04. júna 2012

Letné recepty: Vyhrali ste?

Do súťaže ste nám poslali desiatky osviežujúcich receptov. Časť z nich vám prinášame v článku spolu s menami výhercov. Nájdete sa medzi nimi?

Ilustračná fotografiaAutor: profimedia.sk

Ďakujeme za všetky vaše úžasné recepty! Šťastie sa tentoraz usmialo na:

Janu Ergangovú, Janku Remiazovú a Mariannu Polonyovú.

Dámy získavajú knihu receptov Pečieme s láskou 5.  Gratulujeme!

Inšpirujte sa receptami našich čitateľov:

Emília Nozdrovická:

Zázvorový sirup a kandizovaný zázvor

Suroviny:
220 g čerstvého očisteného zázvor
450 ml kryštálového cukru
450 ml vody
Postup:
Očistené kúsky zázvoru nakrájame na tenké plátky, alebo menšie kocky. V hrnci zohrejeme vodu, pridáme cukor, keď sa cukor rozpustí pridáme kúsky zázvoru a pomaly varíme 1 hod.. Keď je zázvor mäkký vyberieme ho zo sirupu a necháme vychladnúť. Sirup vychladíme a podávame so sódou. Vychladnuté kúsky zázvoru nevyhodíme, ale ich obalíme s práškovom cukre a rozložené necháme usušiť. Tieto kúsky sú výborné na jedenie.

Viera Baloghová:

Sirup z granátových jabĺk

2 kg granátových jabĺk
400g kryštálového cukru
šťava z 3 citrónov (alebo kyselina citrónová)

Jablká odšťavíme, precedíme cez plátno,pridáme cukor,citónovú šťavu a pomaly privedieme do varu.
Miešame pokiaľ sa cukor nerozpustí.Varíme cca 10 minút a ešte horúce nalejeme do fliaš a uzavrieme.


Sirup z jabĺk

1,5litra šťavy z jabĺk
750-800g kryštálového cukru(podľa chuti jabĺk)

Za stáleho miešania varíme šťavu z cukrom 10 minút a ešte horúcu nalejeme do fliaš a sterilizujeme 10-15 minút.


Lipový sirup


lipa
3 kg kryštálového cukru
šťava z 3 citrónov (alebo kyselina citrónová)

Do vychladnutej prevarenej vody dáme čisté kvety.Necháme stáť 24 hodín. Precedíme cez plátno,pridáme cukor a citrónovú šťavu.Zahrievame (ale nevaríme) a miešame pokiaľ sa cukor nerozpustí a ešte teplé nalejeme do fliaš .Nesterilizujeme.
Takýmto spôsobom môžeme prepraviť aj sirup z materinej dúšky,bázového kvetu,skorocelu,sedmokrásky,harmančeka,mäty,medovky,výhonkov zo smreku,púpavy,žihľavy...

Danka Sojková

Bazový sirup

odhadom: Bazové kvety čím viac tým chutnejší aromatickejší,voda,citróny, necelá kyselina citrónová.a cukor podľa chuti,čím viac tým lepšie.

POSTUP: Vodu prevaríme necháme vychladnúť. Pridáme bazový kvet, citróny rozkrájame na kolieska a necháme 48 hod .stáť.po vyluhovaní precedíme cez čistú gázu,vy žmýkame pridáme cukor a môžeme pridať konzervačný prášok proti plesni(stačí aj pol sáčku.Necháme prevrieť a nalievame do fliaš.

čitateľka Vierka:

Jahodový dresing

1 liter rozmixovaných jahôd
20 g kyseliny citrónovej
400 g cukru

Jahody rozmixujeme, pridáme kyselínu citronovú a cukor, privedieme do varu. Varíme 5 minut a nalejeme do fliaš. Fľaše ukladám ležato aby sa dobre prichytil vrchák.
Dresing, používam rôzne: na zmrzlinu, pudingy ako dekoráciu k sladkým dezertom.
Má krásnu farbu aj chuť.

Marianna Polonyová:

Jahodová dreň

Suroviny :
- jahody čerstvé
- práškový cukor
-jahody a mäta na ozdobu

Postup receptu:
Umyté a odkvapkané jahody rozmixujeme, podľa sladkosti pridáme cukor a rozdelíme do menších nádob, ktoré sú vhodné do mrazničky. Zmrazenú dreň ozdobíme jahodami a mätou.
Nie je nič lepšie v horúcich letných dňoch :-)

Katarína Baierová:

Žihlavový sirup:
potrebujeme:
90 ks mladá cca 20cm
žihľava 2,5 kg
cukor kryštál 3 ks
citrón 1 ks
kyselina citrónová 3,5 l
voda

Postup:
Žihľavu zbierame len zaručene čistú. Ja som zbierala na záhradke, ďaleko od civilizácie. Potrebujeme 90 ks, výška tak 20 cm, nesmie kvitnuť.Žihľavu nasekáme na menšie kusky a dáme do väčšej nádoby. Zvaríme 3,5 litra vody a horúcou vodou žihľavu zalejeme. Necháme lúhovať 24 hodín.Potom vodu zlejeme, žihľavu riadne postláčame (nemala som plátienko, tak je to lepšie, a rýchlejšie) a dáme variť na oheň. Varíme spolu s citrónmi, nakrájanými na plátky. Pridáme cukor, povaríme.Medzi tým si umyjeme fľaše. Sirup odstavíme.Plníme cez sitko do teplých fliaš horúci sirup, zavrieme viečkom.Vyjde nám asi tak okolo 5 litrov sirupu. Dobrú chuť.

Silvia Kuklovská:

Mätovo - medovkovo - bazový sirup

Do veľkého štvorlitrového pohára natlačíme po 1/3 mäty, medovky, bazy a zalejeme prevarenou vodou.Pridáme kyselinu citrónovú ( 2 pol.lyž.) Po 48 hodinách precedíme, pridáme 2 kg kryšt. cukru a na miernom ohni necháme roztopiť. Ešte teplé nalievame do fliaš a na vrch každého sirupu nalejeme malú lyžičku rumu ( naše starké tak vraj konzervovali) a hneď uzavrieme.

Alžbeta Kelbelová:

Žihlavový sirup:
potrebujeme:
90 ks mladá cca 20cm
žihľava 2,5 kg
cukor kryštál 3 ks
citrón 1 ks
kyselina citrónová 3,5 l
voda

Postup:
Žihľavu zbierame len zaručene čistú. Ja som zbierala na záhradke, ďaleko od civilizácie. Potrebujeme 9O ks, výška tak 20 cm, nesmie kvitnuť.Žihľavu nasekáme na menšie kusky a dáme do väčšej nádoby. Zvaríme 3,5 litra vody a horúcou vodou žihľavu zalejeme. Necháme lúhovať 24 hodín.Potom vodu zlejeme, žihľavu riadne postláčame (nemala som plátienko, tak je to lepšie, a rýchlejšie) a dáme variť na oheň. Varíme spolu s citrónmi, nakrájanými na plátky. Pridáme cukor, povaríme.Medzi tým si umyjeme fľaše. Sirup odstavíme.Plníme cez sitko do teplých fliaš horúci sirup, zavrieme viečkom.Vyjde nám asi tak okolo 5 litrov sirupu. Dobrú chuť.

Adriana Gajdošíková:

Žihľavový sirup
3 a 1/2l vody
3 citróny
100 končekov žihlavy
3kg cukru kryštál
5 lyžičiek kyseliny citrónovej

POSTUP PRÍPRAVY

Vodu prevaríme a citrón prevaríme, ktoré najskôr umyjeme a nakrájame na koliečka. Necháme vychladnúť a pridáme žihlavu. Necháme 24h vyluhovat, potol precedíme a trochu vytlačíme. Pridáme cukor a kyselinu citrónovú, zamiešame, až kým sa cukor rozpustí. Už nevaríťt, nalejeme do flašiek a dáme do chladna.

Mária Matlová

Bazový sirup

Prevaríme 2,5 l vody. Do vychladnutej dáme 25- 30 kvetov bazy/ podľa veľkosti/ a vrecúško kyseliny citrónovej-10 g.Necháme vyluhovať 24 hodín. Potom tekutinu cez gázu precedíme a zamiešame 2 kg cukru. Miešame do rozpustenia.Nalejeme do sklenných fliaš vypláchnutých horúcou prevarenou vodou, dobre uzavrieme a odložíme na chladné , tmavé miesto. Vydrží do novej úrody.

Anetta Haľaková:

Babičkin malinový sirup: BEZ KONZERVANTOV!
-čerstvé maliny
- na liter malinovej šťavy treba 70 dkg cukru

Umyté maliny vsypeme do cca 5 l fľaše a naplníme asi 15cm od vrchu malinami, aby neprekysli :) . Maliny rozdrvíme a prikryjeme gázou, nakoľko je to dobrá ochrana proti vínnym muškám. Zatiahneme gumičkou, poprípade šnúrkou. Fľaše postavíme na slnko na 10-14 dní. Podľa toho, ako je slnečno. Ak svieti stále, stačí 9-10 dní. Potom sirup scedíme. Nepretláčame, využijeme iba voľne stečenú šťavu. Na 1 l šťavy dáme 70 dkg cukru a varíme asi 10 min. na miernom ohni.

Penu zbierame sitkom. Čistý sirup naplníme do fliaš, uzavrieme a pomaly vychladnúť. Fľaše poukladáme vodorovne, aby sa uzáver sterilizoval. Sirup uložíme do tmy a chladu a tam nám vydrží aj 5-6 rokov. Sirup je výborný do vody, čaju a je to navyše skvelý liek na afty a oliate ústočká najmä u detí.

Janka Remiazová:

My si doma robievame vynikajúcu dren z jahod,malín...Jahody rozmixujeme s cukrom,pridáme trochu sladkej smotany na šlahanie a dáme zmraziť do menších kelímkov.Mnamkové a lepšie ako kupovaná zmrzlina.Občas do toho pridávam aj tvaroh alebo jpgurt:-)

Emília Nozdrovická:

Sirup z cvikle
Suroviny:
1,5 kg cvikle
2,5 kg kryštálového cukru
4 l vody
2dcl. rumu
50g kyseliny citrónovej
Postup:
očistenú a nakrájanú cviklu varíme asi hodinu s vodou, potom precedíme cez plátno a vymačkáme, pridáme cukor a varíme asi 15 min. Nakoniec pridáme rum, kyselinu cuitrónovú a varíme ešte 5 min. Dávame do pohárov a sterilizujeme 15 min.

Zuzana Ifková:

Ovocné smoothie

Prísady:
200 g nektarinek alebo broskýň
300 g mrkvy
500 ml pomarančového džúsu
1/2 pohára (75 g) kyslej smotany


Príprava:
1. Nektarinky alebo broskyne umyjeme, osušíme, rozpolíme, vyberieme kôstku a nakrájame na malé kocky. Mrkvu olúpeme, nakrájame na kúsky. Kúsky mrkvy, ovocia a kyslú smotanu rozmixujeme v mixéri na jemné pyré. Potom pridáme džús a znovu všetko zamixujeme. Necháme vychladnúť.
2. Smoothie naplníme do pohárov. Podávame chladené s ľadom.

Jana Kajabová:

Môj recept na na vynikajúcu šťavu: cvikla, mrkva, jablko odšťaviť, na jar pridávam púpavu a v zime červený grep.

Lucia Stachová:

Broskyňovo-ríbezľové slniečko

POTREBNÉ PRÍSADY

2 zrele sladke broskyne, 100g cervenych ribezli, 200-250ml ladovo studenej vody, 1-2 PL medu (alebo ineho sladidla)

POSTUP PRÍPRAVY

Vsetko spolu poriadne vymixovat. S 200ml vody je napoj poriadne husty, tak kto ma rad redsie, treba pridat viac vody a vtedy sa moze aj precedit cez sitko, kedze ribezle maju male kostocky (nam nevadili). Vynikajuci osviezujuci napoj, odporucam vyskusat.

Michaela Hajzerová:

DOKONALÝ BANÁNOVÝ KOKTAIL

POTREBNÉ PRÍSADY:
1 mensi banan, polovicku cokoladoveho jogurtu, 1CL vanilk. cukru, 2CL citron. stavy, mlieko
POSTUP PRÍPRAVY:
Do vysokej nadoby s odmerkou nakrajame banan, pridame jogurt- uz som skusala aj marhulovy, jahodovy- a vsetky boli supeer, cukor a stavu z citrona- tu urcite nevynechajte, koktailik bude uzasne sviezi- a mlieka tolko, aby ste ho doliali do 350ml a ponornym mixerom zmixujeme.Na zdravie ! :-)

Iveta Gazová:

Džús z mrkvy

Suroviny
1 kg mrkva
2 ks pomaranč
80 dkg kryštálový cukor
50 g kyselina citrónová
2 litre voda


Postup receptu

-Mrkvu očistíme .

-Pomaranče ošúpeme len dva , nech Vás nemýli 4 ks ja som robila s dvojitej dávky .

-Všetko nakrájame na jemno.

-Dáme do hrnca zalejeme vodou .
-Pridáme cukor , kyselinu citrónovú a varíme až nezmäkne .

-Keď je mrkva mäkká odstavíme od sporáka a necháme vychladnúť . Potom rozmixujeme ponorným mixérom .
-Ostane nám hustá kaša ktorú dáme do pohárikov .

-Sterilizujeme 10 min.

-Pred podávaním pol pohárika vlej do džbána vyžmýkaj pol citrónu a zalej vodou . Môžeš pridať aj kocky ľadu.

Barbora Nozdrovická:

Ríbezľová šťava za studena
Suroviny:
2,5 kg ríbezle
2,5 kg kryštálový cukor
1,5 l vody
50 g kyseliny cittrónovej
40 g Pektogel.
Postup:
Ríbezle očistíme a umyjeme, zalejeme vodou s kyselinou citrónovou a za občasného premiešania necháme 24 hod. uležať. otom cez plátno precedíme a vyžmýkame. Pridáme cukor a Pektogel a miešame kým sa cukor neroztopí. Nalejem do pohárov a uložíme v suchu a temne.
Poznámka:
Vymačkané ríbezle nevyhadzujeme ešte ich môžme použiť na malinovku. Zalejem ich vodou, aby boli ponorené do väčšie pohára (4 l) a pridáme cukor podľa chuti a dáme na slnko aspoň na dva - tri dni vykysnúť, potom scedíme a máme výbornú malinovku.

Ľubica Pevalová:

Sirup z čiernych ríbezlí
0,5 l čiernych ríbezlí
100 ks listov (z kríka čiernej ríbezle)
1,5 l vody
1,5 kg kryštálového cukru
1,5 pol.lyžice kyseliny citrónovej
Postup:
Ríbezle, listy a vodu varíme 10 min., precedíme cez gázu, pridáme cukor, kyselinu citrónovú a varíme ešte 10min. Ešte teplé nalejeme do fliaš a dobre zazátkujeme.
Je výborný, neporovnateľný s kupovaným.

Jana Ergangová:

Mrkvový džús
1kg mrkv, 2-3 pomaranče, 1 kg kryštálového cukru, 1/2 citrodeka

V dvoch litroch vody si mrkvu povarime cca hodinku a pol. Zvlášť si "uvaríme" 8litrov vody s kryštálovým cukrom. Pomaranče ošúpeme a nakrájame na kolieska (kôstky vyberieme). Potom ich pridáme k uvarenej mrkve a spolu povaríme ešte pol hodinku. Uvarenú mrkvu a pomaranče necháme vychladnúť, potom ich rozmixujeme a precedíme. Do uvareného sirupu (cukor a voda) pridáme citrodeko a poriadne rozmiešame. Nakoniec pridáme precedenú šťavu z mrkvy a pomarančov. Nalejeme do fliaš a dáme zachladiť.

Kofeínová facka na horúce letné dni
rozpustná káva, chladená kola, med

Rozpustnú kávu nasypeme do vysokého pohára (asi 1 lyžičku) a zalejeme kolou. Lejeme pomaličky, lebo to bude veľmi peniť. Pridáme kvapku citrónu a na osladenie trošku medu.

Vybrané recepty uverejníme v časopise Záhradkár 8/2012.

Autor: ZÁHRADKÁR
FocusMedia
VIDEO Záhradkár
  • Aktuálne číslo

Záhradkár

Užitočné veci do vašej záhrady

 

 

 
 

 Vaša záhrada

Záhradné inšpirácie od našich čitateľov
 najkrajšie cibuľoviny

zuzana danázsová

10 hlasov
 dedkov bicykel

Zuzana Fačková

14 hlasov

Ildikó Nagyová

7 hlasov

Ildikó Nagyová

4 hlasy
 
 

žena.sk

Prečo si nezvoliť pôrod

Prečo si nezvoliť pôrod "na suchu"? Aké sú skúsenosti mamičiek?

Zistite, či ste alergická na vajíčka: Sledujte tieto príznaky!

Zistite, či ste alergická na vajíčka: Sledujte tieto príznaky!

Na internet či k lekárovi: Oplatí sa liečiť online spôsobom?

Na internet či k lekárovi: Oplatí sa liečiť online spôsobom?

Prečo možeme zjesť z tuniaka iba 147 gramov za týždeň? A čo ostatné ryby?

Prečo možeme zjesť z tuniaka iba 147 gramov za týždeň? A čo ostatné ryby?

Letné recepty: Vyhrali ste?
ZÁHRADKÁR