30. januára 2018

Čierny koreň zažíva renesanciu! Pestujte ho aj vo vašej záhrade

Hadomor španielsky – známy skôr ako čierny koreň sa v poslednom čase čoraz viac objavuje na pultoch predajní. Avšak na pestovanie nie je vôbec náročný a zvládne to aj začiatočník. Preto nekupujte, ale vypestujte si vlastnú úrodu.

Pestujte čierny koreň je nenáročný a veľmi chutný.Autor: profimedia.sk

Hadomor španielsky (Scorzonera hispanica) je koreňovou zeleninou, ktorá je rozšírená prevažne v Európe a v Ázii. Najväčšími pestovateľmi sú totiž Francúzsko, Holandsko a Belgicko.

Svojim vzhľadom koreň rastliny pripomína mrkvu, ale je čiernej farby. Dužina je však biela. Nadzemnú časť tvoria sýtozelené listy a v čase júla a augusta aj kvety, ktoré majú žltú farbu a príjemnú vôňu.

Pestovanie

Máte dve možnosti, kedy môžete zasadiť semená čierneho koreňa. Môžete ich sadiť už vo februári (úroda bude na jeseň) alebo v auguste (úroda bude na jar) - v prípade, že ho plánujete pestovať ako ozimnú zeleninu. Hadomor je totiž výborne odolný voči mrazom.

Semená vysievajte do hĺbky 2-3 cm. Dariť sa mu bude na slnečnom aj polotienistom mieste. Vyhovuje mu dobre priepustná a výživná pôda. Potrebuje vlhkosť, ale nemá rád premokrenie.

Čítajte tiež:
Doprajte si vitamíny v podobe chutných klíčkov
Nedarilo sa vám s úrodou petržlenu? Skúste pestovať paštrnák

Zber

Pri zbere úrody je potrebné byť dôsledný a opatrný, keďže korene sú pomerne krehké. Najlepšie je ich skladovať vo vlhkom piesku, aby si udržali sviežosť, keďže zvyknú pomerne rýchlo vysychať.

Použitie

Táto zelenina môže byť chutným spestrením jedálneho lístka. Jesť ho môžete tepelne spracovaný, ale aj čerstvý. Tepelne sa pripravuje podobne ako mrkva, špargľa alebo karfiol. Môžete ho aj vysmažiť. Čerstvý sa používa do šalátov. Okrem koreňa možno spracovať aj chutné listy. Tie pripravte podobne ako špenát.

Pre zdravie

Obsahuje vitamíny C, E či A. Je zdrojom vápnika, železa, horčíka, sodíka či draslíka. Podporuje trávenie a je vhodné zaradiť ho do jedálneho lístka pri snahe zbaviť sa nadbytočných kíl. Bez obáv ho môžu konzumovať aj diabetici. 

Čítajte tiež:
Kozobrada či potočník? Vyskúšajte menej známu zeleninu
Recyklujte! Šikovné nápady na nádoby pre priesady

Autor: Patrícia Poklembová
FocusMedia
VIDEO Záhradkár
  • Aktuálne číslo

Záhradkár

Užitočné veci do vašej záhrady

 

 

 
 

 Vaša záhrada

Záhradné inšpirácie od našich čitateľov
 najkrajšie cibuľoviny

zuzana danázsová

10 hlasov
 dedkov bicykel

Zuzana Fačková

14 hlasov

Ildikó Nagyová

7 hlasov

Ildikó Nagyová

5 hlasov
 
 

žena.sk

Prečo si nezvoliť pôrod

Prečo si nezvoliť pôrod "na suchu"? Aké sú skúsenosti mamičiek?

Zistite, či ste alergická na vajíčka: Sledujte tieto príznaky!

Zistite, či ste alergická na vajíčka: Sledujte tieto príznaky!

Na internet či k lekárovi: Oplatí sa liečiť online spôsobom?

Na internet či k lekárovi: Oplatí sa liečiť online spôsobom?

Prečo možeme zjesť z tuniaka iba 147 gramov za týždeň? A čo ostatné ryby?

Prečo možeme zjesť z tuniaka iba 147 gramov za týždeň? A čo ostatné ryby?

Čierny koreň zažíva renesanciu! Pestujte ho aj vo vašej záhrade
Patrícia Poklembová