13. októbra 2017

Ako vytvoriť hrobľu? Poradíme vám

Zelenina je pozberaná, tak už ju treba len uskladniť. Jedným zo spôsobov je skladnovanie v hrobliach. Môžete tak uložiť zemiaky ale aj inú koreňovú zleninu.

Uskladnite len vytriedené a zdravé plody.Autor: shutterstock.com

Čo je hrobľa?

Hrobľa je miesto, kde môžete uskladňovať zemiaky a inú koreňovú zeleninu vonku a v období nepriaznivého počasia.

Kde ju založiť?

Je dôležité vybrať si dobre odvodňované miesto, inak budú zemiaky a iná zeleniny zamokrené a budú hniť. Vyberte si miesto orientované na sever, aby bola v hrobli nízka teplota. V takom prípade hľuzy vydržia v dobrom stave.

Ako na to?

Na pôdu rozložte slamu vo vrstve hrubej asi 20 cm, na ňu uložte zemiaky.

Prikryte ich ďalšou vrstvou slamy a na ňu uložte asi 10 centimetrovú vrstvu pôdy, ktorú ste vykopali v okolí tohto miesta.

Z ďalšej slamy vytvorte akýsi vetrací otvor, potom pôdu dobre utlačte opačnou stranou lopaty.

Čo skladovať?

Uskladniť môžete aj inú zeleninu ako zemiaky. Napríklad okrúhhlicu, mrkvu, zeler buľvový a paštrnák, môžete uskladňovať v takýchto hrobliach, ak ste z nej odstránili všetky listy.

V tomto článku sa zaoberáme skladovanie zeleniny ...viac
Autor: Soňa Bobeková
VIDEO Záhradkár

Užitočné veci do vašej záhrady

 

 

 
 

 Vaša záhrada

Záhradné inšpirácie od našich čitateľov
 najkrajšie cibuľoviny

zuzana danázsová

2 hlasy
 dedkov bicykel

Zuzana Fačková

3 hlasy

Ildikó Nagyová

1 hlas

Ildikó Nagyová

1 hlas
 
 

žena.sk

Čo partnerovi tolerovať a nevyvolávať zbytočné rodinné hádky?

Čo partnerovi tolerovať a nevyvolávať zbytočné rodinné hádky?

Pichľavejšia? Čo vám ešte spôsobí pravidelné holenie?

Pichľavejšia? Čo vám ešte spôsobí pravidelné holenie?

Cvičenie bez svalovice? Chcete zastaviť prirodzené zotavovanie tela?

Cvičenie bez svalovice? Chcete zastaviť prirodzené zotavovanie tela?

Dovolenka pre pleť: TOTO sú 4 chyby, ktorými škodíme svojej pleti

Dovolenka pre pleť: TOTO sú 4 chyby, ktorými škodíme svojej pleti

Ako vytvoriť hrobľu? Poradíme vám
Soňa Bobeková