Vyberte si: Kozub, či pec?

Oba dávajú teplo. Sú funkčný a estetický doplnok a vítaný spoločník našich interiérov práve v čase, keď sa zozimieva. Viete, aký je medzi nimi rozdiel?

9fotiek
Moderné kozuby majú väčšinou jednoduché tvary s využitím nových technológií a ušľachtilých materiálov. Autor: Archív

Pri výbere sa riadime skôr pocitom vnímania kozuba či pece v interiéri. Už menej myslíme na to, že sú to energetické diela, často dizajnérom či výtvarníkom povýšené na umelecké. Pri plánovaní tohto alternatívneho zdroja tepla sa najskôr oboznámte s niekoľkými zásadami a až potom sa rozhodujte, či chcete kozub, alebo pec.

ŠÍRENIE TEPLA

Teplovzdušný kozub:
Jednoduché a v súčasnosti najpoužívanejšie zariadenie v rodinných domoch, ktoré ohrieva vzduch pomocou kozubovej vložky. Ten sa prúdením dostáva do priestoru. Cirkulácia vzduchu je pomerme vysoká, spôsobuje tepelnú nepohodu a rozvirovanie prachu. Šírenie tepla je nerovnomerné, rozdiel medzi teplotou pri strope a podlahe môže byť aj 10 °C. Na dosiahnutie vyššej tepelnej pohody treba viac kúriť, čo má za následok vysušovanie vzduchu aj vyššiu spotrebu dreva. Teplovzdušný kozub sa rýchlo ohreje, ale aj rýchlo vychladne. Teplo vyžaruje len počas kúrenia.

Akumulačná pec:
Je to uzavretá obostavba, kde sa za pecovú vložku osadia dodatočné ťahy, ktoré sa ohrievajú od horúcich spalín. Takto akumulované teplo dokáže ešte dlho sálať do interiéru. Je to také teplo „zadarmo“, lebo kozub bez akumulačného jadra nemá takmer žiadnu zotrvačnosť a odchádzajúci horúci dym vykuruje oblohu. Sálavé teplo je oproti konvekcii oveľa efektívnejšie, nakoľko sa pri ňom väčšmi ohrievajú predmety ako vzduch a prúdenie je minimálne, tepelná pohoda vzniká už pri oveľa nižších teplotách. Teplo sa šíri všetkými smermi rovnomerne, takže pod stropom i pri podlahe je približne rovnaká teplota. Keďže nerozviruje prach a nevysušuje vzduch, je vhodné aj pre alergikov a ľudí s chorobami dýchacích ciest.

STAVEBNÁ PRIPRAVENOSŤ

Kozub:
Pre kozubovú vložku je potrebný väčší priemer komínového prieduchu. Kozub je v podstate otvorené ohnisko so sklom, potrebuje silný ťah aj odťah. Pre správnu funkciu a horenie musí byť zabezpečený dostatočný prívod vzduchu z exteriéru. Jeho veľkosť sa dimenzuje podľa konkrétneho vybraného ohniska – kozubovej vložky. Dimenzovať treba aj nosnosť podlahy. Jednoduchý teplovzdušný kozub má hmotnosť 350 – 400 kíl.

Pec:
So svojím uzavretým systémom potrebuje minimum vzduchu na horenie, preto postačí menší priemer komína. Má však oveľa vyššiu hmotnosť ako kozub, 400 – 1 000 kíl, preto už v projekte treba naplánovať základ pod teleso pece. Vzhľadom na rozdielne požiadavky je ideálne rozhodnúť sa pre konkrétny typ ešte počas projektových prác, aby sa komín a podlaha nemuseli dodatočne upravovať.

ÚČINNOSŤ

Kozub:
Má nižšiu účinnosť v porovnaní s kachľovou pecou, pohybuje sa od 70 do 75 %. Najdôležitejšie je uviesť do správneho pomeru kapacitu vložky, ťah komína a kubatúru priestoru, ktorý chceme vykúriť. Teplo sa neakumuluje, v priebehu hodiny je teplo vytvorené z jedného priloženia v priestore. Cez presklenie kozubovej vložky prenikne len časť (60 %) a zvyšné uniká hore komínom. Tento nedostatok sa snažia výrobcovia odstrániť konštruovaním akumulačných teplovzdušných kozubov. Napriek tomu sú kozuby určené skôr na príležitostné a doplnkové vykurovanie.

Pec:
Má vyššiu účinnosť 80 – 85 %, lebo väčšina tepla sa akumuluje. Vďaka uzavretému systému je výstupná teplota spalín oveľa nižšia ako pri kozubovej vložke. Akumulované teplo vydrží až 24 hodín bez prikladania. Výhodou kachľovej pece je aj to, že drevo stačí prikladať len raz až dvakrát za deň. Je vhodná najmä na dlhodobé vykurovanie domu. Najvhodnejšie je umiestniť pec uprostred otvorenej dispozície domu, aby sa zabezpečilo rovnomerné vykúrenie miestností.

REALIZÁCIA A VYUŽITIE

Kozub:
Od návrhu cez montáž až po prvé zakúrenie uplynie 6 – 8 týždňov. Aby sa priestor, v ktorom je teplovzdušný kozub, neprekuroval, je dobré dostať teplo aj inam. Pomocou teplovzdušných rozvodov a ventilátora možno rozložiť teplo v celom dome. Iný efektívny prevod energie z ohňa kozuba zabezpečuje vložka s teplovodným výmenníkom. Takto zohriata voda môže byť využitá na vykurovanie celého domu a ohrev teplej úžitkovej vody. Jednoduchý kozub sa dá zrealizovať už za 3 000 eur.

Pec:
Časovo náročnejší je návrh aj realizácia, lebo treba správne dimenzovať veľkosť ohniska a ťahy v súčinnosti s komínom, potrvá to 2 – 3 mesiace. V porovnaní s kozubom je aj cena pece dvoj- až trojnásobne vyššia. Moderné konštrukcie pecí, ktoré sú kombináciou kozubovej vložky umiestnenej v uzavretej obostavbe s možnosťou napojenia na šamotový ťah alebo akumulačný výmenník, skracujú čas realizácie. Nevýhoda pece je, že sálavé teplo sa odovzdá len v tom priestore, kde je. Ťažko sa robia nejaké rozvody do iných miestností ako pri teplovzdušnom systéme. Určité riešenie je hypokaustový systém, pri ktorom sa sálavé teplo odovzdáva cez veľké vykurované plochy s možnosťou vykurovania aj dvoch podlaží, alebo aj susednej miestnosti.

POROVNANIE KOZUBA A PECE:

Teplovzdušný kozub:
+ nenáročný na realizáciu
+ nižšie investičné náklady
+ rýchly nábeh tepla po rozkúrení
+ možnosť distribúcie tepla

- nerovnomerné rozmiestnenie tepla v rámci priestoru
- vírenie prachových častíc vo vzduchu, vysušovanie vzduchu
- teplo vyžaruje len počas kúrenia, rýchlo vychladne
- vyššia spotreba paliva

Akumulačná pec:
+ vyžaruje sálavé teplo, rovnomerne ohrieva miestnosť
+ dlhodobo vyžaruje akumulované teplo
+ vysoká účinnosť
+ energeticky úsporná prevádzka
+ komfortnejšie kúrenie, stačí prikladať 1- až 2-krát za deň

- vyššia cena
- sálavé teplo vyhreje len priestor, kde je pec

 
Autor: Adela MOTYKOVÁ, odborná spolupráca Patrik Gaman
Fotogaléria
Vyberte si: Kozub, či pec?Vyberte si: Kozub, či pec?Vyberte si: Kozub, či pec?Vyberte si: Kozub, či pec?
 
9fotiek
VIDEO Pekné Bývanie


 

Vaše hniezdočko

Pridať vlastné foto
16fotiek

Februárové Vaše Hniezdočko: Kúpeľne našich čitateľov vás inšpirujú! (2. časť)

27.02.2017
16fotiek

Februárové Vaše Hniezdočko: Kúpeľne našich čitateľov vás inšpirujú! (1. časť)

21.02.2017
9fotiek

Novembrové Vaše Hniezdočko: Navštívte kuchyne našich čitateľov!

01.12.2016
 
Vyberte si: Kozub, či pec?
Adela MOTYKOVÁ
odborná spolupráca Patrik Gaman