01. január 2012

Je ľuľok jedlý?

Otázka:
Rada by som sa dozvedela, či sa môžu konzumovať plody ľuľka. V. M., e-mail
V odbornej literatúre je ľuľok uvedený ako jedovatý
Odpoveď:

Podľa toho, o aký ľuľok ide. V odbornej literatúre je ľuľok uvedený ako jedovatý a konzumácia už len niekoľkých bobúľ môže údajne spôsobiť smrť. Hlavne divorastúci ľuľok čierny (Solanum nigrum) obsahuje jedovaté alkaloidy a steroidné aglykóny, preto otrava plodmi je častá. Jeho zelené bobule majú vysoký obsah solasodínu, ktorý sa rozkladá až pri teplotách vyšších ako 170 °C.

Ľuľok čierny je veľmi premenlivá rastlina a vytvára veľa ekologických foriem, medzi ktorými sú aj jedlé, neobsahujúce jedovaté látky. Dorastajú do výšky 130 cm, guľaté plody majú v zrelosti tmavofialovú farbu a v priemere až 2 cm, čím sa odlišujú od divých jedovatých rastlín. Kompót z bobúľ je celkom chutný a nemá žiadny negatívny vplyv na človeka. Pestuje sa podobne ako rajčiak. Pri pestovaní tejto rastliny buďte opatrní a presvedčte sa, či nepestujete jedovatú formu.

Máte aj Vy otázku?

Spýtajte sa našich odborníkov

 

Užitočné veci do vašej záhrady