08. augusta 2013

Sú marhuľové jadrá jedovaté alebo liečia rakovinu?

Sušíte jadierka z marhúľ? Obsahujú látky, pre ktoré sú žiadané, pretože údajne dokážu pomáhať v boji s rakovinou. Ale zároveň sú to látky jedovaté a obávané. Tak ako je to?

Marhuľové jadrá môžu pomôcť proti rakovine.Autor: Profimedia.sk

 

Doktor Ernst Kebbe zo San Francisca prišiel v roku 1952 k záveru, že rakovina je metabolickou reakciou na nesprávne stravovanie človeka. Kľúčom na prekonanie rakoviny sa malo stať objavenie chýbajúcej živiny.

Výskum poukázal na zlúčeninu, nachádzajúcu sa vo viac ako 1200 jedlých rastlinách z celého sveta. Jej názov je amygdalín a v najvyššej koncentrácii sa vyskytuje práve v marhuľových jadrách.

Žiadaná látka

Extrakciou amygdalínu z mäkkých marhuľových jadier doktor Kebbe získal laetril. 

Amygdalín sa mu štruktúrou najviac podobal do skupiny vitamínov B, a keďže ich v tej dobe bolo známych 16, Ernst Kebbe sa rozhodol, že amygdalín bude vitamínom B17.

Konzumovať jadierka z marhúľ je, zdá sa, najpriateľnejším riešením, keďže Správa pre potraviny a lieky v roku 1971 laetril zakázala.

Jadrá sú mäkké, horkasté a nachádzajú sa vo vnútri marhuľovej kôstky. Sú široko dostupné a pomerne lacné.

Ako to funguje?

Stručne povedané – marhuľové jadrá obsahujú toxické látky, s ktorými sa vie zdravá bunka vysporiadať a sú pre ňu prospešné. Rakovinotvorná bunka toto nedokáže, a preto zanikne. 

Znamená to, že sa telo očistí od nezdravých buniek a vo výsledku preň látky v marhuľových jadrách vôbec toxické nie sú.

40 jadierok denne

Na webe cancertutor.com odborník konfrontuje mýty so skutočnosťou, ale aj upozorňuje, že najmenšia dávka marhuľových jadierok denne je 16. Aby to malo aspoň nejaký zmysel. Odporúčaná je 24 – 40 kusov.

Nielen marhule

Proti rakovine pomáha prakticky každé ovocie. Jahody, ríbezle, červené i čierne maliny, ale aj jadierka z jabĺk. 

Červené maliny sú na laetril veľmi bohaté a obsahujú proti rakovine dokonca ďalšiu látku – kyselinu ellagovú.

Nie je jadro ako jadro

Môžete sa stretnúť s informáciou, že len horké jadrá kyslých marhúľ, pochádzajúcich špeciálne z pôvodných oblastí, obsahujú potrebné látky. Nazdávame sa, že ide skôr o túžbu obchodníkov učiniť „exotické“ jadrá z dovozu žiadanejšími.

Napokon, už sme spomenuli, že laetril obsahujú prakticky všetky druhy ovocia, dokonca aj jadierka jabĺk. Jediný rozdiel je v jeho množstve. Pripúšťame, že v horkých marhuľových jadrách ho môže byť viac.


Autor: Záhradkár
VIDEO Záhradkár

Užitočné veci do vašej záhrady

 

 

 
 

 Vaša záhrada

Záhradné inšpirácie od našich čitateľov
 najkrajšie cibuľoviny

zuzana danázsová

2 hlasy
 dedkov bicykel

Zuzana Fačková

5 hlasov

Ildikó Nagyová

2 hlasy

Ildikó Nagyová

1 hlas
 
 

žena.sk

Slivky vs figy: Ktoré ovocie má lepší nutričný profil?

Slivky vs figy: Ktoré ovocie má lepší nutričný profil?

Chcete variť zdravo? Preskočte varenie zeleniny!

Chcete variť zdravo? Preskočte varenie zeleniny!

Vieme, čo dokáže živiť lásku skutočne dlhé roky

Vieme, čo dokáže živiť lásku skutočne dlhé roky

Môžete so zlomeninou v lete na slnko?

Môžete so zlomeninou v lete na slnko?

Sú marhuľové jadrá jedovaté alebo liečia rakovinu?
Záhradkár