22. augusta 2018

Jarabina: Máme pre vás super pomôcku, ako rozlíšiť veľkoplodú od divej vtáčej

Otázka:
V záhrade mi rastie strom. Chcem vás poprosiť o určenie druhu. Sú plody jedlé? Ďakujem, čitateľ Marián
Odpoveď:

Na fotografiách je jarabina. Pri určovaní presného druhu sa treba zamerať na zúbkovanie okraja listov.

Jarabina vtáčia (Sorbus aucuparia) má zúbkovanie po celom okraji listu.

Jarabina moravská sladkoplodá, alebo tiež známa ako jarabina veľkoplodá (Sorbus aucuparia var. moravica) má zúbkovanie len na časti okraja listu, zvyšok je hladký.

Podľa fotografií je teda jasné, že v tomto prípade ide o jarabinu moravskú sladkoplodú, nenáročnú a estetickú ovocinu vhodnú do všetkých pestovateľských lokalít. Netrpí chorobami, ani škodcami, je nenáročná na ošetrovanie. Chutné oranžové až červené malvičky sa dajú jesť surové i sušené, ale využijete ich aj na kompótovanie, prípravu džemov, sirupov, želé či ako príchuť do páleniek.

 

Náš TIP

Veľmi chutné sú i na povrchu granátovo červené a vo vnútri oranžové plody kríženca jarabiny a hlohu s názvom ‘Granatnaja’. Ak si radi pochutnáte na domácich likéroch, vysaďte si mrazuvzdorného kríženca jarabiny a arónie ‘Likernaja’.

 

 

Lucia Harničárová

Lukáš Kouřil

Určovanie rastlín

Užitočné veci do vašej záhrady