16. októbra 2019

Aké sú možnosti nákupu palivového dreva, ktoré hreje najlepšie a koľko zaplatíte?

Ani ten najdrahší a najkvalitnejší kozub vám nezaistí maximálnu výhrevnosť pri malej spotrebe paliva, ak si na kúrenie zvolíte nevhodné drevo.

November 2019 - Nový Záhradkár je aktuálne v predaji.Autor: redakcia Záhradkár

Vo všeobecnosti platí, že tvrdé drevo väčšiny listnatých drevín (dub, buk, jaseň, hrab, ovocné druhy) je výhrevnejšie, dlhšie horí, a tak poskytne viac tepla ako mäkšie drevo ihličnanov – smreka, smrekovca či borovice. Na druhej strane, okrem skvelých vykurovacích vlastností sa pýši vyššou cenou, čo môže byť pre niekoho neriešiteľný problém. Ani mäkké drevo preto netreba úplne zatracovať, hlavne ak máte možnosť zaobstarať si napríklad zvyškové odrezky z píly. Skôr ako sa však nadchnete ich cenou, myslite na to, že si budete musieť zaobstarať zodpovedajúci odvoz a vzhľadom na rýchlejšie horenie aj o niečo viac kubických metrov. Dobre si preto všetko zvážte a prepočítajte.

Malé polienka alebo chystačka v lese?

Dnes už existuje množstvo firiem, ktoré sa zaoberajú spracovávaním a predajom palivového dreva. Za príplatok vám ho dovezú prakticky až na dvor. Je len na vás, koľko ste ochotní investovať, lebo cenu ovplyvňuje nielen kvalita dreva, ale aj spôsob spracovania, teda to, ako je pripravené na kúrenie. Je totiž rozdiel, či pôjde o dokonale naštiepané a vysušené polienka, ktorými môžete okamžite kúriť, alebo o metrovice, ktoré bude treba popíliť a naštiepať na správnu veľkosť a nechať preschnúť.

Riešením tiež je nachystať si drevo vo vlastnej réžii po zaplatení dohodnutého množstva priamo v lese.

Cenu palivového dreva si každá firma stanovuje samostatne, rozdiely nastávajú aj vzhľadom na oblasť, v ktorej pôsobí. Ušetriť môžete v prípade, že natrafíte na výhodnú inzerovanú ponuku. 

Podrobný prehľad cien tvrdého palivového dreva sme pre vás spracovali v NOVEMBROVOM vydaní mesačníka Záhradkár.

Okrem iného sa tiež dozviete, prečo treba čistiť komín, ako správne vysušiť drevo, ako si prepočítať kubické metre objednaného dreva na priestorové i to, ktoré druhy drevín sú absolútne nevhodné na kúrenie. Nebude chýbať ani veľký prehľad rád a tipov pri výbere praktických pomocníkov na prácu s palivovým drevom, ale aj do záhrady všeobecne - čo si všímať pri výbere sekery, reťazovej píly a štiepačky? Na všetky otázky nájdete odpoveď v NOVEMBROVOM vydaní Záhradkára.

Novembrové vydanie časopisu Záhradkár bude v predaji do 12. 11. 2019!

Nájdete v ňom aj tieto zaujímavé témy:

  • 10 NAJ izboviek do závesných črepníkov
  • Jesenný dekor s okrasnými tekvicami + vyjadrenie odborníka k ich (ne)jedlosti
  • Prehľad krásne sa vyfarbujúcich bršlenov
  • Overené prírodné antibiotiká proti kašľu a chrípke
  • Listové zeleniny, ktoré môžete zberať aj na sklonku zimy
  • Ako správne rýľovať bez bolesti chrbta
  • Všetko o neodkladných jesenných povinnostiach záhradkára
  • Prečo sa netreba báť pestovať liesky, ako ich rezať a využiť úrodu orieškov
  • Ako vyrobiť vtáčiu búdku za 1,5 hodiny, ktorá vás nebude stáť viac ako 7 € a ešte oveľa viac!

Neprehliadnite PREDPLATITEĽSKÚ SÚŤAŽ o skvelé ceny!

Stačí si teraz objednať Záhradkára a ste v hre o kosačky, odšťavovače, závesné kreslá, kuchynské roboty, prípravky na starostlivosť o rastliny, záhradné sedacie súpravy, sušičky ovocia...

Autor: Sedláček Harničárová Lucia
FocusMedia
VIDEO Záhradkár
  • Aktuálne číslo

Záhradkár

Užitočné veci do vašej záhrady

 

 

 
 

 Vaša záhrada

Záhradné inšpirácie od našich čitateľov
 najkrajšie cibuľoviny

zuzana danázsová

11 hlasov
 dedkov bicykel

Zuzana Fačková

14 hlasov

Ildikó Nagyová

8 hlasov

Ildikó Nagyová

5 hlasov
 
 

žena.sk

Prečo si nezvoliť pôrod

Prečo si nezvoliť pôrod "na suchu"? Aké sú skúsenosti mamičiek?

Zistite, či ste alergická na vajíčka: Sledujte tieto príznaky!

Zistite, či ste alergická na vajíčka: Sledujte tieto príznaky!

Na internet či k lekárovi: Oplatí sa liečiť online spôsobom?

Na internet či k lekárovi: Oplatí sa liečiť online spôsobom?

Prečo možeme zjesť z tuniaka iba 147 gramov za týždeň? A čo ostatné ryby?

Prečo možeme zjesť z tuniaka iba 147 gramov za týždeň? A čo ostatné ryby?

Aké sú možnosti nákupu palivového dreva, ktoré hreje najlepšie a koľko zaplatíte?
Sedláček Harničárová Lucia