14. máj 2009

Ačokča potrebuje minimálnu starostlivosť, škodce ju nenapádajú

Viacerí záhradkári už majú skúsenosti s pestovaním atraktívnej zeleniny cyklantéry odnoženej, ktorú poznáme aj pod ľudovým názvom ačokča alebo mexická uhorka. Jej veľkou výhodou je, že v našich podmienkach ju nenapádajú škodce ani choroby a starostlivosť o ňu je minimálna.

Keďže je ačokča teplomilná plodina, v našich klimatických podmienkach sa predpestováva ako paprika vo fóliovníkoch alebo na okenných parapetoch. Na pestovanie vyžaduje slnečnú a teplú polohu s dostatkom vlahy, vhodné je použiť čiernu netkanú textíliu. Von ju vysádzame po 15. máji, keď už nehrozia prízemné mrazy. Všeobecne platí, že na miestach, kde sa darí melónom a uhorkám, je predpoklad, že sa bude dariť aj tejto zatiaľ menej známej zelenine.

Ako ju pestovať

Ačokča je pomerne náročná na živiny, preto základom jej úspešného pestovania je humózny, priepustný substrát. Neznáša pôdy ťažké a uľahnuté. Počas vegetácie ju môžeme prihnojovať prípravkami na plodovú zeleninu, pričom berieme do úvahy, že začína rodiť až v auguste. Keď rastliny dosiahnu výšku 10 – 15 cm, vysádzame ich na stanovište približne na vzdialenosť 25 cm, na štvorcový meter asi štyri rastliny.

Musíme si pripraviť aj oporu, podobne ako pri pestovaní uhoriek, a výhonky ačokče k nej pravidelne vyväzovať. Po zakorenení v júni začne rastlina bujne rásť, preto je vhodné pri výške dvoch metrov ju zaštipnúť. Po tomto úkone sa začne bohato rozkonárovať, čím sa podporí tvorba plodov. Na konzumáciu sú najvhodnejšie plody s veľkosťou asi 4 cm, pričom zo starších plodov treba vybrať veľké tvrdé semená čiernej farby.

Čo s plodmi

Plody ačokče obsahujú pre náš organizmus dôležité látky ako betakarotén, horčiny, vitamíny C, B1 a B2. Konzumácia čerstvých plodov napomáha metabolizmu cukrov a zlepšuje psychickú pohodu. Vhodné sú na priamu konzumáciu vo forme zeleninových šalátov. V kuchyni sa odporúča naplniť ich mletým mäsom, použiť do zmesi s inou zeleninou, zapekať či pridávať do polievok. Plody sú chutné aj sterilizované v sladkokyslom náleve ako nakladané uhorky alebo ako paprika v oleji.

V tomto článku sa zaoberáme exotické rastliny ...viac
Autor: Bc. Eva PEKÁROVÁ, foto profimedia.sk, archív
 

Užitočné veci do vašej záhrady

 
 

 

 
 

Pridajte Váš úspech v záhrade!

 
 
 

 Vaša záhrada

Záhradné inšpirácie od našich čitateľov
 kvetináč zabudovaný v plote

Valéria Pavlechová

1 hlas
 rozkvitnutý dvor

Valéria Pavlechová

1 hlas

Veronika Čermáková

2 hlasy
 Ibištek bahenný

Alžbeta Kmeťová

1 hlas
 
 

žena.sk

Cestovatelia radia: Ktoré potraviny brať so sebou na výlety?

Cestovatelia radia: Ktoré potraviny brať so sebou na výlety?

Plastika pŕs: Radšej až po deťoch? (Rozhovor)

Plastika pŕs: Radšej až po deťoch? (Rozhovor)

Správne raňajky: Ako dlho trvajú?

Správne raňajky: Ako dlho trvajú?

Nie všetci prvácki učitelia by vyhrali súťaž o najmilšieho človeka

Nie všetci prvácki učitelia by vyhrali súťaž o najmilšieho človeka