17. januára 2012

Hrdza cibuľová

Hrdza sa prejavuje na listoch a stonkách hostiteľských rastlín škvrnami, ktoré sú ložiskami letných výtrusov. Svojou farebnosťou pripomínajú typickú hrdzu.

Hrdza cibuleAutor: profimedia.sk

Slovenský názov: hrdza cibuľová

Latinský názov: Puccinia allii

Hostiteľské rastliny: cibuľa, cesnak, pór, šalotka

Symptómy: Hrdza sa prejavuje na listoch a stonkách hostiteľských rastlín škvrnami, ktoré sú ložiskami letných výtrusov. Svojou farebnosťou pripomínajú typickú hrdzu. Na oboch stranách listu sa súčasne dajú pozorovať drobné kôpky zimných výtrusov zafarbené do čierna. Tieto kôpky nie sú voľné, takže sa z nich spóry neuvoľňujú prášením. Povrch listov žltne všade tam, kde sa ložiská nachádzajú.

Životný cyklus: Hrdza cibuľová je jednobytná hrdza, teda celý svoj životný cyklus a všetky štádiá, ktorými v rámci neho prechádza absolvuje na jednej a tej istej rastline. Prezimuje na pozberových zvyškoch napadnutých rastlín. Choroba spôsobuje znižovanie asimilačnej plochy čoho následkom je oslabený rast rastliny. Cibuľa nedorastá do konzumnej veľkosti a tým sa znižuje jej kvalita.

Ochrana: Proti hrdzi cibuľovej sa najľahšie ubránite prevenciou. A síce, odporúča sa zaorávanie pozberových zvyškov, ďalej by ste sa mali posnažiť dodržiavať osevné postupy s dodržaním štvor- až päťročného cyklu. Veľmi účinným opatrením je správne hnojenie, to znamená neprehnojujte porast dusíkom. A cibuľu sa posnažte pestovať na suchšom stanovišti, nie premokrenom.

 

Autor: Jarmila ROSENBERGEROVÁ
 

Užitočné veci do vašej záhrady

 
 

 

 
 

 Vaša záhrada

Záhradné inšpirácie od našich čitateľov
 zákutie s rododendronom

Dagmar Gabulová

1 hlas
 Takto kvitne  náš judášovec

Dagmar Gabulová

1 hlas
 jar u nás v záhrade..

Katarína Baranová

5 hlasov
 Prekvapenie v tulipánoch

Marián Feješ

35 hlasov
 
 

žena.sk

Báječná Dovolenka len za 1 sms!

Báječná Dovolenka len za 1 sms!

Konzumujte fazuľu pri problémoch s obličkami

Konzumujte fazuľu pri problémoch s obličkami

Krok za krokom k čistým rukám: Takto zabijete až 80 percent baktérií

Krok za krokom k čistým rukám: Takto zabijete až 80 percent baktérií

Ricotta vs Mascarpone: Porovnali sme všetky zložky a máme víťaza!

Ricotta vs Mascarpone: Porovnali sme všetky zložky a máme víťaza!