12. decembra 2017

Červené, chutné a zdravé brusnice

Hoci nie sú tak rozšírené ako iné drobné ovocie, svojim obsahom sú výnimočné. Sú bohaté na vitamín C, karotén, vlákninu a veľa ďalších látok, potrebných pre ľudský organizmus. Naučíme vás, ako si tento domáci antioxidant bez problémov dopestovať.

Brusnica pravá (Vaccinium vitis – idaea)Autor: profimedia.sk

Vizitka rastliny

Brusnica pravá (Vaccinium vitis – idaea) je nízky, vždyzelený ker dorastajúci do výšky 15 – 25 cm. Nadzemnú stonku i podzemok má zdrevnatený.

Na zelených konárikoch rastú 1 - 2,5 cm vajcovité listy. Vrchná strana listu je lesklá, tmavozelená, spodná strana sivomodrá až sivozelená a matná.

Kvety v kvetenstve hrozna rastú na krátkych stopkách. Farba kvetov je biela, ružovkastá až ružová. Kvitne od mája do júla.

Plody – brusnice, sú červené bobule s priemerom 5 – 8 mm, kyslej, nahorklej chuti. Dozrievajú v auguste až októbri.

Pestovanie

Základom pestovania brusníc je slnečné miesto a kyslá, rašelinová zemina. Preto je nutné pôdu pred výsadbou do hĺbky 30 cm a  šírky 50 cm nahradiť kyslou, rašelinovou zeminou (pH 3,5 – 4,5). Odporúčame zakúpiť špeciálny substrát na vresoviskové rastliny, ako sú čučoriedky, azalky, rododendrony. Môžete použiť aj čistú rašelinu, tu je však riziko rýchlejšieho presychania substrátu. Po výsadbe je vhodné povrch pôdy pokryť nastielacou kôrou alebo pilinami. Tým zabezpečíte dobré zadržiavanie vody, zabránite rastu buriny. Navyše, nástielka sa bude postupne rozkladať a tým dodávať čerstvý rašelinový substrát.

Výsadba brusníc

V  záhradných centrách nájdete sadenice zakorenené v  črepníkoch. Výhodou týchto rastlín je, že ich môžete vysádzať počas celého roka, s výnimkou obdobia, kedy je pôda zamrznutá. Voľnokorenné sadenice bez črepníka a zeminy vysádzajte na jar alebo  na jeseň. Ak chcete dosiahnuť zapojenú výsadbu v skalke alebo na záhone, doporučený je spon 30 až 45 cm x 30 až 45 cm.

Nenáročná na závlahu a hnojenie

Brusnica nie je náročná na hnojenie. Ak si dáte záležať a  dobre pripravíte pôdu pred výsadbou, budete mať menej starostí do budúcna. Samozrejme, asi za 2 až 3 roky rastlina svojimi koreňmi prerastie rašelinový substrát, ktorý ste jej dodali pri výsadbe. Potom stačí zakúpiť si špeciálne hnojivo na vresoviskové rastliny. Ani na závlahu nie je brusnica nijak náročná. Odporúčame rastliny polievať dažďovou vodou, ktorá je mäkšia a  teplejšia.

Skoro bez práce

Brusnice nevyžadujú pravidelný rez. Odstraňujte iba polámané a odumreté časti rastlín. V niektorých rokoch sa môže objaviť choroba spôsobujúca opad listov. Jej výskyt podporuje vlhké počasie. Ak sa choroba prejaví vo väčšom rozsahu, môžete použiť fungicídy. Postrekujte na jar, od polovice apríla až do konca júna, v 10 až 15 dňových intervaloch. Z  fungicídov použite striedavo BENLATE, FUNDAZOL 50 WP, TOPSÍN M 70 WP. Táto choroba nenapáda plody, ale poškodenie listov má za následok zníženie úrody. Inými významnejšími chorobami a  škodcami brusnica netrpí.

Najčastejšie pestované odrody u nás

‘Koralle’ – veľmi produktívna odroda z  Nemecka. Tvorí vzpriamené kry vysoké20 až 30 cm. Bobule sú stredne veľké žiarivo červenej farby. Z 1 m2 vysadenej plochy môžete naoberať 1 kg plodov dvakrát ročne.

‘Red Pearl’ – stredne produktívna odroda z Holandska. Kry rastú vzpriamene a dosahujú výšku 35 cm. Plody sú stredne veľké až veľké tmavočervenej farby a  výbornej kvality. Je prispôsobivejšia na horšie pôdne podmienky ako odroda ‘Koralle’. Úrodu prináša dvakrát ročne.

Prírodná lekáreň 

Brusnice patria k  nutrične významnému ovociu. Z  minerálnych látok je v  plodoch najviac zastúpený draslík, menej vápnik, horčík a  fosfor. Obsahujú cukry, provitamín A, vitamín C, farbivá, triesloviny, organické kyseliny a  glykozidy. Pôsobia dezinfekčne a  protizápalovo hlavne na močové ústrojenstvo. Používajú sa ako podporný prostriedok pri liečbe cukrovky a reumatizmu. Pre vyšší obsah kyseliny šťaveľovej sa neodporúča zvýšená konzumácia plodov brusnice ľuďom náchylným na  tvorbu obličkových kameňov.

Výborná aj do kuchyne

Vyšší obsah kyselín, a to hlavne kyseliny benzoovej, je zárukou dobrej trvanlivosti čerstvých aj  spracovaných plodov. Môžete ich použiť na výrobu džemov, džúsov, sirupov, vína alebo  kompótov. Sú výbornou prílohou k  jedlám z  diviny, hydiny a  syra. Vhodné sú na prípravu omáčok. Spracovať ich možno sušením aj  mrazením a  použiť do rôznych koláčov.

V tomto článku sa zaoberáme brusnice ...viac
Autor: Monika Ďurišová, Soňa Bobeková
FocusMedia
VIDEO Záhradkár
  • Aktuálne číslo

Záhradkár

Užitočné veci do vašej záhrady

 

 

 
 

 Vaša záhrada

Záhradné inšpirácie od našich čitateľov
 najkrajšie cibuľoviny

zuzana danázsová

10 hlasov
 dedkov bicykel

Zuzana Fačková

14 hlasov

Ildikó Nagyová

7 hlasov

Ildikó Nagyová

5 hlasov
 
 

žena.sk

Prečo si nezvoliť pôrod

Prečo si nezvoliť pôrod "na suchu"? Aké sú skúsenosti mamičiek?

Zistite, či ste alergická na vajíčka: Sledujte tieto príznaky!

Zistite, či ste alergická na vajíčka: Sledujte tieto príznaky!

Na internet či k lekárovi: Oplatí sa liečiť online spôsobom?

Na internet či k lekárovi: Oplatí sa liečiť online spôsobom?

Prečo možeme zjesť z tuniaka iba 147 gramov za týždeň? A čo ostatné ryby?

Prečo možeme zjesť z tuniaka iba 147 gramov za týždeň? A čo ostatné ryby?

Červené, chutné a zdravé brusnice
Monika Ďurišová
Soňa Bobeková