16. júla 2017

Dozveďte sa viac o zbere a spracovaní kukurice

Čo s pozberanou kukuricou, viete. Najčastejšie sa varí v slanej vode, no môžete ju konzumovať aj surovú, keď má zachované všetky výživné látky. No koľko kláskov zvyčajne dozrieva na jednej rastline a od čoho to závisí, sa dozviete v našom článku.

Ak je pri pestovaní dostatok vlahy vytvoria sa zrná v maximálnej veľkosti, ako to odroda dovoľuje.Autor: profimedia.sk

Zber a spracovanie kukurice

Na jednej rastline obyčajne dozrieva jeden či dva plnohodnotné klasy, no pri niektorých odrodách sú dva klasy bežné. Záleží to aj od dĺžky opeľovania a stavby rastliny, či je schopná dva klasy priviesť do plnej zrelosti.

Vegetačné obdobie kukuríc je v našich podmienkach od 70 do 120 dní. Závisí to od termínu vysievania, typu pôdy, počtu slnečných dní i množstva vody, ktoré ste rastlinám počas celého obdobia dopriali. Preto možno kukurice len približne rozdeliť na skoro dozrievajúce, stredne skoro dozrievajúce a neskoro dozrievajúce.

Dobrý tip

Pri varení postupujte tak, že najskôr nechajte slanú vodu zovrieť a pridajte do nej trochu masla, ktoré zjemní jej chuť. Potom do nej vložte klasy maximálne na 4 až 6 minút, aby ste z nich nevyvarili cukor a farbu. Okrem varenia môžete kukuricu aj zavárať, mraziť, blanšírovať, či dokonca grilovať, alebo opekať nad otvoreným ohňom.

V tomto článku sa zaoberáme kukurica ...viac
Autor: Juraj Tárnok, Soňa Bobeková

Užitočné veci do vašej záhrady

 

 

 
 

 Vaša záhrada

Záhradné inšpirácie od našich čitateľov
 Nektarinka

Milan

0 hlasov
 Amarilis

Eva Kollerová

0 hlasov
 Snežienkový "koberec"

Anna Jakubovová

2 hlasy
 Jarné krokusy ...

Anna Jakubovová

5 hlasov
 
 

žena.sk

Mamička roka! Nechala si vylepšiť vagínu po pôrodoch IBA pre lepší sex! (FOTO)

Mamička roka! Nechala si vylepšiť vagínu po pôrodoch IBA pre lepší sex! (FOTO)

Dajte chudnutiu zelenú: Bylinky a koreniny naštartujú spaľovanie tukov

Dajte chudnutiu zelenú: Bylinky a koreniny naštartujú spaľovanie tukov

Len to najlepšie pre deti? Tak im doprajte obedy z kvalitných slovenských surovín

Len to najlepšie pre deti? Tak im doprajte obedy z kvalitných slovenských surovín

Ktorého syru sa NESMIETE prejedať? Čo by vám inak hrozilo?

Ktorého syru sa NESMIETE prejedať? Čo by vám inak hrozilo?

Dozveďte sa viac o zbere a spracovaní kukurice
Juraj Tárnok
Soňa Bobeková