26. januára 2012

Chrúst pagaštanový

Dospelý jedinec je veľký dva maximálne tri centimetre. Krovky má hnedožlté s tmavšími postrannými okrajmi, končatiny a štít sú buď čierne alebo hrdzavé. Larva sa veľmi nelíši od larvy chrústa obyčajného.

Chrúst pagaštanovýAutor: bund-hessen.de

LATINSKÝ NÁZOV:
Melolontha hippocastani

POPIS:
Dospelý jedinec je veľký dva maximálne tri centimetre. Krovky má hnedožlté s tmavšími postrannými okrajmi, končatiny a štít sú buď čierne alebo hrdzavé. Larva sa veľmi nelíši od larvy chrústa obyčajného.

ŽIVOTNÝ CYKLUS:
Chrúst pagaštanový prezimuje ako imágo alebo ako larva v pôde. Vývoj lariev prebieha v pôde v redších listnatých lesoch prípadne ovocných sadoch. Vyliahnuté imága preletujú následne na stromy v blízkosti miesta, kde sa vyvíjali ich larvy. K rojeniu dochádza v apríli, väčšinou je to o týždeň skôr ako rojenie chrústa obyčajného. Vývoj tohto škodcu trvá 3 až 5 rokov.

ŠKODLIVOSŤ:
Napáda rôzne druhy listnatých drevín. Z ovocných stromov najviac poškodzuje slivky a čerešne. Stromy najskôr obžierajú z vonkajšej strany koruny a neskôr prechádzajú na jej vnútro. Larvy sú tiež nebezpečné a okrem zeleniny si pochutia aj na koreňoch mladých stromov v ovocných škôlkach aj škôlkach viniča. Jeho výskyt nie je však extrémny a ani škodlivý.

OCHRANA:
Veľmi pomáha hlboká orba či diskovanie pôdy, ktorým sa dá zničiť značné množstvo pandráv. V škôlkach s mladou výsadbou a hlavne pri kalamitnom výskyte sa môžu použiť granulované prípravky. V malej záhrade vám postačí aj striasť dospelé jedince zo stromu a ničiť ich.

Autor: ZÁHRADKÁR
 

Užitočné veci do vašej záhrady

 
 

 

 
 

 Vaša záhrada

Záhradné inšpirácie od našich čitateľov
 zákutie s rododendronom

Dagmar Gabulová

1 hlas
 Takto kvitne  náš judášovec

Dagmar Gabulová

1 hlas
 jar u nás v záhrade..

Katarína Baranová

5 hlasov
 Prekvapenie v tulipánoch

Marián Feješ

35 hlasov
 
 

žena.sk

Báječná Dovolenka len za 1 sms!

Báječná Dovolenka len za 1 sms!

Konzumujte fazuľu pri problémoch s obličkami

Konzumujte fazuľu pri problémoch s obličkami

Krok za krokom k čistým rukám: Takto zabijete až 80 percent baktérií

Krok za krokom k čistým rukám: Takto zabijete až 80 percent baktérií

Ricotta vs Mascarpone: Porovnali sme všetky zložky a máme víťaza!

Ricotta vs Mascarpone: Porovnali sme všetky zložky a máme víťaza!