01. marca 2012

Septorióza petržlenu

Septorióza petržlenu patrí medzi mykotické ochorenia. Príznaky choroby sa objavujú predovšetkým na listoch. Identifikujete ich podľa zafarbenia listov, kotré sú spočiatku žlté až bledohnedé a objavujú sa nich škvrny hnedej farby.

Septorióza petržlenuAutor: lh6.ggpht.com

LATINSKÝ NÁZOV:

Septoria petroselini

HOSTITEĽSKÉ RASTLINY:

petržlen

SYMPTÓMY:

Septorióza petržlenu patrí medzi mykotické ochorenia. Príznaky choroby sa objavujú predovšetkým na listoch. Identifikujete ich podľa zafarbenia listov, kotré sú spočiatku žlté až bledohnedé a objavujú sa nich škvrny hnedej farby. Vnútorná plocha škvŕn neskôr vybledne pričom len okraj ostáva tmavší. Časom sa môžu zväčšovať. Na napadnutom pletive sa z oboch strán listu tvoria drobné čierne bodky - pyknidy.

ŽIVOTNÝ CYKLUS:

Patogén sa šíri vzdušnou cestou a napomáha mu aj daždivé počasie. V poraste sa rozširuje už na jar pyknospórami, vyhovuje jej viac chladnejšie prostredie. Ochorenie sa do porastu môže dostať aj infikovaným osivom. To by sa však nemalo stať, pretože výrobcovia osív dohliadajú na zdravotný stav a navyše osivo moria. Huba prezimuje aj na pozberových zvyškoch napadnutých rastlín. V prípade, že sa vyskytne na mladých rastlinách, môže spôsobiť ich odumieranie. Na starších spôsobuje úbytok asimilačnej plochy, čo má za následok pokles úrody.

OCHRANA:

Kupujte len kvalitné osivo. Výrobcovia semená moria ochrannými prostriedkami. Chorobe môžete zabrániť aj striedaním plodín, ako aj likvidácia zvyškov po zbere. Existuje aj možnosť chemickej ochrany formou fungicídov.

Autor: Jarmila ROSENBERGEROVÁ
 

Užitočné veci do vašej záhrady

 
 

 

 
 

 Vaša záhrada

Záhradné inšpirácie od našich čitateľov
 zákutie s rododendronom

Dagmar Gabulová

1 hlas
 Takto kvitne  náš judášovec

Dagmar Gabulová

1 hlas
 jar u nás v záhrade..

Katarína Baranová

5 hlasov
 Prekvapenie v tulipánoch

Marián Feješ

35 hlasov
 
 

žena.sk

Báječná Dovolenka len za 1 sms!

Báječná Dovolenka len za 1 sms!

Konzumujte fazuľu pri problémoch s obličkami

Konzumujte fazuľu pri problémoch s obličkami

Krok za krokom k čistým rukám: Takto zabijete až 80 percent baktérií

Krok za krokom k čistým rukám: Takto zabijete až 80 percent baktérií

Ricotta vs Mascarpone: Porovnali sme všetky zložky a máme víťaza!

Ricotta vs Mascarpone: Porovnali sme všetky zložky a máme víťaza!