprednostňujú rovné. Členitosť však robí priestor zaujímavejším. Navyše do vzniknutých ník možno umiestniť otvorené police či uzavreté úložné skrinky. Keď je plocha steny takto rozdelená na niekoľko častí, dobre na nich vyznejú rôzne farebné nátery alebo tapety. Tento prístup sme tu využili hneď niekoľkokrát. Už pri vstupe človeka privíta zalomená stena chodbičky, kde je z druhej strany situované barové sedenie. Do ník, ktoré vznikli v pôvodných dverných otvoroch medzi kuchyňou a obývačkou, sme umiestnili pokračovanie kuchynskej linky. Členitá stena medzi toaletou a obývačkou prijala z jednej strany knižnicu, z druhej umývadlo. Zväčšením detskej izby sa do priestoru dostal nosný stĺp. Obstavaný poličkami a skrinkou však pôsobí celkom prirodzene ako ich súčasť.“

 
Autor: Pekné Bývanie/Monika KRÁLOVÁ
Fotogaléria


Najčítanejšie
 

Pekné Bývanie

 

Vaše hniezdočko

Pridať vlastné foto
9fotiek

PRED a PO: Rekonštrukciou sa 2-izbák zmenil na nepoznanie

24.02.2016
10fotiek

Môj nový byt: Ako sa vám páči Jolanino zrekonštruované hniezdočko?

10.02.2016
9fotiek

1-izbový byt v hlavnom meste si manželia upravili podľa svojich predstáv

28.01.2016