Kôpor voňavý (Anethum graveolens) je jednoročná rastlina, ktorá sa do Európy dostala z Ázie. Dnes už rastie po celej Európe s výnimkou Škandinávie a Britských ostrovov. Rastlina na vysokej stonke dorastá až do výšky 1,2 metra a kvitne od júna do augusta.
Na Slovensku sa teší obľube
Kôpor nie je náročná rastlina a v slovenských záhradách mu patrí čestné miesto. Je odolný voči nízkym teplotám avšak vyžaduje dostatočnú zálievku. Dariť sa mu bude aj na balkóne. Jeho výhodou je široké využitie v kuchyni, pri ktorom sa dá spracovať takmer celá rastlinka, ostane vám z nej len koreň. Kôpor neodmysliteľne patrí k príprave polievok, omáčok, mäsa a rýb (najmä lososa), pomazánok či zemiakov.
Tip: Kôpor má najvýraznejšiu vôňu a chuť, keď je čerstvý. Môžete si ho však aj zmraziť. Takto vám vydrží aspoň 6 mesiacov.
Magický ligurček ako korenie aj liečivka
Najčastejšie chyby pri spracovávaní byliniek
Využívajte aj jeho liečivú moc
Kôpor voňavý taktiež oceníte pri príprave čaju, ktorý je priaznivý pri tráviacich ťažkostiach. Posilňuje činnosť žalúdka, zbavuje nevoľnosti, nadúvania, plynatosti a kŕčov. Prospieva aj močovým orgánom, keďže má močopudné účinky. Znižuje krvný tlak a má tiež dezinfekčné účinky. Jeho silu ocenia aj čerstvé mamičky, pretože kôpor podporuje vylučovanie materského mlieka a priaznivo pôsobiť aj na dieťatko.