16. júla 2017

Dozveďte sa viac o zbere a spracovaní kukurice

Čo s pozberanou kukuricou, viete. Najčastejšie sa varí v slanej vode, no môžete ju konzumovať aj surovú, keď má zachované všetky výživné látky. No koľko kláskov zvyčajne dozrieva na jednej rastline a od čoho to závisí, sa dozviete v našom článku.

Ak je pri pestovaní dostatok vlahy vytvoria sa zrná v maximálnej veľkosti, ako to odroda dovoľuje.Autor: profimedia.sk

Zber a spracovanie kukurice

Na jednej rastline obyčajne dozrieva jeden či dva plnohodnotné klasy, no pri niektorých odrodách sú dva klasy bežné. Záleží to aj od dĺžky opeľovania a stavby rastliny, či je schopná dva klasy priviesť do plnej zrelosti.

Vegetačné obdobie kukuríc je v našich podmienkach od 70 do 120 dní. Závisí to od termínu vysievania, typu pôdy, počtu slnečných dní i množstva vody, ktoré ste rastlinám počas celého obdobia dopriali. Preto možno kukurice len približne rozdeliť na skoro dozrievajúce, stredne skoro dozrievajúce a neskoro dozrievajúce.

Dobrý tip

Pri varení postupujte tak, že najskôr nechajte slanú vodu zovrieť a pridajte do nej trochu masla, ktoré zjemní jej chuť. Potom do nej vložte klasy maximálne na 4 až 6 minút, aby ste z nich nevyvarili cukor a farbu. Okrem varenia môžete kukuricu aj zavárať, mraziť, blanšírovať, či dokonca grilovať, alebo opekať nad otvoreným ohňom.

V tomto článku sa zaoberáme kukurica ...viac
Autor: Juraj Tárnok, Soňa Bobeková

Užitočné veci do vašej záhrady

 
 

 

 
 

 Vaša záhrada

Záhradné inšpirácie od našich čitateľov
 Lúče slnka ukryté v sladkých plodoch malín v našej záhrade koncom jesene  :-)ncom

Mgr. Lýdia Špániková

15 hlasov

Milan Fiala

4 hlasy

Milán Fiala

3 hlasy

Milan Fiala

10 hlasov
 
 

žena.sk

Ako na kruhy po 40? Zrelá pokožka potrebuje pri líčení čosi navyše

Ako na kruhy po 40? Zrelá pokožka potrebuje pri líčení čosi navyše

Zatočte s vráskami: Ako sa starať o pleť podľa veku?

Zatočte s vráskami: Ako sa starať o pleť podľa veku?

Paštrnák vs petržlen: Ktorý koreň má lepší nutričný profil?

Paštrnák vs petržlen: Ktorý koreň má lepší nutričný profil?

Prečo je ovos taký vzácny a mali by ho podávať najmä v nemocniciach?

Prečo je ovos taký vzácny a mali by ho podávať najmä v nemocniciach?