17. februára 2017

Zimný rez viniča: Zvládnite ho i vy hravo

Aby boli viničové kry zdravé, správne rástli a bohato rodili, potrebujú pravidelný zimný rez. Prečítajte si, ako ho hravo zvládnuť.

Zimný rez viniča - zabezpečte si chutnú úrodu hrozna.Autor: profimedia.sk

Zimný rez je jednou z najdôležitejších prác pri pestovaní viniča. Okrem udržania správneho tvaru kra ide hlavne o dosiahnutie požadovaného množtva a kvality úrody. Samozrejme, vinohradníctvo je tak trochu veda plná dôležitých zákonitostí, ak však pestujete len zopár krov obľúbenej odrody stačí, ak si zapamätáte niekoľko základných pravidiel. 

Kedy rezať?

Pretože neorezaný ker znáša zimné mrazy lepšie, termín rezu prispôsobte klimatickým podmienkam lokality a mrazuvzdornosti odrody. Teoreticky však môžete začať hneď po opade listov. Skončiť by ste mali najneskôr v polovici marca.

Dobrý tip

Pri skorších termínoch rezu (január, február) hrozí poškodenie púčikov alebo celých výhonkov zimnými mrazmi. Je preto dobré, ponechať takzvaný poistný ťažeň, ktorý v prípade, že nebude potrebný, odstránite.

Zaťaženie kra

Pri reze je dobré prihliadať na optimálne zaťaženie, teda na množstvo púčikov, ktoré na kre ponecháte. Ich počet sa uvádza na štvorcový meter, vďaka čomu je údaj v prepočte na spon použiteľný na akýkoľvek pestovateľský tvar. V našich podmienkach sa odporúča nízke (4 až 6 púčikov), stredné (6 až 8 púčikov) alebo vysoké (8 až 10 púčikov) zaťaženie.

Praktická pomôcka

Vo všeobecnosti platí, že čím má odroda väčší, a teda ťažší strapec (‘Müller Thurgau’, ‘Veltlínske zelené’) tým nižšie zaťaženie vyžaduje. Rovnako vyhovuje aj modrým odrodám ‘Frankovka’, ‘Cabernet Sauvignon’, ‘Merlot’, ‘Laurot’, ‘Zweigeltrebe’. Z bielych je vhodné okrem spomínaných ‘Müller Thurgau’ a ‘Veltlínske zelené’ aj pre odrodu ‘Malverina’. Vyššie zaťaženie dobre a bez zníženia kvality znášajú napríklad odrody ‘Chardonnay’, ‘Tramín červený’ a ‘Sauvignon’.

Ako rezať?

Pri zimnom reze viniča ako prvé skracujte alebo celkom odstraňujte prebytočné časti – poškodené, vyrodené letorasty. Nezabúdajte, že rodivé sú výhonky jednoročného dreva vyrastajúce z dreva dvojročného. Tie, ktoré vyrastajú zo starého dreva sú spravidla nerodivé.

Ak ker režete na čapík (krátky 1 až 2 púčiky, dlhý 3 až 5 púčikov), odstráňte vrchné vyrodené letorasty a ponechajte púčiky, ktoré sú najbližšie k hlavnému ramenu. Z nich si vychováte rodivý čapík.

Pri dlho reze na ťažne (8 a viac púčikov) alebo poloťažne (6 až 7 púčikov) nezabudnite pri báze kmienka ponechať záložný čapík. Poslúži ako záloha, z ktorej v prípade, že ker už slabšie rastie, ponecháte náhradné drevo. Rovnako poslúži aj pri silnom poškodení, napríklad zmrznutí kmienka.

Vyväzovanie

So zimný rezom súvisí aj vyväzovanie jednoročného dreva pri reze na poloťažne alebo ťažne. Počkajte však, kým nebude mrznúť, teploty sa ustália nad bodom mrazu a v letorastoch sa naplno rozprúdi miazga. Budú ohybné a ľahko ich vyviažete tak, ako potrebujete – do vodorovna alebo do oblúka smerujúceho vrcholovou (apikálnou) časťou dolu. Nezabudnite, že letorasty sa nesmú krížiť.

Praktická pomôcka - vinohradnícky slovníček

  • Staré drevo – nadzemná časť viničového kra staršia ako dva roky. Na povrchu so silne vyvinutou tmavohnedou kôrou, ktorá sa odlupuje. Slúži ako zásobáreň živín.
  • Dvojročné drevo – vyrastá zo starého dreva. V minulom roku slúžilo ako rodivé drevo. Vyrastá z neho jednoročné rodivé drevo.
  • Jednoročné drevo – vznikne zo zdrevnateného výhonku po skončení vegetácie a opadnutí listov. Z očiek v ďalšom roku vyrastú nové rodivé výhony.
  • Letorast – nezdrevnatený a olistený. Vyrastá z púčikov. Po opadnutí listov a zdrevnatení, sa z neho stane jednoročné drevo.
  • Čapík – výhonok zrezaný na 1 až 5 púčikov.
  • Očko (púčik) – sú v ňom rozlíšené základy stonky, listov aj súkvetia

V tomto článku sa zaoberáme vinič ...viac
Autor: Lucia Harničárová

Užitočné veci do vašej záhrady

 
 

 

 
 

 Vaša záhrada

Záhradné inšpirácie od našich čitateľov
 oddych

Eva Ölvecká

2 hlasy
 advent

Eva Ölvecká

2 hlasy
 Tieto nádherné pepina som vypestovala zo semienka

Alena Kotesová

0 hlasov
 Oberačka kiwi 16.11.2017 aj tento rok až po prvom mraze

Alena Kotesová

0 hlasov
 
 

žena.sk

Jedlo ako skrášľovací prostriedok? TOTO vám zmení pokožku na nepoznanie

Jedlo ako skrášľovací prostriedok? TOTO vám zmení pokožku na nepoznanie

Posypte koláče týmto korením a z maškrty sa ihneď stane aj liek!

Posypte koláče týmto korením a z maškrty sa ihneď stane aj liek!

Trest za prejedanie sa: TOTO je horšie ako kilá navyše!

Trest za prejedanie sa: TOTO je horšie ako kilá navyše!

Odborník odpovedá: Vyrieši naparovanie problémy s dýchaním?

Odborník odpovedá: Vyrieši naparovanie problémy s dýchaním?