20. marca 2017

Horčica je korenie mnohých druhov

Horčica je známa už tisíce rokov a vždy mala mnohostranné použitie. V stredovekej Európe bola horčica azda jedinou koreninou, ktorú si mohli dopriať obyčajní ľudia na ochutenie svojej fádnej, jednotvárnej stravy.

Jemne mleté horčicové semená sa používajú na prípravu rôznych horčicových zmesí.Autor: profimedia.sk

Rôzne druhy

Čierna horčica pochádza z južnej Európy a mierneho pásma Ázie, hnedá z Indie. Biela horčica je oddávna doma vo veľkej časti Európy a Severnej Ameriky. Pestuje sa vo väčšine krajín mierneho pásma.

Biela horčica (Sinapsis alba, Brassica hirta)

Semená sú pieskovohnedé alebo žlté a sú väčšie než semená čiernej a hnedej horčice. Sú omnoho menej štipľavé, ale majú vynikajúce konzervačné vlastnosti.

Hnedá horčica (Brassica juncea)

Pestuje sa na veľkých plochách. Čierne a hnedé semená sa veľmi podobajú, ale hnedé sú menej štipľavé. Názvy čierna a hnedá sa navzájom zamieňajú. Odroda hnedej horčice sa používa v japonskej kuchyni.

Čierna horčica (Brassica nigra)

V súčasnosti sa pestuje iba na malých hospodárstvach.

Vzhľad rastliny

Všetky horčice sú jednoročné a majú drobné žlté kvety. Niektoré odrody majú hladké struky, iné chlpaté.

Biela horčica je odolná proti chladu, vyrastie asi do 80 cm a darí sa jej v ťažkej piesčito-ílovitej pôde. Čierna horčica je väčšia a potrebuje výživnú pôdu. Hnedá horčica je menšia a má bledšie kvety.

Horčicu treba zbierať, keď sú struky úplne zrelé, ale prv než puknú. Zožaté rastliny sa viažu do snopov, ktoré sa po vysušení mlátia.

Vôňa a chuť

Pri žuvaní semena hnedej horčice cítime najskôr horkastú chuť, potom štipľavú a korenistú. Semená bielej horčice sú spočiatku nevýrazne sladké, po chvíľke príjemne hrejivé. Čierne semená majú výraznú štipľavú chuť. Na rozdiel od iných korenín sú horčičné semená fakticky bez vône.

Ako ochucovadlo aj ako liek

Biele semená sa používajú ako nakladacia korenina. Hnedé semená sú dôležitým ochucovadlom v južnej Indii. Pred pridaním do pokrmu sa zvyčajne vložia do horúceho oleja, čím sa zvýrazní ich orechová príchuť. Jemne mleté horčicové semená sa používajú na prípravu rôznych horčicových zmesí.

Vyvoláva zvracanie a považuje sa za močopudný a povzbudzujúci prostriedok. V tradičnej medecíne sa horčicové náplasti bežne používajú proti artritíde a reumatizmu. Pozor: náplasti môžu dráždiť citlivú pokožku.

Trápi vás reuma? Vyskúšajte horčicový obklad

V tomto článku sa zaoberáme korenie ...viac
Autor: Soňa Bobeková

Užitočné veci do vašej záhrady

 
 

 

 
 

 Vaša záhrada

Záhradné inšpirácie od našich čitateľov
 casopiszahradkar

Silvia Krajňáková

3 hlasy
 Náš vianočný kaktus vykvitol v januári. Čím starší, tým krajší :-).

Karol Kováč

6 hlasov
 smutná vŕba na dvore

Alžbeta Stanková

1 hlas
 vyrábame zob pre vtáčiky (zalievame vychladenou želatínou) :)

Martina Václaviková

1 hlas
 
 

žena.sk

Kúrenie vás môže bolieť aj na koži: Ako predísť jej poškodeniu?

Kúrenie vás môže bolieť aj na koži: Ako predísť jej poškodeniu?

Dôležité! Poradíme vám ako spoznať zmrznuté zemiaky a čo robiť s tými starými

Dôležité! Poradíme vám ako spoznať zmrznuté zemiaky a čo robiť s tými starými

7 tipov, ako si okamžite dobiť baterky!

7 tipov, ako si okamžite dobiť baterky!

Pekinská kapusta vs ľadový šalát: Ktoré chrumkavé listy sú diétnejšie a bohatšie na živiny?

Pekinská kapusta vs ľadový šalát: Ktoré chrumkavé listy sú diétnejšie a bohatšie na živiny?