04. augusta 2019

Pichľavá kráska ponúka jedlé plody Skúsite pestovať opunciu?

Opunciu zrejme poznáte ako pichľavý kaktus so sploštenými článkami. Možno neviete, že jej plody sú jedlé a mimoriadne chutné.

S plodmi opuncie sa môžete stretnúť iba výnimočne, keďže je to u nás málo známy ovocný druh a cena plodov je pomerne vysoká. Na pultoch obchodných reťazcov ich vidieť iba sporadicky, ponúkajú ich zväčša len v období sviatkov. Častejšie ich môžete objaviť na letnej zahraničnej dovolenke. Opuncie sú totiž v prímorských letoviskách bežnou súčasťou flóry, vďaka čomu sú aj ich plody na tamojších trhoch samozrejmé.

Opunciové figy

Opuncií existujú stovky druhov. Mnohé z nich majú jedlé plody, ale najznámejšia je opuncia figová (Opuntia ficus-indica). Keďže je to kaktus, jej plody sa zvyknú označovať ako kaktusové figy alebo aj opunciové figy.

Rastlina je charakteristická oválnymi, typicky sploštenými a zhrubnutými článkovitými výhonkami, ktoré sa bohato rozkonárujú. Prirodzene dokáže dorásť až do výšky päť metrov, pri kontrolovanom pestovaní sa však opuncie udržujú v nižšej forme, spravidla maximálne do dvoch metrov.

Na výhonkoch sa nachádzajú jemné tŕne (glochídie), ktoré vyrastajú v skupinkách. Veľmi ľahko sa lámu, a to aj pri nepatrnom dotyku. Dostať ich z pokožky je veľmi ťažké, na čo treba pri manipulácii s rastlinami pamätať.

Chutné plody

Kvety opuncií sú obojpohlavné, objavujú sa po obvode vrchných výhonkov. Sú veľké, zvyčajne v odtieňoch žltej, ružovej a červenej farby a pôsobia veľmi atraktívne. Plody sú bobule vajcovitého alebo oválneho tvaru, veľkosti 5 až 10 cm a hmotnosti 70 až 300 gramov. Mávajú zelenú, žltú, oranžovú alebo červenú farbu. Na šupke plodu sa rovnako ako na výhonkoch nachádzajú hniezda jemných tŕňov, ktoré treba z nazberaných plodov opatrne odstrániť.

Dužina je šťavnatá, tvoria ju tmavšie sfarbené semená v rôsolovitej dreni. Vzhľadom pripomína dužinu mučeniek, podobne sa i konzumuje  – po rozrezaní plodu lyžičkou. Dá sa tiež využiť na výrobu mrazených drení, sirupov či džemov, výborná je do ovocných šalátov.

Zlá správa je, že u nás plody zvyčajne nedozrejú a že tento konkrétny druh opuncií je málo mrazuvzdorný. V porovnaní s inými druhmi, ktoré sa využívajú na okrasné účely a prežijú pokles teplôt až na mínus 20 °C, opuncii figovej mrazy neprospievajú. Preto je vhodnejšie pestovať ju v uzavretých priestoroch alebo kombinovať pestovanie v nádobe s letnením.

Pestovanie

V domovine sa opuncie figové vyskytujú aj 4-metrové exempláre týchto kaktusov, často bizarných tvarov. V črepníkoch narastú, pravdaže, do oveľa menších rozmerov. Ich pestovanie nie je zložité, dávajte si však pozor, aby ste sa neporanili na tŕňoch, ktoré sa pri dotyku veľmi ľahko zabodávajú do kože a len ťažko sa dajú odstrániť. Pri manipulácii radšej používajte rukavice.

Ako väčšina kaktusov potrebujú dostatok svetla a tepla, bez slnka sa im nedarí. Vyhovuje im bežná izbová teplota a neznášajú prievan. Rozmnožiť si ich môžete veľmi jednoducho stonkovými odrezkami. Po odlomení ich nechajte asi dva týždne zasychať a až potom ich zasaďte. Na dno nádoby nezabudnite nasypať drenážnu vrstvu, pretože opuncie neznášajú zamokrenie a korene by začali hniť. Zalievajte až po úplnom vyschnutí substrátu, najlepšie mäkkou, odstátou vodou.

Čítajte tiež: 

V tomto článku sa zaoberáme exotické rastliny ...viac
Autor: Záhradkár
FocusMedia
VIDEO Záhradkár
  • Aktuálne číslo

Záhradkár

Užitočné veci do vašej záhrady

 

 

 
 

 Vaša záhrada

Záhradné inšpirácie od našich čitateľov
 najkrajšie cibuľoviny

zuzana danázsová

10 hlasov
 dedkov bicykel

Zuzana Fačková

14 hlasov

Ildikó Nagyová

6 hlasov

Ildikó Nagyová

4 hlasy
 
 

žena.sk

Prečo si nezvoliť pôrod

Prečo si nezvoliť pôrod "na suchu"? Aké sú skúsenosti mamičiek?

Zistite, či ste alergická na vajíčka: Sledujte tieto príznaky!

Zistite, či ste alergická na vajíčka: Sledujte tieto príznaky!

Na internet či k lekárovi: Oplatí sa liečiť online spôsobom?

Na internet či k lekárovi: Oplatí sa liečiť online spôsobom?

Prečo možeme zjesť z tuniaka iba 147 gramov za týždeň? A čo ostatné ryby?

Prečo možeme zjesť z tuniaka iba 147 gramov za týždeň? A čo ostatné ryby?

Pichľavá kráska ponúka jedlé plody Skúsite pestovať opunciu?
Záhradkár