26. januára 2012

Chrúst pagaštanový

Dospelý jedinec je veľký dva maximálne tri centimetre. Krovky má hnedožlté s tmavšími postrannými okrajmi, končatiny a štít sú buď čierne alebo hrdzavé. Larva sa veľmi nelíši od larvy chrústa obyčajného.

Chrúst pagaštanovýAutor: bund-hessen.de

LATINSKÝ NÁZOV:
Melolontha hippocastani

POPIS:
Dospelý jedinec je veľký dva maximálne tri centimetre. Krovky má hnedožlté s tmavšími postrannými okrajmi, končatiny a štít sú buď čierne alebo hrdzavé. Larva sa veľmi nelíši od larvy chrústa obyčajného.

ŽIVOTNÝ CYKLUS:
Chrúst pagaštanový prezimuje ako imágo alebo ako larva v pôde. Vývoj lariev prebieha v pôde v redších listnatých lesoch prípadne ovocných sadoch. Vyliahnuté imága preletujú následne na stromy v blízkosti miesta, kde sa vyvíjali ich larvy. K rojeniu dochádza v apríli, väčšinou je to o týždeň skôr ako rojenie chrústa obyčajného. Vývoj tohto škodcu trvá 3 až 5 rokov.

ŠKODLIVOSŤ:
Napáda rôzne druhy listnatých drevín. Z ovocných stromov najviac poškodzuje slivky a čerešne. Stromy najskôr obžierajú z vonkajšej strany koruny a neskôr prechádzajú na jej vnútro. Larvy sú tiež nebezpečné a okrem zeleniny si pochutia aj na koreňoch mladých stromov v ovocných škôlkach aj škôlkach viniča. Jeho výskyt nie je však extrémny a ani škodlivý.

OCHRANA:
Veľmi pomáha hlboká orba či diskovanie pôdy, ktorým sa dá zničiť značné množstvo pandráv. V škôlkach s mladou výsadbou a hlavne pri kalamitnom výskyte sa môžu použiť granulované prípravky. V malej záhrade vám postačí aj striasť dospelé jedince zo stromu a ničiť ich.

Autor: ZÁHRADKÁR

Užitočné veci do vašej záhrady

 

 

 
 

 Vaša záhrada

Záhradné inšpirácie od našich čitateľov
 jar v bratislavskej Rači

Katarína Baranová

0 hlasov

Katarína Cigánová

0 hlasov

Katarína Cigánová

0 hlasov

0 hlasov
 
 

žena.sk

Koľko minút vlastne

Koľko minút vlastne "účinkuje" káva po jej vypití?

Môžete jesť opečený chlieb pri diéte?

Môžete jesť opečený chlieb pri diéte?

Vôňa alebo zápach? Ako pripravovať aromatické jedlá?

Vôňa alebo zápach? Ako pripravovať aromatické jedlá?

5 protipeľových tipov (+ čo ponúka príroda?)

5 protipeľových tipov (+ čo ponúka príroda?)

Chrúst pagaštanový
ZÁHRADKÁR