Útulný originál: Katalógový drevodom nemusí vyzerať ako "cez kopirák"

Tento dom sme fotili postupne. Kým zábery záhrady sa robili v jedno neskoré leto, do interiéru nás pozvali majitelia až po roku, keď mali pocit, že sú zabývaní.

5fotiek
Tvaroslovie tohto drevodomu charakterizuje niekoľko výškovo a zo záhradnej strany aj šírkovo odlíšených hmôt. Primárne má dispozícia tvar U. V ľavom krídle je garáž s odkladacou miestnosťou, v pravom sa nachádzajú spálne. Terasa s jedálenským stolovaním susedí s obývačkou. Autor: Robo Hubač, Laura Wittek

Príbeh tohto domu sa začal pred viac ako desaťročím. Mladý muž, hudobník v známej kapele, kúpil sedemárovú parcelu na konci dediny. V čase, keď sa budovala základová doska, bol ešte single. Osudovú partnerku, kameramanku Janku, stretol dva roky na to. A predstavu o budúcom hniezdočku už riešili spoločne. Vybrali si katalógový drevodom, ktorý mierne modifikovali na svoje potreby.

August 2013

V ten rok sa letu ešte ani na konci augusta nechcelo vzdať svojich privilégií. I keď ráno už bolo vo vzduchu cítiť sviežosť, cez deň sa teploty šplhali ešte pekne vysoko. So sympatickými domácimi sme sa vítali dopoludnia, keď v záhrade robila stavba na pozemku príjemný tieň. Okrem trojčlennej rodinky so sotva ročnou dcérkou nás prišlo privítať aj zvieracie osadenstvo domácnosti. Dve všetečné čivavy nám robili spoločnosť počas celého fotenia. Mývalia mačka sa mihla iba na chvíľu, skontrolovala návštevníkov a vrátila sa do príjemne vychladených útrob domu. A staručká sučka nás celý deň ticho pozorovala zo svojho pelešteka na terase.

Už prvý pohľad na záhradu jasne vypovedá, že ide o spoločensko-rodinný koncept, ktorý si domáci s chuťou užívajú tak dlho, ako im to počasie dovoľuje. Veľký jedálenský stôl so slnečníkom na terase, opodiaľ altánok s konferenčným sedením a televízorom, murovaná kuchynka s barovým sedením a bazén sú dostatočne lákavé veci na trávenie voľných chvíľ pod holým nebom od skorého rána do neskorej noci. Hoci by sa na prvý pohľad mohlo zdať, že ide o vyslovene okrasnú záhradu, pozornému oku neujde ani úžitková výsadba. Koncept záhrady má svoju logiku, kde sa praktická stránka a estetika rozumne prelínajú.

September o rok neskôr

Kým pred rokom sme si naplno užívali hlavne exteriér, tentoraz máme primárne namierené do interiéru. Skôr ako vás prevedieme po dome, prikladáme zopár technických údajov o stavbe: Ide o drevodom, ktorého konštrukčný systém tvorí desať centimetrov hrubý drevený profil, pod ktorým sa nachádza paropriepustná fólia, tepelná izolácia a parozábrana. OSB dosku z interiérovej strany prekrýva sadrokartón. Dom sa vykuruje elektrickým kotlom cez podlahu a má inštalovanú rekuperáciu.

Veľké presklenia majú stopsolovú úpravu - prísada striebra dokáže efektívne regulovať prísun tepla a svetla do vnútorných priestorov. Domácnosť využíva na úpravu úžitkovej vody zmäkčovač. V tejto časti obce nie je zavedená kanalizácia, dom má vlastnú čističku odpadových vôd. Vodu v bazéne ohrievajú solárne panely. Stavba má aj technickú predprípravu na fotovoltiku.

Vizuálny koncept

Pôdorys dvojpodlažnej stavby so sedlovou strechou má tvar U. Objekt je kompozíciou niekoľkých blokov, pričom každý plní inú funkciu. Jednotlivé hmoty sú výškovo rozlíšené. Kým z uličnej strany má dom jednoduchšiu formu a skôr povahu introverta, opačnú tvár ukazuje smerom do záhrady. Veľké presklenia v každej obytnej miestnosti upevňujú intenzívny vzťah medzi interiérom a záhradou.

Jedno bočné krídlo obsadila garáž a odkladacia miestnosť na exteriérový nábytok. Zvyšnú, elkovú dispozíciu tvoria obytné priestory. Vstupná hala s hygienicko-technickým zázemím plní funkciu filtra a zároveň komunikačnej spojnice medzi obytnou a vchodovou zónou. Po otvorení posuvných dverí haly sa zraku príchodzích ponúka panoramatická scéna celého prízemia vrátane priehľadov do záhrady. Na konci otvorenej dennej časti sa nachádza obývačka.

Jedálenský kút je zakomponovaný vo vikieri, čo opticky odľahčuje plynulosť priestoru. Kuchyňa nie je prehnane veľká, no dobre ergonomicky navrhnutá. Linka v tvare U je sústredená prevažne do spodnej úrovne, čo navodzuje pocit priestrannosti a jednoduchosti. Vizuálnym akcentom dennej zóny je oceľové schodisko s drevenými stupnicami. Gro rodinného života sa odohráva práve na prízemí, horné podlažie tvorí samostatnú obytnú jednotku a je vyhradené návštevám a práci domáceho pána.

V bočnom krídle L-kového pôdorysu sú situované súkromné miestnosti domácich s veľkorysou kúpeľňou. Osovú líniu tohto traktu tvorí chodba, ktorou sa vstupuje do jednotlivých miestností.

Na prírodno

Na pohľad „mäkkú“ formu drevenej fasády sa majitelia snažili čo najviac transformovať aj do zariadenia a doplnkov v interiéri. Pri návrhu sa spoliehali na svoj vkus a cit. Zariaďovanie berú ako neustále prebiehajúci tvorivý proces. Ako hlavnú tému si zvolili prírodné materiály a teplé farebné odtiene. Hravou interaktivitou vytvorili interiér s osobitým rukopisom, ktorý zároveň dosť presvedčivo vypovedá o umeleckom naturele a vlastnom názore oboch majiteľov.

Viac fotiek tohto útulného hniezdočka si pozrite vo fotogalérii

 

 
Autor: PEKNÉ BÝVANIE/Denisa SLANČOVÁ
Fotogaléria
Útulný originál: Katalógový drevodom nemusí vyzerať ako Útulný originál: Katalógový drevodom nemusí vyzerať ako Útulný originál: Katalógový drevodom nemusí vyzerať ako Útulný originál: Katalógový drevodom nemusí vyzerať ako
 
5fotiek
FocusMedia
VIDEO Pekné Bývanie


Čítajte tiež
 

Vaše hniezdočko

Pridať vlastné foto
16fotiek

Februárové Vaše Hniezdočko: Kúpeľne našich čitateľov vás inšpirujú! (2. časť)

27.02.2017
16fotiek

Februárové Vaše Hniezdočko: Kúpeľne našich čitateľov vás inšpirujú! (1. časť)

21.02.2017
9fotiek

Novembrové Vaše Hniezdočko: Navštívte kuchyne našich čitateľov!

01.12.2016
 
Útulný originál: Katalógový drevodom nemusí vyzerať ako "cez kopirák"
PEKNÉ BÝVANIE/Denisa SLANČOVÁ