13. októbra 2017

Ako vytvoriť hrobľu? Poradíme vám

Zelenina je pozberaná, tak už ju treba len uskladniť. Jedným zo spôsobov je skladnovanie v hrobliach. Môžete tak uložiť zemiaky ale aj inú koreňovú zleninu.

Uskladnite len vytriedené a zdravé plody.Autor: shutterstock.com

Čo je hrobľa?

Hrobľa je miesto, kde môžete uskladňovať zemiaky a inú koreňovú zeleninu vonku a v období nepriaznivého počasia.

Kde ju založiť?

Je dôležité vybrať si dobre odvodňované miesto, inak budú zemiaky a iná zeleniny zamokrené a budú hniť. Vyberte si miesto orientované na sever, aby bola v hrobli nízka teplota. V takom prípade hľuzy vydržia v dobrom stave.

Ako na to?

Na pôdu rozložte slamu vo vrstve hrubej asi 20 cm, na ňu uložte zemiaky.

Prikryte ich ďalšou vrstvou slamy a na ňu uložte asi 10 centimetrovú vrstvu pôdy, ktorú ste vykopali v okolí tohto miesta.

Z ďalšej slamy vytvorte akýsi vetrací otvor, potom pôdu dobre utlačte opačnou stranou lopaty.

Čo skladovať?

Uskladniť môžete aj inú zeleninu ako zemiaky. Napríklad okrúhhlicu, mrkvu, zeler buľvový a paštrnák, môžete uskladňovať v takýchto hrobliach, ak ste z nej odstránili všetky listy.

V tomto článku sa zaoberáme skladovanie zeleniny ...viac
Autor: Soňa Bobeková
FocusMedia
VIDEO Záhradkár
  • Aktuálne číslo

Záhradkár

Užitočné veci do vašej záhrady

 

 

 
 

 Vaša záhrada

Záhradné inšpirácie od našich čitateľov
 najkrajšie cibuľoviny

zuzana danázsová

10 hlasov
 dedkov bicykel

Zuzana Fačková

14 hlasov

Ildikó Nagyová

7 hlasov

Ildikó Nagyová

5 hlasov
 
 

žena.sk

Prečo si nezvoliť pôrod

Prečo si nezvoliť pôrod "na suchu"? Aké sú skúsenosti mamičiek?

Zistite, či ste alergická na vajíčka: Sledujte tieto príznaky!

Zistite, či ste alergická na vajíčka: Sledujte tieto príznaky!

Na internet či k lekárovi: Oplatí sa liečiť online spôsobom?

Na internet či k lekárovi: Oplatí sa liečiť online spôsobom?

Prečo možeme zjesť z tuniaka iba 147 gramov za týždeň? A čo ostatné ryby?

Prečo možeme zjesť z tuniaka iba 147 gramov za týždeň? A čo ostatné ryby?

Ako vytvoriť hrobľu? Poradíme vám
Soňa Bobeková