13. septembra 2017

Už vás zlákali? Batáty sú čoraz populárnejšie

Aj keď na prvý pohľad pripomínajú klasické zemiaky, z botanického hľadiska nie sútieto plodiny príbuzné.

Sladké zemiaky sú hľuzy povojníka batatového.Autor: Shutterstock

Povojník batátový u nás známy ako batát či sladký zemiak pochádza zo Strednej Ameriky. Nie je náročný na pestovanie a konzumuje sa jeho hľuza – batát. Údajne sa sladké zemiaky dostali do Európy ešte skôr ako klasické zemiaky. Ako sme už spomínali botanicky nie sú klasické a sladké zemiaky príbuzné. Klasické zemiaky patria do čeľade Ľuľkovitých a batáty do čeľade Pupencovitých. Z toho vyplýva, že klasické zemiaky sú skôr príbuzné s rajčinami či dokonca s čili. 

Pestovanie

Obľubuje teplé počasie, preto je u nás vhodné vysádzať ho až v polovici mája. Vyhovujú mu dobre priepustné a výživné pôdy. Majú radi svetlé miesta, ktoré sú chránené pred vetrom. Rastlinka rastie pomerne rýchlo a má tendenciu rozrastať sa. Hľuzy, ktoré môžu mať svetložltú, oranžovú, červenkastú či fialovú farbu. Farba závisí od konkrétnej odrody. Zberáme ich začiatkom jesene až do prvých mrazov. Batáty počas rastu potešia aj krásnymi dekoratívnymi listami.

Majte úspech v záhrade aj na jeseň. Poradíme, čo môžete vysievať 
Zabezpečte si semienka z rajčín na ďalšiu sezónu 

Všestranná pochúťka

V Japonsku či v krajinách Južnej Ameriky sú bežnou surovinou, ktorá sa využíva takmer každý deň. Na Slovensku ich popularita posledné roky stúpa. Využitie je podobné ako u klasických zemiakov. Sú vynikajúcou prílohou, ale vyniknú tiež pri príprave sladkých dezertov či pudingov a pokojne zastúpia aj hlavné jedlo. Pre ich zdraviu prospešné účinky je dobré zaradiť ich do jedálnička.

Pripravte si rozmarínové víno
Nepodceňujte silu kôpru

Prospešné pre zdravie

V prvom rade treba vyzdvihnúť veľké množstvo betakaroténu, ktorý obsahujú. Taktiež sú bohaté na vitamíny a minerály. Nájdete v nich vitamín A, C, E, železo, kyselinu listovú, draslík, vápnik, zinok, fosfor, horčík, vlákninu či iné. Obsahujú aj vitamíny skupiny B, vďaka ktorým dodávajú energiu. Vďaka draslíku znižujú krvný tlak a pozitívne vplývajú na srdcovo-cievny systém. Obsah vlákniny priaznivo pôsobí na črevá a pomáha pri zápche. V nich obsiahnuté antioxidanty posilňujú imunitu. Na konzumáciu sú vhodné aj pre diabetikov, keďže majú nižší glykemický index.

Autor: Patrícia Poklembová
 

Užitočné veci do vašej záhrady

 
 

 

 
 

 Vaša záhrada

Záhradné inšpirácie od našich čitateľov

Magda Štefanková

1 hlas
 Kustovnica cinska Godzi

Kovacik Jan

0 hlasov
 Fuksie na breze.

Dana Žiaranová

1 hlas

Milan Fiala Biňovce

3 hlasy
 
 

žena.sk

Keď sa rana nehojí: Aké sú najčastejšie príčiny a ako si vieme pomôcť?

Keď sa rana nehojí: Aké sú najčastejšie príčiny a ako si vieme pomôcť?

Z postele na toaletu: Prečo by sa ženy mali po sexe ísť vždy vymočiť?

Z postele na toaletu: Prečo by sa ženy mali po sexe ísť vždy vymočiť?

Kel vs kapusta: V ktorej kapustovitej zelenine je viac vitamínov?

Kel vs kapusta: V ktorej kapustovitej zelenine je viac vitamínov?

Top jedlo pre diabetikov: Dvojníčka uhorky vám vyčistí žlčník aj črevá!

Top jedlo pre diabetikov: Dvojníčka uhorky vám vyčistí žlčník aj črevá!