Na návšteve: Výmena kuchynskej linky sa zvrhla na poriadnu rekonštrukciu

Plán zrenovovať staršiu kuchynskú linku nakoniec priniesol nečakané, ale príjemné zmeny.

16fotiek
Po prejdení jednopodlažného starého domu s príznačnými valenými klenbami a novšej dvojpodlažnej prístavby architektov prekvapilo, že veľkorysý priestor s otvoreným stropom cez dve podlažia a s výhľadom do záhrady zďaleka nevyužíval svoj potenciál. Autor: Soňa Sadloňová

Keď majitelia staršieho vinárskeho domu s prístavbou oslovili architektov zo štúdia b52, mali už dlhodobo zabehnutý chod domácnosti, nad ktorým sa už extra nezamýšľali. Čo potrebovali vyriešiť, bola kuchynská linka, ktorá vykazovala znaky opotrebovania.

Po prejdení jednopodlažného starého domu s príznačnými valenými klenbami a novšej dvojpodlažnej prístavby architektov prekvapilo, že veľkorysý priestor s otvoreným stropom cez dve podlažia a s výhľadom do záhrady zďaleka nevyužíval svoj potenciál. Viac-menej slúžil len na príležitostné hranie na hernej konzole.

Účinný redizajn

Vynovená obývačka s veľkým kozubom, orientovaná do ulice, domácim maximálne vyhovovala. Inak to bolo s kuchyňou, ktorú potrebovali obnoviť. Odborný pohľad tvorcov zrazu priniesol nové možnosti a otvoril otázku, či nevyužiť rekonštrukciu kuchyne na jej premiestnenie.

V rámci dispozície domu navrhli rošádu medzi kuchyňou s jedálenským sedením a oddychovou miestnosťou s televízorom. Majitelia na túto zmenu pristúpili, čo dnes, s odstupom času, veľmi oceňujú. Nová kuchyňa s jedálenským stolom zrazu získala status srdca domova, kde sa stretáva celá rodina.

Obojstranne pozitívna

V rámci komplexného riešenia otvoreného priestoru sa prihlásila k slovu aj jeho časť so schodiskom. Pôvodnú plnú obvodovú stenu s niekoľkými malými okienkami architekti nahradili sklenenou po celej výške cez dve podlažia.

V rámci interiéru to prinieslo príjemný efekt: viac denného svetla a vďaka výhľadu pocit väčšieho priestoru na rovnakom pôdoryse. Táto „malá“ zmena sa pozitívne prejavila aj zo strany exteriéru. Veľkorysé presklenie odráža počas dňa okolitú záhradu, čím odľahčuje hmotu domu. Po zotmení sa stane svetelným prvkom terasy s pekným priehľadom na konštrukciu schodiska.

Byt nemôže byť dokonalý, ak v ňom bude zanedbané riešenie predsiene. Vďaka klenbám vo vstupných priestoroch je tento interiér atraktívny na prvý pohľad. Veľkorysé moderné šatníky sú vizuálne úplne potlačené a nechávajú vyznieť historické prvky. Veľký dôraz sme kládli na polohu jedálne s kuchyňou, ktoré sa pri schodisku s výhľadom do záhrady stali hlavným spoločenským centrom domu.

Ing. arch. Michal Lang
Ing. arch Borislav Benedek
autori interiéru
www.b52.sk

"Byt nemôže byť dokonalý, ak v ňom bude zanedbané riešenie predsiene. Vďaka klenbám vo vstupných priestoroch je tento interiér atraktívny na prvý pohľad. Veľkorysé moderné šatníky sú vizuálne úplne potlačené a nechávajú vyznieť historické prvky. Veľký dôraz sme kládli na polohu jedálne s kuchyňou, ktoré sa pri schodisku s  výhľadom do záhrady stali hlavným spoločenským centrom domu."

 
Autor: PEKNÉ BÝVANIE/ Inéz BÚCI
Fotogaléria


Najčítanejšie
 

Pekné Bývanie

 

Vaše hniezdočko

Pridať vlastné foto
16fotiek

Februárové Vaše Hniezdočko: Kúpeľne našich čitateľov vás inšpirujú! (2. časť)

27.02.2017
16fotiek

Februárové Vaše Hniezdočko: Kúpeľne našich čitateľov vás inšpirujú! (1. časť)

21.02.2017
9fotiek

Novembrové Vaše Hniezdočko: Navštívte kuchyne našich čitateľov!

01.12.2016