Dom po rekonštrukcii spája melanchóliu starého Anglicka s modernou ležérnosťou

V chatovej oblasti neďaleko Prahy upúta pozornosť rodinná vila s atmosférou a pôvabom Anglických sídel. Fasáda z bulharskej ruly v kombinácii s drevom pôsobí tajomne a láka nakuknúť za jej múry.

15fotiek
Moderná strecha bez presahov zasa dáva domu súčasný rozmer. Autor: Rostislav Zapletal

Pôvodný zámer majiteľov bol zmeniť len interiér domu z 90. rokov. Po spoločných diskusiách s architektmi sa dostali zmeny do roviny kompletnej rekonštrukcie, ktorá by nahradila nekvalitné konštrukcie. Z pôvodného domu napokon ostalo len pár nosných múrov.

Pozrite si premenu starej garbiarne na rozjasnený loft

Pribudli nové priestory

V rámci prestavby došlo aj k výraznému rozšíreniu domu – na prízemí vznikla hosťovská izba s kúpeľňou, šatník, technické zázemie a k jestvujúcej kúpeľni pribudol priestor na domáce práce. Obývačku prepojil architekt Jozef  Smutný s kuchynským kútom a rozšíril ju na juh aj o zimnú záhradu. Druhé nadzemné podlažie vyniká hlavne priestorom otvoreným až do konštrukcie dreveného krovu.

Nový dom je lepšie prepojený so záhradou a korešponduje s ňu. Na svojom mieste ostal len bazéna a vonkajší kozub. Všetko ostatné sa prispôsobilo potrebám a návykom majiteľov. Dôležité pre nich bolo prepojenie interiéru so záhradou, tiež vyriešiť a domyslieť priestor pre deti, ktorých priestorové aj estetické nároky sa budú počas nasledujúcich rokov výrazne meniť. Dom má aj nevyhnutné priestory ako je praktická a priestranná hospodárska kúpeľňa prístupná zo záhrady či priestranný vstup s technickým zázemím. Za určitý pokus o vytvorenie nového neovereného priestoru možno považovať rozšírenie domu do verandy. V pôvodnom priestore tu bolo zamurované okno s cieľom dosiahnuť úplný pokoj v miestnosti. Druhotné presvetlenie cez steny presklenej verandy malo u majiteľov úspech.

Prečítajte si aj o návrate ratanu na módnu scénu

Do detailu prepracovaný interiér

Interiér sa od začiatku navrhoval súčasne so stavbou. Spoločenské priestory sa nesú v prívetivom a romantickom duchu francúzskeho vidieka. Tento dojem ešte umocňuje presklená veranda, ktorá tu vytvára akúsi zasnenú atmosféru. Miestnosti sú otvorené do štítov, všetky priestory majú priznané krovy a trámy, čo podporuje požadovaný štýl. Materiály sú zvolené od podlahy v prírodných zemitých tónoch. Kefovaný dub na podlahe prekrýva podlahové kúrenie, ktoré prechádza celým domov. Interiérový dizajnér Martin Pospíšil zámerne vyberal dosky s uzlami, aby vynikol prirodzený dezén dreva.  Bielená dubová dyha v kuchyni nadväzuje na podlahu a obklad stien a dodáva interiéru patinu.

Samozrejmosťou bolo vytvorenie dostatočných úložných priestorov. Prevýšenie poschodia umožnilo hru s okennými otvormi a ich veľkosťami so starostlivým výberom toho, čo bude cez ne vidieť von aj dnu.

Oslovil vás kameň na fasáde? V novom čísle časopisu Pekné bývnie, ktoré je práve v predaji, vás zavedieme na návštevu kamenného domu, ktorý zrástol s okolím

 
Autor: am
Fotogaléria
FocusMedia
VIDEO Pekné Bývanie


Čítajte tiež
 

Vaše hniezdočko

Pridať vlastné foto
16fotiek

Februárové Vaše Hniezdočko: Kúpeľne našich čitateľov vás inšpirujú! (2. časť)

27.02.2017
16fotiek

Februárové Vaše Hniezdočko: Kúpeľne našich čitateľov vás inšpirujú! (1. časť)

21.02.2017
9fotiek

Novembrové Vaše Hniezdočko: Navštívte kuchyne našich čitateľov!

01.12.2016
 
Dom po rekonštrukcii spája melanchóliu starého Anglicka s modernou ležérnosťou
am