11. marca 2017

Reštartujeme izbové rastliny

Na začiatku novej vegetácie potrebujú izbové kvety ošetrenie. Spomalenie až zastavenie rastu, žltnutie listov je nepriamym dôkazom malého priestoru pre korene.

Inšpirácie s izbovými rastlinamiAutor: spatcupido.nl

Priamym upozornením sú korene, ktoré prerastajú cez odtokový otvor na dne črepníka alebo sa vytláčajú hore, nad jeho okraj. O potrebe presadiť do väčšej nádoby sa presvedčíme podľa stavu koreňov.

Zeleň v obývačke: Dracéna voňavá

Ako správne postupovať pri presádzaní:

– Rastlinu opatrne vyberieme z črepníka. Veľmi husté alebo po obvode stočené korene a minimum zeminy signalizujú potrebu väčšej nádoby.

– Rastlinu v starom črepníku dobre zavlažíme alebo ponoríme i s črepníkom na 20 – 30 minút do vody. Bal sa z črepníka ľahšie vyberá a rastlina tak menej trpí presádzaním.

Poškodené alebo odumreté korene odrežeme, odstránime starú zeminu. Vysádzame do črepníka s priemerom väčším o 2 – 3 cm, ako bol pôvodný. Na dno dáme drenážnu vrstvu zo štrku či keramzitu, aby odtokový otvor zostal voľný.

Okraj črepníka má byť o 1,5 – 2 cm vyšší ako povrch zeminy, aby zostal priestor na vodu pri polievaní. Používame zeminu určenú pre druh, ktorý presádzame. Mnohým rastlinám vyhovuje univerzálny substrát na izbové rastliny, ale niektoré druhy, ako kaktusy, sukulenty, azalky, citrusy a orchidey, dobre rastú iba v špeciálnej zmesi.

Autor: LUČANSKÁ, Bobeková
 

Užitočné veci do vašej záhrady

 
 

 

 
 

 Vaša záhrada

Záhradné inšpirácie od našich čitateľov
 Jesen v zahrade

Beata Mala

0 hlasov
 citróny u mojej babičky :)

Lenka Maráková

0 hlasov
 Farby jesene v našej záhradke

Peter Zmatek

3 hlasy
 Jesenný veniec

Lesana

2 hlasy
 
 

žena.sk

10 úžasných benefitov vlákniny: Prečo ju musíme jesť?

10 úžasných benefitov vlákniny: Prečo ju musíme jesť?

Čomu vďačia za svoju štipľavosť a ako pôsobia v ľudskom tele?

Čomu vďačia za svoju štipľavosť a ako pôsobia v ľudskom tele?

Je sex skutočne hlavným rizikovým faktorom?

Je sex skutočne hlavným rizikovým faktorom?

Triky na ryžu či filé: Čo s nimi robiť ešte pred varením?

Triky na ryžu či filé: Čo s nimi robiť ešte pred varením?