09. septembra 2018

Vápnenie pôdy nie je jednorazová záležitosť. Nepodceňujte ho!

S výnimkou záhonov, na ktorých pestujete kyslomilné rastliny, treba pôdu raz za čas povápniť, lebo väčšina pestovaných plodín vyžaduje práve neutrálnu až slabo kyslú pôdnu reakciu. Vápnenie však nie je jednorazovým opatrením.

Autor: profimedia.sk

V horských a v podhorských oblastiach treba vápniť opakovane každý tretí až piaty rok, na pahorkatinách a vrchovinách každý ôsmy až desiaty rok.

Hoci vápniť sa dá v ktoromkoľvek období roka, za najvhodnejšie sa považuje jeseň. Vápenaté hnojivá treba dokonale premiešať s pôdou, dávajte však pozor, aby sa na hriadke priamo nestretli s organickým ani minerálnym hnojivom. Chemické väzby, ktoré by medzi nimi vznikli, nie sú prospešné.

Pre relatívne pomalé pôsobenie, pre obsah horčíka a iných stopových prvkov sú na použitie v záhrade najvhodnejšie uhličitanové formy – dolomitický alebo mletý vápenec. Na ťažkých pôdach sa osvedčilo pálené vápno (CaO). V takejto forme je vápnik účinnejší, ale aj agresívnejší, jeho dávku preto znížte na polovicu v porovnaní s vápencom. Rovnako je to aj s vápnom haseným (hydroxid vápenatý), ktoré vzniká reakciou páleného vápna a vody.

Vápenaté hnojivá najskôr rovnomerne rozhoďte na záhony, potom zapracujte do pôdy.

Ak pestujete vápnomilné plodiny, prednostne vápnite priamo k nim. Čerstvé vápnenie, teda zapracovanie pri jesennej príprave pôdy znesú hlúboviny, cibuľa, cesnak, pór, koreňová zelenina.

Pri druhoch, ktoré nemajú rady kyslú pôdu, ale sú citlivejšie aj na vyšší obsah vápnika, vápnite už k predplodine (pažítka, zeler).

Čerstvé vápnenie doslova neznáša plodová zelenina, hlavne rajčiaky a uhorky. Je to dané, paradoxne, tým, že sú náročné na vápnik, preto ho treba dodať už k predplodine, aby bol následným plodinám okamžite prístupný. Hoci listová zelenina by sa mala pestovať v pôde povápnenej dopredu, špenát znesie aj čerstvé vápnenie.

Strukoviny sú na vápnik náročné, znesú aj čerstvé vápnenie, ale pri hrachu ho treba dodať k predplodine alebo na jeseň pri príprave pôdy. Vápnenie tesne pred siatím zhoršuje kvalitu semien.

V tomto článku sa zaoberáme vápenec ...viac
Autor: Lucia Sedláček Harničárová
VIDEO Záhradkár

Užitočné veci do vašej záhrady

 

 

 
 

 Vaša záhrada

Záhradné inšpirácie od našich čitateľov
 najkrajšie cibuľoviny

zuzana danázsová

4 hlasy
 dedkov bicykel

Zuzana Fačková

9 hlasov

Ildikó Nagyová

3 hlasy

Ildikó Nagyová

2 hlasy
 
 

žena.sk

Prečo si nezvoliť pôrod

Prečo si nezvoliť pôrod "na suchu"? Aké sú skúsenosti mamičiek?

Zistite, či ste alergická na vajíčka: Sledujte tieto príznaky!

Zistite, či ste alergická na vajíčka: Sledujte tieto príznaky!

Na internet či k lekárovi: Oplatí sa liečiť online spôsobom?

Na internet či k lekárovi: Oplatí sa liečiť online spôsobom?

Prečo možeme zjesť z tuniaka iba 147 gramov za týždeň? A čo ostatné ryby?

Prečo možeme zjesť z tuniaka iba 147 gramov za týždeň? A čo ostatné ryby?

Vápnenie pôdy nie je jednorazová záležitosť. Nepodceňujte ho!
Lucia Sedláček Harničárová