Začínate s grilovaním? Tieto rady sa vám budú hodiť

12.07.2013
Záhrada

Ak spadáte do kategórie „všetko raz musí byť prvýkrát “, možno sa vám nasledujúce rady budú hodiť. Ostrieľaní grilovači môžu tieto stránky pokojne preskočiť.

1fotka
Začínate s grilovaním? Tieto rady sa vám budú hodiť Autor: archív

1. Na bezpečné grilovanie budete potrebovať rovný a pevný podklad. Ideálne spevnenú plochu v závetrí. Aby prúdenie dymu neobťažovalo susedov ani vašich hostí. Optimálne je, aby bol gril umiestnený pod prístreškom, tak vás nemôžu zaskočiť vrtochy počasia. Pamätajte na to, že ani prenosné grily nepatria na stôl. Umiestňujú sa na teplovzdorný podklad.
Tip redakcie: Pravidlo, že v blízkosti grilu by sa nemali nachádzať horľavé látky, asi netreba veľmi zdôrazňovať.

2. Možno sa to nezdá, no k povinnej grilovacej výbave bude patriť aj nábytok. Ideálne záhradná jedálenská zostava. Premyslite si, koľko miesta jej môžete venovať. Hoci by sa vám na terasu nemali zmestiť viac ako štyri stoličky, stôl by mal byť každopádne veľkorysý.

Myslite na to, že grilovačka je o rozmanitých pokrmoch, šalátoch, pečivách, dezertoch či nápojoch a tie by mali byť na stole pekne pokope. Jednak nebudete musieť neustále odbiehať, prinášať a odnášať. No hlavne čas strávený za stolom sa stane príjemným zážitkom pre všetkých stolovníkov.
Tip redakcie: Na sporadicky usporiadavané väčšie akcie je dobré mať pripravenú zálohu, stohovacie stoličky a prídavnú dosku na stole.


Foto: archív

3.  Je pravda, že grilovacie majstrovstvo najlepšie preukážete na grile s dreveným uhlím. Zakladanie pahreby či samotné grilovanie vyžaduje istú dávku skúsenosti a zručnosti. A podstatne viac času ako iné typy grilov. Pokojne sa vám môže stať, že prvá grilovačka nemusí dopadnúť presne podľa vašich predstáv.

Skôr ako si pozvete prvýkrát hostí, odporúčame vám zoznámenie s grilom osamote. Vlastným pozorovaním musíte prísť na to, ktorý je ten „piaty schod“. Čiže ako dlho bude trvať opekanie tej-ktorej potraviny či akú intenzitu žiaru potrebuje na ideálne opečenie. Dobrý pomocník pri rozpaľovaní dreveného uhlia je komínový štartér.

Tento dutý kovový valec s drôtenou mrežou sa naplní dreveným uhlím a postaví sa na dve – tri zapálené podpaľovacie kocky na rošte grilu. Počkajte aspoň dvadsať minút, kým sa uhlie nerozpáli do červena. Potom už môžete uhlie vysypať na rošt. Správnu teplotu rozžeravených uhlíkov zistíte jednoduchým testom: Ruku podržte asi 12 cm nad pahrebou. Ak ju tam udržíte najviac 7 sekúnd, môžete začať.
Tip redakcie: Zvyšky dreveného uhlia sa likvidujú až po úplnom vychladnutí, ideálne na druhý deň.

4.  Pre pohodlnejších ponúka trh plynové alebo elektrické alternatívy, ktoré sú pripravené takmer na okamžité použitie a bez problémov si viete podľa potreby regulovať intenzitu žiaru. Sú však drahšie ako gril na drevené uhlie. Plynové grily majú rozmanité variácie. Princíp lávových grilov je zohrievanie lávových kameňov pomocou horákov.

Tým, že porézny povrch kameňov absorbuje odkvapkávajúci tuk, nevznikajú pri grilovaní škodliviny. Navyše majú kamene samočistiacu schopnosť. Stačí ich po každom grilovaní vypáliť. Lávové kamene treba však z času na čas vymeniť. Ak opekáte raz do týždňa, stačí na začiatku novej sezóny.

K plynovému grilu si môžete prikúpiť aj žulovú dosku. Kameň sa rovnomerne rozpáli a nedochádza k priamemu kontaktu surovín s ohňom a dymom, čo je dobrá správa pre vaše zdravie. Nie je to však lacný špás a navyše je tu riziko, že doska jedného dňa praskne.

Tip redakcie: Vyskúšali sme jedlá pripravené na všetkých spomínaných typoch grilov. Ako jednoznačný favorit nám vychádza „platňové riešenie“. Mäso pripravené na žule bolo šťavnaté, tak správne opečené a vôbec neprišlo o svoju chuť.

5 K dokonalej pripravenosti budete potrebovať aj doplnkovú výbavu. Máme na mysli taký sortiment, ktorý síce v interiéri veľmi nevyužijete, no pri grilovaní sa bez neho väčšinou „nepohnete“.

Súčasťou drahších grilov bývajú teflónové obracačky a antikorové napichovadlá s drevenou rúčkou. Obracačku využijete pri mäsových pokrmoch, dvojzubec pri obracaní zeleniny alebo húb. Pri niektorých krehkých kusoch, napríklad pri rybách, ocenia najmä začiatočníci hliníkové podnosy, ktoré sa položia na rošt.
Tip redakcie: Na opečené jedlo si zaobstarajte oválnu misu s poklopom. Najlepšie z antikora. Jednak ostanú pokrmy dlhšie teplé a zároveň sú ochránené pred dotieravým hmyzom. Pri múčniku sa vám z rovnakého dôvodu zíde skladací „daždnik“ z transparentnej látky.

6. Myslite aj na to, že vonku stolovníci spotrebujú aspoň dvojnásobok riadov a príborov, koľko by im stačilo vnútri. Na príčine je dlhší čas trávený za stolom a zvyčajne väčšia rozmanitosť ponúkaných pokrmov a dipov.

Buďte na to pripravení! Formát hostiteľa sa spozná aj podľa toho, v čom jedlo servíruje. Plastový či papierový riad je síce praktický pomocník pri detských oslavách, dospelí si však zaslúžia niečo hodnotnejšie. Na rozdiel od „domáceho“, zvlášť slávnostného stolovania, je prípustná aj istá inakosť.

Farebné šalátové misy pri bielych tanieroch môžu stôl efektne oživiť. Chce to však dávku citu, aby ste výsledný efekt „neprepískli“.
Tip redakcie: Ideálne je, ak je na stole dostatok miesta aj na kôpku čistých tanierov a príborov, ktoré si stolovníci berú podľa potreby.

7. Hoci má grilovanie svoje nesporné výhody, musíte rátať aj s jednou nepríjemnosťou: Čistením. Buď rošta, alebo elektrickej platne. Určite túto nemilú povinnosť treba vykonať po každej grilovačke. Inak by pripálené zvyšky degradovali chuť a znehodnotili kvalitu ďalších pripravovaných pochúťok.

Na čistenie je najvhodnejší pomocník saponát a drsnejšia strana hubky. Na veľmi znečistené miesta pomôže kefa s umelohmotným vlasom. Nič sa nestane, ak takto vyčistený rošt alebo elektrickú platňu necháte prebehnúť ešte umývacím cyklom v umývačke. Musia byť však zbavené najhrubších nečistôt!
Tip redakcie: Pri výbere veľkosti grilu zohľadnite aj veľkosť drezu, kde budete gril čistiť. Príliš malý drez a veľký rošt znamená pohromu pre kuchynskú zástenu a okolie drezu.

Grilovačka na balkóne?

Nie je v každom meste až taká samozrejmosť, pretože úrady pod hrozbou mastnej pokuty niekde takéto radovánky na balkónoch a terasách bytových domov zakazujú. Oplatí sa preveriť si, ako je to vo vašom meste, aby vás opekacia párty nevyšla poriadne draho.

 
Autor: Pekné Bývanie/Edita Janíková


Najčítanejšie
 

Pekné Bývanie

 

Vaše hniezdočko

Pridať vlastné foto
9fotiek

PRED a PO: Rekonštrukciou sa 2-izbák zmenil na nepoznanie

24.02.2016
10fotiek

Môj nový byt: Ako sa vám páči Jolanino zrekonštruované hniezdočko?

10.02.2016
9fotiek

1-izbový byt v hlavnom meste si manželia upravili podľa svojich predstáv

28.01.2016