05. januára 2010

Nosáčik gaštanový

Ako sa dá účinne bojovať proti červivosti gaštanov?

Červivosť gaštanov spôsobuje nosáčik gaštanový (Curculio elephas). Je to chrobák, ktorého telo dosahuje dĺžku 6 až 8 mm. Navyše má aj takmer rovnako dlhý nosec.

Prezimuje v pôde v štádiu lariev, ktoré sa začínajú kukliť až v júli. Dospelé chrobáky sa objavujú v auguste. Po párení začnú samičky zapúšťať vajíčka jednotlivo do plodov.

Vyliahnuté larvy poškodzujú jadro plodov. Dospelá larva vyhryzie v stene orieška okrúhly otvor, cez ktorý plod opustí, zavrtáva sa do pôdy a prezimuje.

Škodca má za rok len jednu generáciu.

Ochrana: Proti nosáčikovi gaštanovému sa chemická ochrana bežne nevykonáva a ani nie sú proti škodcovi registrované žiadne prípravky.

V lokalitách, kde sa pravidelne vyskytuje, však môžete použiť v čase rojenia chrobákov – august, september, dostupné insekticídy, napríklad Calypso alebo Mospilan.

Postrek treba aspoň dvakrát v dvojtýždňových intervaloch zopakovať. Termín prvého postreku prichádza do úvahy v poslednej dekáde augusta.

V tomto článku sa zaoberáme postrek ...viac
Autor: ING. JURAJ MATLÁK, foto autor
 

Užitočné veci do vašej záhrady

 
 

 

 
 

 Vaša záhrada

Záhradné inšpirácie od našich čitateľov
 zákutie s rododendronom

Dagmar Gabulová

1 hlas
 Takto kvitne  náš judášovec

Dagmar Gabulová

1 hlas
 jar u nás v záhrade..

Katarína Baranová

5 hlasov
 Prekvapenie v tulipánoch

Marián Feješ

34 hlasov
 
 

žena.sk

Báječná Dovolenka len za 1 sms!

Báječná Dovolenka len za 1 sms!

Konzumujte fazuľu pri problémoch s obličkami

Konzumujte fazuľu pri problémoch s obličkami

Krok za krokom k čistým rukám: Takto zabijete až 80 percent baktérií

Krok za krokom k čistým rukám: Takto zabijete až 80 percent baktérií

Ricotta vs Mascarpone: Porovnali sme všetky zložky a máme víťaza!

Ricotta vs Mascarpone: Porovnali sme všetky zložky a máme víťaza!