12. júna 2009

Šesť krokov k bohatej úrode zeleniny

V letnom období je nevyhnutné postarať sa o zeleninu pestovanú v záhrade. Bez ohľadu na to, či sme ju siali na jar, v lete alebo prečkala na záhonoch zimu, si vyžaduje našu pozornosť.

1. Kyprenie pôdy a ničenie burín

Patrí medzi najdôležitejšie práce spojené s ošetrovaním porastov. Pôda sa súčasne odburiňuje, prevzdušňuje, upravuje sa pôdna štruktúra, ruší prísušok a šetrí vlaha, čo podstatne prispieva k správnemu a rýchlemu vývinu rastlín. Na malých plochách si vystačíme s motykou.

Znamením, že pôdu treba prekypriť, je prítomnosť nadmerného množstva burín alebo sa na povrchu pôdy vytvorí tvrdá kôra – pôdny prísušok. Najčastejšie to býva po výdatných dažďoch alebo zálievke. Pravidelným kyprením zabránime tomu, aby sa buriny vysemenili a šírili ďalej.

2. Ochrana proti chorobám a škodcom

Počas vegetácie pravidelne sledujeme zdravotný stav zeleniny. Aj tu platí pravidlo, že najvhodnejšia je prevencia. Životné cykly škodcov a chorôb narúša striedanie plodín. Množstvo chemických postrekov výrazne znížime aj pestovaním odolných a tolerantných odrôd.

Poškodeniu mladých rastlín predídeme používaním moreného alebo obaľovaného osiva. Preventívnym opatrením je aj zakrývanie porastov textíliami, ktoré chránia rastliny pred živočíšnymi škodcami a niekedy aj pred chorobami prenášanými vzduchom. Na tieto účely sa dobre uplatňuje zakrývanie bielou netkanou textíliou.

Prehľad o výskyte škodcov získame pomocou feromónových a optických lapačov na signalizáciu výskytu a ničenie škodcov. Chemické postreky sa odporúčajú len v nevyhnutných prípadoch. Používame iba povolené prípravky a dodržiavame výrobcom odporúčané koncentrácie uvedené na etiketách. Pri ich aplikácii dodržiavame všetky hygienické zásady a predpisy.

3. Dostatok živín

Časť dusíkatých hnojív obyčajne zapracujeme do pôdy pri jarnej príprave. Zvyšok sa môže použiť počas vegetácie na prihnojovanie. Prvýkrát na začiatku nasadzovania plodov plodovej zeleniny, alebo na začiatku rastu koreňa koreňovej zeleniny či na začiatku zavinovania hlávok hlúbovej zeleniny.

Druhý raz sa môže prihnojiť v čase intenzívneho narastania konzumných častí. Tretie prihnojovanie sa používa v záhrade málokedy. Ak výsledky pôdnej analýzy vykázali vysoký obsah živín v pôde, vylúčime alebo obmedzíme hnojenie priemyselnými hnojivami.

4. Jednotenie mladých rastlín

Druhy zeleniny, ktoré sme siali priamo na záhony, väčšinou vyžadujú preriedenie vzídených rastlín. Toto riedenie nazývame jednotenie alebo pretrhávanie. Predídeme tak hustému porastu, v ktorom jednotlivé rastliny nemajú dostatočný priestor, majú málo svetla, vyťahujú sa do výšky, nevytvárajú sa dostatočne vyvinuté jedince a často sú napádané aj chorobami. Každý druh a odroda vyžaduje určitý životný priestor, podľa toho ich nechávame rásť v optimálnom spone.

5. Dostatok vlahy

Závlaha slúži na doplnenie potrebného množstva vody pre rastliny v čase nedostatku prirodzených zrážok. Počas vegetačného obdobia aplikujeme primerané dávky vody v potrebných intervaloch, s prihliadnutím na nároky rastlín v jednotlivých fázach rastu.

Závlaha brázdovým podmokom vyhovuje väčšine druhov zeleniny. Voda neporušuje pôdnu štruktúru a šetrí rastlinu. Závlaha zadažďovaním je u nás najrozšírenejšia. Výhodou je jednoduchšia aplikácia. Pri takejto závlahe sa však naruší pôdna štruktúra a tvorí sa pôdny prísušok.

Rastliny sa často ničia prudkým a studeným prúdom vody. Po takejto závlahe vyžadujú okopávku.

Pri pestovaní zeleniny má opodstatnenie používať kvapkovú závlahu. Výhodou je privádzanie vody úsporným spôsobom priamo ku koreňom rastlín. Spolu s ňou možno aplikovať presné množstvá doplnkovej výživy. Kvapkovou závlahou sa šetrí množstvo vody a živín.

6. Paradajky vyväzujeme a vyštipujeme

Zeleniny vysokého vzrastu vyžadujú oporu. Rajčiaky v záhrade vyväzujeme najčastejšie ku kolíkom, fazuľu popínavú necháme ťahať na dlhé drevené tyče alebo na špagát, ktorý je kolmo alebo šikmo upevnený vo výške aspoň dva metre. Uhorky šalátové sa odporúča viesť na špeciálne siete. Ak je paprika vysokého vzrastu, podopierame ju vodorovne natiahnutými špagátmi z oboch strán riadka.

Pri vysokých rajčiakoch je potrebné vyštipovať bočné výhonky, ktoré odoberajú živiny potrebné na vývin plodov. Na rastline ponechávame len jeden alebo dva výhonky. Koncom augusta, začiatkom septembra odrežeme vrchol rastliny, aby sme obmedzili ďalšie kvitnutie a urýchlili dozrievanie nasadených plodov.

Autor: LUCIA HORELIČANOVÁ, Foto: profimedia.sk
FocusMedia
VIDEO Záhradkár
  • Aktuálne číslo

Záhradkár

Užitočné veci do vašej záhrady

 

 

 
 

 Vaša záhrada

Záhradné inšpirácie od našich čitateľov
 najkrajšie cibuľoviny

zuzana danázsová

18 hlasov
 dedkov bicykel

Zuzana Fačková

17 hlasov

Ildikó Nagyová

9 hlasov

Ildikó Nagyová

8 hlasov
 
 

žena.sk

Prečo si nezvoliť pôrod

Prečo si nezvoliť pôrod "na suchu"? Aké sú skúsenosti mamičiek?

Zistite, či ste alergická na vajíčka: Sledujte tieto príznaky!

Zistite, či ste alergická na vajíčka: Sledujte tieto príznaky!

Na internet či k lekárovi: Oplatí sa liečiť online spôsobom?

Na internet či k lekárovi: Oplatí sa liečiť online spôsobom?

Prečo možeme zjesť z tuniaka iba 147 gramov za týždeň? A čo ostatné ryby?

Prečo možeme zjesť z tuniaka iba 147 gramov za týždeň? A čo ostatné ryby?

Šesť krokov k bohatej úrode zeleniny
LUCIA HORELIČANOVÁ
Foto: profimedia.sk