FOTO: Navštívili sme podkrovný mezonet v centre veľkomesta

Túžba po chýbajúcej terase odštartovala rekonštrukciu kúpeľní a spoločenskej zóny.

15fotiek
Obetovať časť podlahovej plochy pod šikminou sa domácim oplatilo. Získali veľkorysú lodžiu, viac prirodzeného svetla a pocit väčšieho priestoru. Nová presklená stena spolu s vysokou knižnicou narušili pôvodnú symetriu priestoru. Autor: Robo Hubač

V čase, keď mladý pár kúpil podkrovný mezonet v centre veľkomesta, lemovali otvorený priestor po oboch stranách šikminy so strešnými oknami. Očaril ich potenciál tohto miesta a v porovnaní s predchádzajúcim bývaním veľkorysá rozloha štvorizbového bytu s obytnou galériou.

Sprvu si pomysleli, že sa nejaký čas uspokoja s pôvodnou kuchyňou aj dvoma nie veľmi prakticky zariadenými kúpeľňami a nemusia sa hneď púšťať do stavebných zmien. Keď sa zabývali, zistili, že im veľmi chýba väčší kontakt s exteriérom. Na odporúčanie známych oslovili architektov Miroslava Kollára a Martina Ujváriho z ateliéru arku, či by im vedeli pomôcť s vytvorením lodžie.

Od strechy ku kúpeľni

V prvom rade bolo dôležité posúdenie zo statického hľadiska a vyhovujúci projekt. Následne sa rozbehol kolotoč okolo súhlasu ostatných vlastníkov bytov a podkladov na stavebné povolenie. Ako to už chodí, jedna akcia spustí druhú a tá následne ďalšiu. Veď oproti náročnému zásahu do konštrukcie strechy sa domácim zdala rekonštrukcia kúpeľní maličkosť. A nakoniec, pri stavebných zásahoch v otvorenej spoločenskej zóne bol ideálny čas na jej komplexné riešenie.

S vyhraneným názorom

Priority mali mladí manželia jasné. Vzhľadom na dobrý vzťah ku knihám potrebovali veľkú knižnicu a tiež lepšie presvetlený priestor. Výrazná žltá farebnosť na stenách v spoločenskom priestore na nich nepôsobila dobre. Pred klasickou orientáciou sedačky smerom na televíznu stenu uprednostňovali posedenie s priateľmi a rodinou, počúvanie hudby či hranie na klavíri a gitarách. Od toho odvíjali architekti návrh zariadenia na mieru.

Ponechali dôraz na existujúce drevené trámy konštrukcie krovu, ktoré dodávajú priestoru svojský charakter. Ostatný nábytok spolu so stenami a schodmi na galériu navrhli biele. Doplnkovou farbou je svetlosivá na pracovnej doske a horných skrinkách v kuchyni. Nadväzuje na ňu pás skriniek v obývačke, ktoré tvoria príjemný prechod medzi drevenou podlahou a bielou knižnicou.

Tá sa stala novým ústredným prvkom otvoreného priestoru a zároveň vytvorila deliacu stenu medzi spoločenskou zónou a vstupmi do toalety a spálne. O dostatok svetla a prepojenie s exteriérom sa postarala nová lodžia s veľkým presklením, ktorá domácim ponúka krásne výhľady na okolité centrum mesta.

Prečítajte si aj o návšteve staršieho rodinného domu

Ing. arch. Miroslav Kollár
PhD. Ing. arch. Martin Ujvári
autori interiéru
www.arku.sk

Návrh interiéru sa točil okolo dvoch momentov. Prvým bolo vytvorenie terasy. Tá byt posunula funkčne na novú úroveň a s ňou spojené veľké presklenie prinieslo dovnútra množstvo prirodzeného svetla. Druhým momentom bola drevená konštrukcia krovu. Hrala v interiéri dominantnú úlohu a naším cieľom bolo priznať ju v celej jej kráse. Na projekte spolupracoval aj Ing. arch. Marek Abramovič, Ing. arch. Lenka Bátovská a Ing. arch. Marek Pavlech.

Foto: Robo Hubač

 
Autor: PEKNÉ BÝVANIE/Inéz BÚCI
Fotogaléria


Najčítanejšie
 

Pekné Bývanie

 

Vaše hniezdočko

Pridať vlastné foto
16fotiek

Februárové Vaše Hniezdočko: Kúpeľne našich čitateľov vás inšpirujú! (2. časť)

27.02.2017
16fotiek

Februárové Vaše Hniezdočko: Kúpeľne našich čitateľov vás inšpirujú! (1. časť)

21.02.2017
9fotiek

Novembrové Vaše Hniezdočko: Navštívte kuchyne našich čitateľov!

01.12.2016