24. marca 2013

Staré verzus nové: Ktoré odrody jabĺk sú najchutnejšie?

Nie vždy boli jablká šťavnaté, krásne vyfarbené a predsa ich ľudia s obľubou konzumovali. Dnes je sortiment jabloní bohatý na farby či chuť plodov. Dokážu však predčiť odrody z čias našich starých mám, ktoré sa zaobišli aj bez chémie?

Ktoré odrody jabĺk sú najchutnejšie?Autor: profimedia.sk

Vznik nových odrôd

Ďalšou fázou vo vývoji odrôd bolo šľachtenie a dovoz nových zo zahraničia. Veda a výskum pokročili, v šľachtiteľstve sa objavovali stále novšie metódy. Výsledkom boli čoraz modernejšie odrody kopírujúce aktuálne trendy daného obdobia. Niektoré sa ujali a pestujú sa dodnes. Iné skôr či neskôr zanikli, ďalšie sa neuchytili vôbec. Každopádne sa ukázalo, že niektoré odrody sa vytratili neoprávnene predčasne. Ich novšie alternatívy boli síce zväčša kvalitnejšie v určitých parametroch, ale zmiznutie pôvodného sortimentu je dnes hodnotené ako predčasné či skôr zbytočné. Nové odrody spĺňajú najprísnejšie parametre súčasnosti, ale niečo im chýba. Niečo pôvodné, prírodne živočíšne, čo v nich márne hľadáme. I preto je dnes trend návratu k tradičným odrodám.

Populárne chuťovky minulosti

Baumannova raneta

Je to zimná, vysoko úrodná odroda. Má však sklony k striedavej rodivosti. Vyžaduje dobré polohy, nevadia jej ani vyššie položené, no chránené stanovištia. Je cudzoopelivá. Dobrými opeľovačmi sú odrody ‘Ananásová’, ‘Boikovo’, ‘Borovinka’, ‘Croncelské’, ‘Gdaňský hranáč’, ‘Krasokvet žltý’, ‘Landsberská’, ‘Oldenburgovo’, ‘Ontario’, ‘Parména zlatá’, ‘Priesvitné letné’, ‘Ušľachtilé žlté’. Sama je výborný opeľovač. Plody sú veľké, s priemernou hmotnosťou 160 g. Základná žltá farba šupky je z jednej až z troch štvrtín prekrytá živou panašovanou červeňou. Charakteristickým znakom odrody sú aj hnedé bodky, ktoré sa vyskytujú po celom povrchu plodu. Dužina je pevná, chrumkavá, bez výraznej arómy a na vzduchu takmer nehnedne. Je náchylná na vlnačku krvavú a vo vlhkých podmienkach je náchylnejšia na chrastavitosť.

Batul

Je to málo náročná zimná odroda pôvodom zo Sedmohradska. Veľmi dobre reaguje na vhodné polohy lepšou úrodnosťou a kvalitou plodov. Rodivosť je stredná až vysoká, ale pravidelná. Plod je stredne veľký a váži približne 110 g. Šupka je hladká, lesklá, z jednej až troch štvrtín pokrytá červeným líčkom. Veľmi dobre sa vyfarbuje najmä na slnečných polohách. Biela dužina je jemná, pevná a šťavnatá. Plody sú síce sladké, bez výraznej korenitosti, ale nevädnú. Vyznačuje sa pomerne dobrou odolnosťou proti mrazom a chorobám. Podobná bola odroda ‘Tafel’, s ktorou sa už dnes prakticky nestretnete.

Foto: Archív

Favoritov súčasnosti vhodných do ekozáhrady nájdete v pokračovaní článku ako súčasť Piana

Jablone sa pestovali prevažne v kláštorných záhradách, odkiaľ sa rozšírili do panských záhrad a parkov. Následne ich pestovanie začalo naberať čoraz širší záber. Základným tvarom boli vysokokmene a polokmene na silne rastúcich semenných podpníkoch. Vtedy dostupné odrody neboli ešte zapísané v žiadnej listine registrovaných odrôd. Ich názvy sa odvodzovali zväčša od oblasti odkiaľ pochádzali (‘Hontianske’, ‘Solivarské’) alebo od typu plodu či charakteru šupky - renety, kožovky. Často však v nich bol zmätok. S nástupom organizovanej ovocinárskej výroby sa vybral z dostupného sortimentu rad odrôd, ktoré spĺňali všeobecné nároky, najmä úrodnosť, chuť a vhodnosť na skladovanie. Tieto odrody sa začali viac rozširovať, vďaka čomu sa ich opisy čoraz viac objavovali i v odbornej literatúre.

Odolnosť proti chorobám

Týmto kritériom sa kedysi nebolo potrebné zaoberať. Starí rodičia jablone prakticky nestriekali a nič sa nedialo. Choroby sa nevyskytovali, a keď boli, tak len zanedbateľne. So škodcami sa väčšinou vysporiadala príroda sama. Šľachtenie zamerané na úrodu prinieslo so sebou daň vo forme zníženej odolnosti proti najrôznejším chorobám s následnou potrebou silnej chemizácie. Časom sa forma tejto ochrany stala štandardom a citlivosť odrôd samozrejmosťou. O postupnej likvidácii prirodzených ekosystémov sa nehovorilo a prakticky nikto si ju poriadne neuvedomoval. Až časom prišlo na rad ekologické hľadisko a šľachtenie sa konečne zameralo aj na odolnosť proti najzávažnejším chorobám. Výsledkom je celý rad odrôd rezistentných proti chrastavitosti jabloní.

Ďalšie fakty, prečo sa staré odrody vytratili

Skladovateľnosť – niekdajšie spôsoby skladovania v slame, v stajniach, v jamách, nahradili modernejšie špecializované sklady. Zo sadov a záhrad tak ubudli odrody so silnou kožovitou šupkou, ktoré sa síce veľmi dobre skladovali, ale na strane druhej väčšine ľudí prekážala práve hrubšia šupka.

Intenzifikácia výroby – zavádzanie čoraz rodivejších odrôd znamenalo zlom v odrodovom sortimente. Menej výkonné odrody napriek ich výbornej chuti vymizli a nahradili ich odrody poskytujúce masovú úrodu. Naplno sa to prejavilo v posledných desaťročiach nástupom pestovateľského tvaru štíhle vreteno. 

Farebné a módne trendy – kedysi sa dbalo na vôňu a chuť jablka, dnes ľudí zaujíma skôr tvar a vyfarbenie plodu. Pred mnohými rokmi bolo trendom pestovať odrody oranžovej farby a tiež žlto-červené kombinácie. Následne sa prešlo na jablká červené a zelené a výroba zotrvala pri tom dodnes. Úplne sa z pultov vytratili žlté plody, ktoré v zákazníkovi evokujú akúsi prezretosť, a tým aj horšiu chuť. Opak je však pravdou.

Marketing – keby nebolo pred desiatimi až dvanástimi rokmi marketingu, tak odrody ako ‘Rubinola’ či ‘Topaz’ dodnes pozná iba pár ľudí. Je to spôsob, ako poukázať na nové produkty a jednoduchšie ich predať. Žiaľ, vďaka cielenému marketingu propagovaná odroda často vytlačí iné, čo veľakrát paradoxne ochudobní trh.

Ďalšie populárne chuťovky minulosti

Coxova reneta

Kvalitná aromatická odroda, ktorá môže byť aj v súčasnosti príjemným spestrením jedálneho lístka. Vhodná je do stredných pestovateľských polôh. Možno ju pestovať na slaborastúcich podpníkoch v nízkych pestovateľských tvaroch. Je však náchylná na múčnatku a moniliózu, ale proti chrastavitosti je stredne odolná. Plody sú vhodné na zber v septembri, pričom v sklade vydržia až do februára.

Solivarské ušľachtilé

Stará zimná odroda známa aj pod názvami ‘Solnohradské’ alebo ‘Šoovar’. Vznikla ako neznámy semenáč pravdepodobne v okolí Prešova. Stromy dosahujú vysoký vek a odvďačia sa za občasné zmladenie bohatou a pravidelnou úrodou. Nástup do rodivosti je skorý. Na polohy je táto odroda nenáročná, viac jej vyhovujú lepšie pôdy. Jablká dosahujú hmotnosť 160 g. Pevná, hladká šupka je z väčšej časti pokrytá tmavočervenými prúžkami.

Šťavnatá biela dužina je pod šupkou jemne načervenalá. Chutí sladko, slabo korenisto a mierne vonia. Plody sú veľmi vhodné na prepravu, muštovanie i skladovanie, pretože nevädnú. Je stredne odolná proti mrazom, hubovým chorobám, no i napriek odolnosti vyžaduje chemickú ochranu. Známe sú najmä dva jej klony – Beregy je vhodnejšie do vyšších polôh, má väčšie a chutnejšie plody. Daru je zastúpený najmä v Košickom kraji, dozrieva na jeseň.

Kožovky

Ide o skupinu odrôd, známych tiež pod názvom „kormošky”, ktorých spoločným znakom bola kožovitá pevná šupka a s ňou súvisiaca dobrá skladovateľnosť. Na rozdiel od nás, v západnej Európe sa množstvo kožoviek stále pestuje na výrobu jablčného muštu.

Parkerovo

Kedysi bola táto odroda zaradená medzi najúrodnejšie a najtrvácnejšie. Na trhu však nebola nikdy docenená. Je to výborná stolová i trhová odroda a vhodná aj na spracovanie. Ako klasická kožovka by našla uplatnenie aj v súčasnosti, nakoľko táto skupina odrôd nemá na trhu zástupcu. Väčšie rozšírenie by si zaslúžila tiež na výživných a primerane vlhkých pôdach, kde však treba počítať s ochranou.

Obrázky odrôd nájdete v našej fotogalérii >>

V tomto článku sa zaoberáme jablká ...viac
Autor: Marián Komžík
VIDEO Záhradkár

Užitočné veci do vašej záhrady

 

 

 
 

 Vaša záhrada

Záhradné inšpirácie od našich čitateľov
 najkrajšie cibuľoviny

zuzana danázsová

4 hlasy
 dedkov bicykel

Zuzana Fačková

9 hlasov

Ildikó Nagyová

3 hlasy

Ildikó Nagyová

2 hlasy
 
 

žena.sk

Prečo si nezvoliť pôrod

Prečo si nezvoliť pôrod "na suchu"? Aké sú skúsenosti mamičiek?

Zistite, či ste alergická na vajíčka: Sledujte tieto príznaky!

Zistite, či ste alergická na vajíčka: Sledujte tieto príznaky!

Na internet či k lekárovi: Oplatí sa liečiť online spôsobom?

Na internet či k lekárovi: Oplatí sa liečiť online spôsobom?

Prečo možeme zjesť z tuniaka iba 147 gramov za týždeň? A čo ostatné ryby?

Prečo možeme zjesť z tuniaka iba 147 gramov za týždeň? A čo ostatné ryby?

Staré verzus nové: Ktoré odrody jabĺk sú najchutnejšie?
Marián Komžík