04. január 2010

Lípia: Citrónová bylinka, ktorú použijete aj na sladenie nápojov

Listy vydávajú silnú vôňu citróna, podľa ktorej rastlinu nazývajú citrónový ker. Jej staršie latinské pomenovanie je Lippia citriodora, preto ju špecializované záhradníctva väčšinou ponúkajú pod názvom lípia. Príjemne však prekvapí každého milovníka čaju, byliniek alebo aromatických rastlín.

Lípia je mimoriadne aromatická a dá sa použiť na sladenie nápojov. Lístky pridané do čaju svojou vôňou a chuťou nahradia citrón. Takýto čaj nám pomôže pri zaspávaní, pôsobí upokojujúco, podporuje trávenie a je účinný aj pri problémoch s nadúvaním.

Pestovanie a využitie

V našich podmienkach dorastá do výšky 25 cm a tvorí až metrové previsnuté výhonky. Má menšie sýtozelené špicaté listy usporiadané do trojpočetných praslenov okolo stonky a metliny drobných bielych alebo svetlofialových kvietkov. V lete ju môžeme vyložiť s črepníkom na balkón, terasu či do záhrady. Najvhodnejšia je závesná nádoba, kde vynikne v celej svojej kráse.

Zasadíme ju do priepustného, neutrálneho substrátu, umiestnime na slnečné stanovište a pravidelne polievame. Táto trvalka neznáša teploty pod 9 °C, preto ju na jeseň preložíme do bytu, kde pokračuje v raste. Ako izbovú rastlinu ju môžeme pestovať celoročne. Ak lípiu prezimujeme v chladnejšej miestnosti, zhodí väčšinu listov a prezimujú len korene. Nesmieme ju však zabudnúť občas poliať.

Listy často pučia veľmi neskoro na jar, preto by sme sa nemali unáhliť, aby sme nevyhodili zdravú rastlinu. Lípiu si môžeme rozmnožiť polovyzretými vrcholovými odrezkami. Listy zberáme kedykoľvek, najlepšie však pred kvitnutím, a používame ich čerstvé, usušené alebo mrazené. Pridajú citrónovú chuť ovocným šalátom či rôznym ovocným jedlám, dezertom i nápojom.

Dá sa z nich pripraviť aj likér. Listy však používame striedmo, aby neovplyvnili chuť jedla. Pridávajú sa aj do rôznych bylinkových čajov, ktoré výrazne aromatizujú, ako aj do sušenej zmesi potpourri. Po usušení je vôňa ešte intenzívnejšia.

Aztécky cukor

Druh Lippia dulcis sa ľudovo nazýva aztécky cukor. Má príjemnú mentolovo-gáfrovo-citrónovú vôňu. Je to mrazuvzdorná bylinka poliehavého rastu s krátkymi klasmi bielych kvetov a oválnymi zúbkatými listami, ktoré sa na slnku sfarbujú dočervena. Listy a stopky obsahujú zlúčeninu, ktorá je 3-krát sladšia ako steviozid zo známejšej stévie cukrovej a je tisíckrát sladšia ako cukor. Obsahuje však aj veľké množstvo gáfru, preto sa nemôže – na rozdiel od stévie – používať priamo ako náhrada cukru. Rastlina je oficiálny liek na kašeľ, bronchitídu a astmu.

V tomto článku sa zaoberáme exotické rastliny ...viac trvalky ...viac
Autor: Danka AČOVÁ, foto archív, profimedia.sk,
 

Najnovšie číslo

Záhradkár 04/2014

 Pestujeme kvety

Pivonky

Drevité pivonky zaujmú pri pohľade z diaľky, ešte krajšie sú, keď sa na ne pozriete zblízka. Naučíme vás, ako ich pestovať.

Jar prinesie farebnú jeseň

Okrem jarných cibuľovín existujú aj druhy kvitnúce v neskorom lete a v jeseni. Cibuľky treba vysadiť v jarnom období.

 Zelenina

Zelenina v skleníku

Viete, na čo si treba dávať pozor pri pestovaní zeleniny v skleníku, aby vaša práca nevyšla nazmar?

Čerstvý hrášok na dlhšie obdobie

Na čerstvý zelený hrášok z vlastnej záhrady sa tešíme celý rok. Zabezpečte si ho na dlhšie obdobie.

 Ovocie

Naplánujte si ovocný sad

Chystáte sa sadiť ovocné dreviny? Poradíme vám, koľko stromov či krov vystačí pre klasickú štvorčlennú rodinu.

Stále obľúbené hrušky

Toto ovocie sa u nás pestuje od nepamäti. Na rozdiel od jabloní si dodnes zachovali obľubu staršie odrody. Prinášame štyri z nich.

 

 

 
 

Pridajte Váš úspech v záhrade!

 
 
 

 Vaša záhrada

Záhradné inšpirácie od našich čitateľov
 Relax vzáhrade

Viera Važanova

4 hlasy
 Relax vzáhrade

Viera Važanova

2 hlasy
Ildikó Nagyová

Ildikó Nagyová

3 hlasy

2 hlasy