Voňavá a svieža: Vypestujte si chladivú bylinu letných horúcich dní

10.08.2018
Záhrada

Voňavá bylinka má široké použitie v kuchyni, liečiteľstve, kozmetika aj v domácnosti je nenáročná na pestovanie a môžete ju mať nielen v záhrade, ale aj doma v kvetináči.

9fotiek
V období zberu môžeme trhať jednotlivé lístky alebo celú vňať. Lístky možno zbierať po celú dobu rastu byliny, vňať zbierame tesne pred rozkvitnutím. Autor: magazin.kaufland

Svieža mätová vôňa sa dokonale snúbi s osobitou chuťou kvalitného bieleho rumu s čerstvýmu kúskami limetky ...máte chuť na obľúbený letný drink Mojito? Vypestujte si aromatickú mätu a oceníte z nej aj čaj, ktorý vám uľaví pri žalúdočných ťažkostiach a dochutí aj mnoho pokrmov.

Prečítajte si aj,o záhradnej lavičke, na ktorej si oddýchnete s letným drinkom

Pôvodným domovom mäty je južná Európa a Stredomorie, ale táto liečivá aromatická bylinka sa veľmi rýchlo udomácnila aj u nás. Môže narásť až do výšky 75 cm, má lesklé tmavozelené listy a kvety vo farbách od bielej, cez ružovú až po tmavo fialovú, podľa druhu. Mäty obsahuje siličnaté látky, ktoré určujú jej typickú chuť a vôňu.

Prečítajte si, že aj štrk je dobrá dekorácia do záhrady

Odolná ako zelina

Mäta sa nezvykne pestovať zo semien ako napríklad bazalka alebo medovka. Môžete si kúpiť malé sadeničky, ktoré sa pri dobrom pestovaní mohutne rozrastú. Rozmnožiť ju môžete aj odrezkami zo staršej rastliny. Mäta má dlhé korene, ktoré s tiahnú pod zemou a vyrastajú z nich jednotlivé výhonky, preto ak nechcete, aby vám zaplienila celú záhradu, je dobré ju uzatvoriť. Vykopte pre ňu jamu a vysteľte fóliou alebo ju jednoducho pestujte v kvetináči. Má rada vlhkú, priepustnú a hodne humusovú pôdu a lepšie sa jej darí v polotieni, ale slnečné stanovisko znesie, ak je doprajete dostatočnú zálievku. Mäta je trvalka a ak sa jej pestovaniu budete aspoň trošku venovať, môžete sa z jej aromatických a chuťovo nezameniteľných lístkov tešiť pár rokov.

Máte dobrú kosačku na kosenie trávnika? poradíme vám ako si ju vybrať

Aký druh pestovať?

Existujú dva základné druhy mäty, mäta klasnatá a mäta vonná. Z nich rôznym krížením vznikli ďalšie odrody a kultivary. Najznámejšia je mäta prieporná, ktorej silice sa pridávajú do žuvačiek, mentolových cukríkov alebo ústnych vôd.

V kuchyni pri príprave mojita, na ozdobu dezertov či výrobu zmrzliny oceníte exotické príchute mäty, napríklad citrónovú, jablkovú, ananásovú či dokonca čokoládovú. Listy takýchto odrôd nielen majú vône podľa svojho názvu, podobne aj chutia.

 
Autor: am
Fotogaléria
Voňavá a svieža: Vypestujte si chladivú bylinu letných horúcich dníVoňavá a svieža: Vypestujte si chladivú bylinu letných horúcich dníVoňavá a svieža: Vypestujte si chladivú bylinu letných horúcich dníVoňavá a svieža: Vypestujte si chladivú bylinu letných horúcich dní
 
9fotiek
FocusMedia
VIDEO Pekné Bývanie


Čítajte tiež
 

Vaše hniezdočko

Pridať vlastné foto
16fotiek

Februárové Vaše Hniezdočko: Kúpeľne našich čitateľov vás inšpirujú! (2. časť)

27.02.2017
16fotiek

Februárové Vaše Hniezdočko: Kúpeľne našich čitateľov vás inšpirujú! (1. časť)

21.02.2017
9fotiek

Novembrové Vaše Hniezdočko: Navštívte kuchyne našich čitateľov!

01.12.2016
 
Voňavá a svieža: Vypestujte si chladivú bylinu letných horúcich dní
am