Po návšteve tohto bytu sa vám nebude chcieť odísť

30.06.2013
Interiér

To sa vidí málokedy. Výhľad z výšky na hlavné mesto z troch svetových strán. Keď ste dnu, už nechcete odísť.

8fotiek
Intenzívna žltá farba vinylovej tapety s drobným pepitovým vzorom sa zopakovala i na nábytku obývačkovej steny. Aby jej však nebolo príliš veľa, kontruje jej decentná biela a sivá. Aj dopredu dané tmavé rámy okien úplne zapadli do neskôr zvoleného farebného konceptu. Pritieniť si domáci môžu interiérovými žalúziami z bambusu. Autor: Vladimír VAVREK

Hoci byt sa nachádza v blízkosti pomerne frekventovanej križovatky, za zavretými oknami to nie je počuť. Okrem električiek, ale ako hovorí majiteľ, je to daň za bývanie v meste. Závideniahodný výhľad však vnáša do života akýsi pocit nadhľadu. Pestrú skladbu striech, budov a ciest vyvažuje na okraji mesta zeleň v podaní dvíhajúcich sa Malých Karpát.

Mal šťastie

Dva hlavné dôvody viedli majiteľa k hľadaniu bytu v hlavnom meste. Boli to pracovné povinnosti, pre ktoré sem tak či tak každodenne dochádzal, ale i fakt, že jedno z detí tu práve študuje.

Pevné zázemie sa teda zíde obom. Ako to už býva, kúpe predchádzalo niekoľko návštev v rôznych bytoch i lokalitách. „Stavbu tohto bytového domu,“ hovorí majiteľ, „som sledoval dlhšie. Vyhovovala mi lokalita.

Nie je to ďaleko do centra a je to dobrá východisková dopravná poloha. Keď sa začal predaj a prehliadky, zapáčil sa mi i byt. Práce boli kvalitne odvedené a zodpovedali cene. Uvedomil som si, že ho chcem. Ukázalo sa však, že už bol rezervovaný. Usmialo sa na mňa šťastie. Záujemca odstúpil a ja som neváhal.“


Foto: Vladimír VAVREK

Zo štyroch dve

ento dvojizbový byt sa od ostatných ponúkaných v dome predsa len odlišuje. Na tomto poschodí totiž projektanti umiestnili šachtu a technickú miestnosť pre celý dom, a tak sa namiesto štyroch izieb do dispozície zmestili už len dve. Nestal sa však z neho malý byt. Chvályhodných 84 štvorcových metrov vrátane balkóna a zasklenej lodžie ponúka dostatok miesta na príjemné a kvalitné bývanie. Nájdete tu veľkorysú a presvetlenú dennú miestnosť, spálňu a kúpeľňu s toaletou. Samostatnú toaletu pri dverách premenili na šatník. Priestranný priechod z chodby do dennej miestnosti umožnil umiestniť aj pracovný kút. Projektanti mysleli i na horúce dni a v každom byte je príprava na klimatizáciu. „Na klimatizovaný priestor si príliš nepotrpím, takže ju zatiaľ nemám,“ hovorí majiteľ. „Tento rok síce bolo niekoľko naozaj horúcich dní, ale vetranie oknami mi zatiaľ celkom stačilo.“


Foto: Vladimír VAVREK

Žltá a sivá

Majiteľ sa s dizajnérskym duom Martin Hreščák a Ing. arch. Zuzana Gabrišová spoznal náhodou. Fotografie z realizácií ho presvedčili a do rúk im zveril vlastný interiér. Oslovil ich ešte pred dokončením bytu s jasnou víziou farebného ladenia. Čerstvú žltú mala vyvažovať sivá. Obklady v kúpeľni a laminátové podlahy, zahrnuté v cene bytu, vyberali už spoločne tak, aby vyhovovali zvolenej farebnej kombinácii. Celé riešenie, s výnimkou výberu niekoľkých kusov nábytku, nechal na dizajnérov. Sám vybral jedálenský stôl, sedačku a úplne nakoniec i doplnky. Kým v spoločenskej časti dominuje svieža žltá podporená oranžovými svietidlami, v spálni vládnu zámerne tlmenejšie odtiene, kde žltkastému florálnemu motívu na tapete sekundujú červené svietidlá. Chystá majiteľ ešte nejaké zmeny? „Bývam tu už piaty mesiac, ale som spokojný. Jediné, čo mi tu chýba, sú rodinné fotografie. Tie sa chystám vyvesiť v najbližšom čase. Inak chcem byt udržiavať takýto, aký je teraz: vzdušný a nezaprataný.“ Novú podobu dostane i lodžia, pán domáci sa ju chystá premeniť na zimnú záhradu.

Martin HREŠČÁK, Ing. arch. Zuzana GABRIŠOVÁ, Interiérový dizajn www.3h-design.sk

„Výhoda bola, že majiteľ nás oslovil ešte pred dokončením bytu. Prvky, čo boli v cene, ako laminátová podlaha či obklady, sme už vyberali spoločne. Keďže investor mal jasno vo farebnej kombinácii, vedeli sme, ako budeme ladiť celý interiér. Dispozíciu nebolo nutné zásadne meniť. Už pri prvej prehliadke sme sa však zhodli, že dve miestnosti s WC vedľa seba nemajú zmysel. Samostatné WC situované hneď pri dverách sme premenili na šatník. Dlhú vstupnú chodbu sme opticky skrátili zaujímavou stenou na vešanie a umiestnením pracovného kúta pri priechode do hlavnej miestnosti. Ďalšia zmena sa týkala zväčšenia kuchynského kúta pomocou vstavaného bloku. Ten z jednej strany skryje elektrické spotrebiče, zo strany chodby ponúka bielu knižnicu. Niekoľko ďalších nedostatkov holobytu celkom skryli riešenia na mieru. Je ideálne pracovať pre niekoho, s kým máme podobný vkus. A to sa prihodilo i v tomto prípade. Všetko vtedy ide oveľa ľahšie, netreba často niečo meniť, prerábať, a skôr sa zhodneme aj na výslednej podobe.“

 
Autor: Monika KRÁLOVÁ
Fotogaléria
Po návšteve tohto bytu sa vám nebude chcieť odísťPo návšteve tohto bytu sa vám nebude chcieť odísťPo návšteve tohto bytu sa vám nebude chcieť odísťPo návšteve tohto bytu sa vám nebude chcieť odísť
 
8fotiek


Najčítanejšie
 

Pekné Bývanie

 

Vaše hniezdočko

Pridať vlastné foto
9fotiek

PRED a PO: Rekonštrukciou sa 2-izbák zmenil na nepoznanie

24.02.2016
10fotiek

Môj nový byt: Ako sa vám páči Jolanino zrekonštruované hniezdočko?

10.02.2016
9fotiek

1-izbový byt v hlavnom meste si manželia upravili podľa svojich predstáv

28.01.2016