14. mája 2009

Zadymovanie, zadažďovanie, zakrývanie: Aby neskorý mráz nezničil ovocné stromy

Neskorý jarný mráz môže v priebehu veľmi krátkeho času spôsobiť obrovské škody. Obyčajne bývajú zasiahnuté celé oblasti, niekedy poškodí mráz iba určité záhrady, ba dokonca len jednotlivé rastliny. Viete však, ako sa proti nemu úspešne brániť?

Najčastejšie poškodzujú ovocné dreviny, pri ktorých bývajú najviac postihnuté kvety alebo mladé plôdiky, zatiaľ čo lístie alebo konáre ostávajú bez viditeľného poškodenia. Platí to skoro pre všetky ovocné druhy, iba pri marhuliach sú mladé plôdiky po odkvitnutí citlivejšie ako kvety.

Ak sa teda chceme dočkať plodov, musíme kvety chrániť pred poslednými mrazmi. Pokiaľ ide o poškodenie kvetných pukov čerešní a višní, vzniká tu určitý stupeň prechodu medzi zimnými a jarnými mrazmi. Nízke teploty ku koncu zimy môžu spôsobiť, že kvetné puky týchto kôstkovíc sa premenia na listové, vznikajú zväčšené útvary podobajúce sa na kvetné kalichy červenkastej farby. Výsledkom toho je strata úrody.

1. Dlhodobé

V prvom rade je dôležité vybrať správne stanovište a miesto výsadby na mrazy najcitlivejších ovocných druhov. Nepestujeme ich v mrazových kotlinách, preliačinách, vyvýšených údoliach a na rovinách. V záhradách s rôznym výškovým rozdielom marhule, broskyne, mandle a vinič umiestnime radšej na vyvýšené časti pozemku.

2. Preventívne

Vyberajme odrody odolné proti mrazu. Veľmi dobré výsledky sú pri skupine odrôd marhúľ, ktoré sú odolné proti mrazom v dreve a v čase kvitnutia – ‘Vestar‘, ‘Vesprima‘, ‘Veharda‘, prípadne kvitnú postupne, čo znamená, že majú dlhšie obdobie kvitnutia, napríklad ‘Vegama‘, 10 až 14 dní.

Taktiež je vhodné použiť podpník odolný proti namŕzaniu v dreve, ktorý ovplyvňuje nástup tej-ktorej odrody do kvitnutia. Dôležitý, najmä pre marhule, je letný Šittov rez, ktorý odďaľuje dokončenie hlbokého pokoja kvetných púčikov a umožňuje efektívne vytvarovanie kompaktných korún.

3. Priame

Zadažďovanie je rosenie pri poklese teploty pod 0 °C. Je efektívne a pre záhradkára najspoľahlivejšie opatrenie. Je to vlastne striekanie čistej vody do korún kvitnúcich stromov. Jemné kvapky stále zvlhčujú povrch dreva a pukov. Zadažďovanie treba ukončiť, až keď teplota stúpne nad bod mrazu a je už rozpustený obalový ľad. Lámaniu konárov obalených ľadom predchádzame podopieraním.

Zadymovanie je ďalším spôsobom ochrany proti neskorým mrazom. Zadymujeme len vtedy, keď je bezvetrie. Spaľujeme vlhké organické látky, ako napríklad drevo, raždie či staré seno, ktoré viac tlejú ako horia, čo je účinnejšie. Tento materiál umiestnime tak, aby dym išiel medzi zakvitnuté stromy. Vo viniciach spaľujeme ostrihané viničové prútie.

Zakrývanie plachtou, slamenými rohožami, tmavou netkanou textíliou a inými materiálmi je účinný spôsob pri malých stromoch a kroch. Krycí materiál treba cez deň odstrániť. Postrekovanie chemickými prípravkami, roztokom bóraxu, jedenkrát pred kvitnutím v koncentrácii 0,5 %, dvakrát pri kvitnutí 0,2 % a po odkvitnutí 0,3 % je taktiež spoľahlivým opatrením.

Vhodné je aj použitie prípravku Champion 50 WO v 0,2 % koncentrácii, ktorý aplikujeme jeden až dva dni pred predpokladanými mrazmi. Cropain NPA je najnovší biologický prípravok, ktorý dokáže ochrániť rastliny proti mrazom až do -7 °C. Ochrana je účinná len pri bezvetrí a väčšinou pri malom poklese nočných teplôt. Pri vyšších mrazíkoch je neúčinná.

4. Nápravné opatrenia

V spojitosti s mrazovým poškodením kvetných púčikov mandlí, marhúľ a broskýň, ktorým v niektorých oblastiach namrzlo aj drevo, sú nevyhnutné nápravné opatrenia spočívajúce v reze. Termín a spôsob rezu musí byť diferencovaný podľa stupňa poškodenia.

Autor: Ing. Eva ŠIDOVÁ, PhD., foto profimedia.sk
 

Užitočné veci do vašej záhrady

 
 

 

 
 

 Vaša záhrada

Záhradné inšpirácie od našich čitateľov
 Prekvapenie v tulipánoch

Marián Feješ

6 hlasov
 Babka a dedko :)

Martina Václaviková

0 hlasov
 Dúhový predzáhon

Martina Václaviková

0 hlasov
 Bohato kvitnúca fialka nám robí obrovskú radosť.

Kristína Sýkorová

5 hlasov
 
 

žena.sk

Nestagnujte! Vylepšite svoje cesto, prívarky či omáčky

Nestagnujte! Vylepšite svoje cesto, prívarky či omáčky

Je zadarmo a teraz chutí najlepšie! Skúste žihlavu využiť v kuchyni

Je zadarmo a teraz chutí najlepšie! Skúste žihlavu využiť v kuchyni

Konzultujte všetky cviky počas tehotenstva, najmä tieto

Konzultujte všetky cviky počas tehotenstva, najmä tieto

Nová móda: Stále viac párov podpisuje zmluvu o intímnom spolužití!

Nová móda: Stále viac párov podpisuje zmluvu o intímnom spolužití!