03. marec 2016

Olivová bylinka je nenáročná a má bohaté využitie v kuchyni

Takýto prívlastok získala rastlina Santolina viridis pre svoju vôňu, preto sa môžete stretnúť aj s jej nemeckých pomenovaním Olivenkraut. Táto santolina nemá slovenské druhové pomenovanie.

Táto bylinky ja po celom svete známa ako olivová vďaka svojej aróme.Autor: Profimedia

Pochádza z Pyrenejského polostrova, divo rastie aj v Taliansku, najmä na suchých slnečných miestach. Je to mrazuvzdorná trvalka vytvárajúca kríčky vysoké 25 až 60 cm. Má typické úzke svetlozelené listy, koncom mája až v júni sa objavujú malé žlté kvietky, ktoré kvitnú celé leto.

Pestovanie

Dá sa pestovať podobne ako rozmarín či levanduľa v záhrade, v chladnejších oblastiach jej však v zime bude lepšie v črepníku uloženej niekde v pivnici.

Na pestovanie je nenáročná. Dôležitý je dostatok slnka a dobre odvodnená, piesočnatá pôda. V kyslej a ílovitej pôde sa jej dariť nebude. Ak získate semená, môžete ich vysiať a dopestovať si priesady. Semená sa vysievajú na povrch substrátu a len jemne sa doňho zatlačia. Jednoduchšie je však kúpiť si hotové rastliny.

Rastlina vyžaduje relatívne málo vody, len počas veľmi horúcich dní sa odporúča závlaha. Samozrejme pri pestovaní v nádobe ju musíte polievať, no dávajte pozor na preliatie. Príliš veľa vody môže viesť k hnilobe koreňov a k uhynutiu rastliny.

Ani pravidelné hnojenie nevyžaduje, stačí, ak ju na jar a po odkvitnutí prihnojíte organickým hnojivom. Keď budete z mladej rastliny odtrhávať lístky, robte tak vždy len z jednej strany. Staršie, zdrevnatené rastliny môžete zrezať až o jednu tretinu. 

Santolina je dobre odolná proti škodcom, netrpí ani chorobami.

Využitie

Lístky santoliny sa používajú hlavne v stredomorskej kuchyni pre ich sviežu, jemne živicovú a olivovú príchuť. Sú prísadou bylinkového pesta, masla, tvarohu a marinád, pridávajú ich do čerstvých zeleninových šalátov, ale aj k mäsu a rybím špecialitám, na zemiaky. Skrátka, dajú sa použiť všade tam, kde olivy. Lístky sa používajú celé alebo najemno nasekané.

Pamätajte, že pôsobením tepla strácajú chuť, preto ich do varených jedál pridávajte až tesne pred ich dokončením. Aj sušením strácajú na sile, a tak je lepšie čerstvé lístky zamraziť alebo naložiť do octu. Jedlé sú aj kvety, ale sú pomerne tvrdé, preto sa do jedla nepridávajú. Vhodné sú však na prípravu čaju.

Autor: Danka Ačová
 

Užitočné veci do vašej záhrady

 
 

 

 
 

Pridajte Váš úspech v záhrade!

 
 
 

 Vaša záhrada

Záhradné inšpirácie od našich čitateľov

3 hlasy

Katarína Považancová

2 hlasy
 Dekorácia v mojej záhrade

Katarína Považancová

3 hlasy
 Dekorácia v mojej záhrade

Katarína Považancová

3 hlasy
 
 

žena.sk

Funguje vám termostat?

Funguje vám termostat?

Smutné dôvody, prečo sa tínedžerky rozhodnú mať bábo

Smutné dôvody, prečo sa tínedžerky rozhodnú mať bábo

Znaky, že máte poriadne lenivé srdce!

Znaky, že máte poriadne lenivé srdce!

Meteosenzitivita: Ako prežiť nástrahy leta?

Meteosenzitivita: Ako prežiť nástrahy leta?