05. januára 2016

Mak z vlastnej záhradky: Vypestujte si bohatú zásobu vápnika na celý rok

Pestovanie maku má u nás tisícročnú tradíciu. Záujem oň v súčasnosti opäť ožíva a v našich záhradách sa s ním čoraz častejšie stretávame ako s okrasnou, ale aj úžitkovou rastlinou.

Vápnik obsiahnutý v maku dokáže naše telo využiť efektívnejšie ako ten z mliečnych výrobkov.Autor: Profimedia

Na území Európy bol mak rozšírený už v predhistorických dobách. Prvá zmienka o ňom a jeho využití pochádza z Mezopotámie a je stará viac než 5 400 rokov, kde sa spomína ako „rastlina radosti“. Antickí Gréci a Rimania aj Egypťania ho poznali ako prostriedok na tlmenie bolesti. Z oblasti Stredozemného mora sa rozšíril do Indie a Číny, kde sa začal využívať najmä na výrobu ópia, ktoré už v ôsmom storočí používali ako liek a viedli sa preň vojny.

Na Slovensku sa mak pestoval už počas Rakúsko-Uhorska, vďaka čomu sa stal významnou olejninou. Po druhej svetovej vojne sa začalo so zhromažďovaním krajových materiálov a so šľachtením maku.

Prináša spánok

Mak siaty patrí do čeľade makovitých (Papaveraceae) a do rodu Papaver, ktorý má vyše 120 druhov, z toho však iba jeden kultúrny. Latinský názov znie Papaver somniferum, čo v preklade znamená prinášať spánok.Už naše staré mamy vedeli o upokojujúcich účinkoch maku. Odvar z neho používali ako prírodné uspávadlo pre neposedné deti. Mak je vhodný pri chronickej únave, strese, psychickej i fyzickej námahe, tlmí bolesti hlavy, stabilizuje činnosť srdca, je účinný pri angíne a reumatických ochoreniach. Obsahuje veľa dôležitých minerálov, vitamínov a nenasýtených mastných kyselín, je v ňom dvanásťkrát viac vápnika ako v mlieku, preto je mimoriadne cenený pri prevencii osteoporózy.

Malí pestovatelia

Pre vysoký obsah alkaloidov v rastlinách je pestovanie maku vo väčšine krajín EÚ zakázané. Hoci u nás je povolené, výnosy sú z roka na rok nižšie. Štatistiky vylepšuje pani Gabriela Čechovičová, ktorá v Jarnej, čo je časť Cífera, pestuje mak už viac ako dvadsať rokov. Je to rodinná tradícia. Už mama pani Gabriely ho pestovala a ona jej vždy pomáhala. Keď sa neskôr začala pohrávať s myšlienkou obnovenia rodinnej poľnohospodárskej výroby, veľmi šikovne stavila na túto tradičnú, no už nie celkom bežnú komoditu.

Prečítajte si celý článok o tom, ako pestovať mak a prečo si dať pritom pozor na legislatívu v januárovom čísle časopisu Záhradkár alebo ako súčasť PIANA.

Malých pestovateľov maku na Slovensku je málo a záujem o kvalitný, ručne zberaný mak je čoraz vyšší. Práca s ním – od výsevu semienka až po jeho získanie z makovíc – je síce veľmi náročná, no, našťastie, pani Gabriele dobrovoľne a s láskou pomáha jej syn. Mak rôznych odrôd pestujú na 20 až 35 hektároch. Okrem modrého mak bielosivý, ktorý má výraznú makovú chuť, je lahodnejší a sladší, mak sivý s chuťou orieškov, ako aj mak hnedosemenný, ktorý má chuť slnečnicových semienok.

Pestujú ho tradičným spôsobom, ručne ho zberajú, potom z makovíc ručne vyrezávajú, perú a sušia, čím dokážu sledovať kvalitu, takpovediac, každého semienka. Na rozdiel od maku zberaného mechanicky je kvalitnejší, pretože semienka sa nepoškodia. Vydrží dlhšie skladovaný bez toho, aby zhorkol.

Ako ho pestovať

Ak chcete mať vlastný mak, ktorý je nielen veľmi zdravý a chutný, ale poskytuje vzácny peľ hmyzu, okrem toho krásnymi kvetmi a neskôr makovicami skrášli vašu záhradu, pani Čechovičová vám poradí, ako na to. 

Siať treba začať koncom februára, začiatkom marca do dobre pohnojenej pôdy zásobenej živinami. Ideálne miesto je tam, kde bude mať dostatok slnka, prípadne polotieň na otvorenej ploche. Nájsť voľné miesto v malej záhradke môže byť síce problematické, no predídete tak nájazdom vtákov, ktoré s obľubou vyzobávajú mak z makovíc. Nikdy ho nesejte na to isté miesto, je potom náchylný na rôzne hubové ochorenia. Plochy striedajte aspoň s trojročným odstupom. 

Vysievajte ho do riadkov vzdialených 30 cm a do hĺbky 0,5 cm. Môžete si pomôcť tak, že drobné semená zmiešate s malým množstvom piesku. Zabránite tomu, aby sa semienka v zemi spojili do hrudiek. Keď sa na mladých rastlinkách začnú tvoriť pravé lístky, pretrhajte ich na vzdialenosť asi 5 cm. Ideálne je, keď každá rastlinka má iba jednu hlavičku. Ak mak pretrháte veľmi riedko, začnú sa tvoriť viaceré hlávky, ktoré budú dozrievať postupne a môže sa stať, že kým budete čakať na to, že budú zrelé všetky makovice, vtáky vám vyzobú semienka z tých, ktoré medzičasom dozreli.

Rastlinky nezabudnite prihrnúť pôdou a okopať. Do kvitnutia ich dobre zavlažujte aspoň raz za týždeň, po odkvitnutí už vlaha nemusí byť taká výdatná. Pravidelne ich okopávajte a odburiňujte.

Mak dozrieva koncom júla až v auguste. Zrelosť zistíte tak, že makovice pri zatrasení šuštia. Najlepšie výsledky pri zbere dosiahnete postupným zberaním makovíc. Režte ich aj so stonkou dlhou 10 cm a nechajte dosušiť pod strechou. Až po dosušení z nich vyberajte semená tak, že makovice narežete pod „korunkou“ a vytrasiete ich. Potom semená nechajte v tenkých vrstvách presušiť.

Sympatický obchod

Mak je možné vysievať už na jeseň, no musí to byť jesenná odroda, ktorá je však na našom trhu pre záhradkárov nedostupná. Ak by ste to chceli vyskúšať, pani Gabriela má zavedený sympatický výmenný obchod. Veľmi ochotne vám dá z vlastných semien, vy jej ich však budete musieť vrátiť z vlastnej úrody.

Ako na škodce

Najčastejším škodcom maku je voška maková (Aphis fabae), ktorej najľahšie predídete pretrhávaním rastlín a odstraňovaním poškodených častí. Ak je porast dostatočne silný, s voškami si poradí. Veľmi bežnými škodcami v čase kvitnutia sú rôzne druhy žravého hmyzu, najbežnejší je krytonos makovicový (Ceutorhynchus macula-alba). Prezimuje v pôde v štádiu dospelých chrobákov, ktoré vyhľadávajú porasty krátko pred kvitnutím.

Samičky kladú vajíčka do mladých makovíc, vyliahnuté larvy sa živia semenami. Účinný je ručný zber chrobákov, prípadne chemická ochrana. Okrem škodcov mak často napáda pleseň maková. Predídete jej tak, že na to isté miesto ho vysievate aspoň s trojročným odstupom. Ak však mak už touto plesňou trpí, napadnuté rastliny čo najskôr odstráňte.

Pozor na legislatívu!

Osivo maku bežne zoženiete v záhradníckych predajniach. S pestovaním môžete začať na malej ploche. Pri väčších rozlohách musíte dodržať zákon. Pre obsah alkaloidov v makovine pestovanie maku na výmere väčšej ako 100 m2 totiž podlieha ohláseniu a upravuje ho zákon č. 139/1998 Z. z. o omamných látkach, psychotropných látkach a prípravkoch v znení neskorších predpisov (260/1999 Z. z., 13/2004 Z. z.).

V tomto článku sa zaoberáme mak ...viac
Autor: Záhradkár, Soňa KERESZTESOVÁ
FocusMedia
VIDEO Záhradkár
  • Aktuálne číslo

Záhradkár

Užitočné veci do vašej záhrady

 

 

 
 

 Vaša záhrada

Záhradné inšpirácie od našich čitateľov
 najkrajšie cibuľoviny

zuzana danázsová

14 hlasov
 dedkov bicykel

Zuzana Fačková

16 hlasov

Ildikó Nagyová

9 hlasov

Ildikó Nagyová

6 hlasov
 
 

žena.sk

Prečo si nezvoliť pôrod

Prečo si nezvoliť pôrod "na suchu"? Aké sú skúsenosti mamičiek?

Zistite, či ste alergická na vajíčka: Sledujte tieto príznaky!

Zistite, či ste alergická na vajíčka: Sledujte tieto príznaky!

Na internet či k lekárovi: Oplatí sa liečiť online spôsobom?

Na internet či k lekárovi: Oplatí sa liečiť online spôsobom?

Prečo možeme zjesť z tuniaka iba 147 gramov za týždeň? A čo ostatné ryby?

Prečo možeme zjesť z tuniaka iba 147 gramov za týždeň? A čo ostatné ryby?

Mak z vlastnej záhradky: Vypestujte si bohatú zásobu vápnika na celý rok
Záhradkár
Soňa KERESZTESOVÁ