04. januára 2010

Lípia: Citrónová bylinka, ktorú použijete aj na sladenie nápojov

Listy vydávajú silnú vôňu citróna, podľa ktorej rastlinu nazývajú citrónový ker. Jej staršie latinské pomenovanie je Lippia citriodora, preto ju špecializované záhradníctva väčšinou ponúkajú pod názvom lípia. Príjemne však prekvapí každého milovníka čaju, byliniek alebo aromatických rastlín.

Lípia je mimoriadne aromatická a dá sa použiť na sladenie nápojov. Lístky pridané do čaju svojou vôňou a chuťou nahradia citrón. Takýto čaj nám pomôže pri zaspávaní, pôsobí upokojujúco, podporuje trávenie a je účinný aj pri problémoch s nadúvaním.

Pestovanie a využitie

V našich podmienkach dorastá do výšky 25 cm a tvorí až metrové previsnuté výhonky. Má menšie sýtozelené špicaté listy usporiadané do trojpočetných praslenov okolo stonky a metliny drobných bielych alebo svetlofialových kvietkov. V lete ju môžeme vyložiť s črepníkom na balkón, terasu či do záhrady. Najvhodnejšia je závesná nádoba, kde vynikne v celej svojej kráse.

Zasadíme ju do priepustného, neutrálneho substrátu, umiestnime na slnečné stanovište a pravidelne polievame. Táto trvalka neznáša teploty pod 9 °C, preto ju na jeseň preložíme do bytu, kde pokračuje v raste. Ako izbovú rastlinu ju môžeme pestovať celoročne. Ak lípiu prezimujeme v chladnejšej miestnosti, zhodí väčšinu listov a prezimujú len korene. Nesmieme ju však zabudnúť občas poliať.

Listy často pučia veľmi neskoro na jar, preto by sme sa nemali unáhliť, aby sme nevyhodili zdravú rastlinu. Lípiu si môžeme rozmnožiť polovyzretými vrcholovými odrezkami. Listy zberáme kedykoľvek, najlepšie však pred kvitnutím, a používame ich čerstvé, usušené alebo mrazené. Pridajú citrónovú chuť ovocným šalátom či rôznym ovocným jedlám, dezertom i nápojom.

Dá sa z nich pripraviť aj likér. Listy však používame striedmo, aby neovplyvnili chuť jedla. Pridávajú sa aj do rôznych bylinkových čajov, ktoré výrazne aromatizujú, ako aj do sušenej zmesi potpourri. Po usušení je vôňa ešte intenzívnejšia.

Aztécky cukor

Druh Lippia dulcis sa ľudovo nazýva aztécky cukor. Má príjemnú mentolovo-gáfrovo-citrónovú vôňu. Je to mrazuvzdorná bylinka poliehavého rastu s krátkymi klasmi bielych kvetov a oválnymi zúbkatými listami, ktoré sa na slnku sfarbujú dočervena. Listy a stopky obsahujú zlúčeninu, ktorá je 3-krát sladšia ako steviozid zo známejšej stévie cukrovej a je tisíckrát sladšia ako cukor. Obsahuje však aj veľké množstvo gáfru, preto sa nemôže – na rozdiel od stévie – používať priamo ako náhrada cukru. Rastlina je oficiálny liek na kašeľ, bronchitídu a astmu.

V tomto článku sa zaoberáme exotické rastliny ...viac trvalky ...viac
Autor: Danka AČOVÁ, foto archív, profimedia.sk,

Užitočné veci do vašej záhrady

 

 

 
 

 Vaša záhrada

Záhradné inšpirácie od našich čitateľov

Ildikó Nagyová

0 hlasov
 Z tenkého prútika, ktorý zasadil môj manžel kvitne po roku takýto orgován.

Janka

0 hlasov
 Keďže cibuľovinám treba meniť po určitej dobe stanovište, aj ja som sa o to pokúsila a podaril sa mi vytvoriť takýto záhon.

Jana

0 hlasov
 Nerozlučné klívie - aj rozkvitli spolu

Iveta Timuľaková

0 hlasov
 
 

žena.sk

Vedci varujú: Náročná fyzická práca vám môže aj zabiť!

Vedci varujú: Náročná fyzická práca vám môže aj zabiť!

Zelené alebo čierne? Hodia sa olivy pri zhadzovaní kíl?

Zelené alebo čierne? Hodia sa olivy pri zhadzovaní kíl?

Kto sa vás zastane, ak sa chcete sťažovať na prístup či správanie lekára, či sestry?

Kto sa vás zastane, ak sa chcete sťažovať na prístup či správanie lekára, či sestry?

Vo svete niet tučnejšie jedlo, ako je TOTO: A majú ho na stole aj Slováci!

Vo svete niet tučnejšie jedlo, ako je TOTO: A majú ho na stole aj Slováci!

Lípia: Citrónová bylinka, ktorú použijete aj na sladenie nápojov
Danka AČOVÁ
foto archív
profimedia.sk