04. január 2010

Lípia: Citrónová bylinka, ktorú použijete aj na sladenie nápojov

Listy vydávajú silnú vôňu citróna, podľa ktorej rastlinu nazývajú citrónový ker. Jej staršie latinské pomenovanie je Lippia citriodora, preto ju špecializované záhradníctva väčšinou ponúkajú pod názvom lípia. Príjemne však prekvapí každého milovníka čaju, byliniek alebo aromatických rastlín.

Lípia je mimoriadne aromatická a dá sa použiť na sladenie nápojov. Lístky pridané do čaju svojou vôňou a chuťou nahradia citrón. Takýto čaj nám pomôže pri zaspávaní, pôsobí upokojujúco, podporuje trávenie a je účinný aj pri problémoch s nadúvaním.

Pestovanie a využitie

V našich podmienkach dorastá do výšky 25 cm a tvorí až metrové previsnuté výhonky. Má menšie sýtozelené špicaté listy usporiadané do trojpočetných praslenov okolo stonky a metliny drobných bielych alebo svetlofialových kvietkov. V lete ju môžeme vyložiť s črepníkom na balkón, terasu či do záhrady. Najvhodnejšia je závesná nádoba, kde vynikne v celej svojej kráse.

Zasadíme ju do priepustného, neutrálneho substrátu, umiestnime na slnečné stanovište a pravidelne polievame. Táto trvalka neznáša teploty pod 9 °C, preto ju na jeseň preložíme do bytu, kde pokračuje v raste. Ako izbovú rastlinu ju môžeme pestovať celoročne. Ak lípiu prezimujeme v chladnejšej miestnosti, zhodí väčšinu listov a prezimujú len korene. Nesmieme ju však zabudnúť občas poliať.

Listy často pučia veľmi neskoro na jar, preto by sme sa nemali unáhliť, aby sme nevyhodili zdravú rastlinu. Lípiu si môžeme rozmnožiť polovyzretými vrcholovými odrezkami. Listy zberáme kedykoľvek, najlepšie však pred kvitnutím, a používame ich čerstvé, usušené alebo mrazené. Pridajú citrónovú chuť ovocným šalátom či rôznym ovocným jedlám, dezertom i nápojom.

Dá sa z nich pripraviť aj likér. Listy však používame striedmo, aby neovplyvnili chuť jedla. Pridávajú sa aj do rôznych bylinkových čajov, ktoré výrazne aromatizujú, ako aj do sušenej zmesi potpourri. Po usušení je vôňa ešte intenzívnejšia.

Aztécky cukor

Druh Lippia dulcis sa ľudovo nazýva aztécky cukor. Má príjemnú mentolovo-gáfrovo-citrónovú vôňu. Je to mrazuvzdorná bylinka poliehavého rastu s krátkymi klasmi bielych kvetov a oválnymi zúbkatými listami, ktoré sa na slnku sfarbujú dočervena. Listy a stopky obsahujú zlúčeninu, ktorá je 3-krát sladšia ako steviozid zo známejšej stévie cukrovej a je tisíckrát sladšia ako cukor. Obsahuje však aj veľké množstvo gáfru, preto sa nemôže – na rozdiel od stévie – používať priamo ako náhrada cukru. Rastlina je oficiálny liek na kašeľ, bronchitídu a astmu.

V tomto článku sa zaoberáme exotické rastliny ...viac trvalky ...viac
Autor: Danka AČOVÁ, foto archív, profimedia.sk,
 

Najnovšie číslo

Záhradkár 05/2014

 Okrasná záhrada

Kvety v trávniku

Nežiaduce rastliny v trávniku sa rýchlo šíria a ich odstraňovanie býva naozaj náročné. Ako postupovať pri ich likvidácii?

Rozkvitnutý svah

Záhradu s členitým terénom môžete poňať ako výzvu. Dodajte jej špecifický výraz pomocou svahových tvárnic.

 Ovocie

Ako proti piliarkam?

Piliarky spôsobujú na slivkovinách rozsiahle škody. Ako proti nim zasiahnuť, aby straty na úrode boli čo najmenšie?

Jahody namiesto letničiek

Nemáte záhradu, ale chcete si pochutnávať na vlastných jahodách? Poradíme vám, ako si ich dopestovať na balkóne.

 Zelenina

Vysievanie listovej zeleniny

Chcete si vypestovať šalát v nádobe na balkóne? Poradíme vám, ako postupovať, aby ste sa dočkali úrody.

Sladká mrkva

Chcete si pochutiť na skutočne sladkej mrkve? Rozhodujúca je nielen odroda, ale i prostredie a spôsob pestovania.

 

 

 
 

Pridajte Váš úspech v záhrade!

 
 
 

 Vaša záhrada

Záhradné inšpirácie od našich čitateľov
 nechala som sa inšpirovať vašim aprílovým číslom

Darina Pšenčíková

0 hlasov
 Takto mám aj okrasnú aj úžitkovú záhradu.

Mgr. Alica Beňadiková

0 hlasov
 Táto vistéria nám skrášľuje plot a rozvoniava dvor už dlhé roky :)

Ľubomír Béder

3 hlasy
 Naša žltá magnólia.

Kristína Mikušková

0 hlasov