10. januára 2017

Zoznámte sa s dobrotami na O: Slivka ´Opál´ a ringlota ´Oullinská´

Určite každý záhradkár má vo svojej záhrade vysadenú aspoň jednu slivku. Deti si ich rady odtrhnú priamo zo stromu, gazdinka pripraví na obed slivkové gule a gazda to, čo zostane a popadá na zem, zužitkuje na kvalitnú slivovicu. Na trhu je dostupný široký sortiment sliviek, ktoré už možno poznáte. Aj napriek tomu vás láka mať niečo nové! Tak prečo nie? Do pozornosti vám odporúčame zaujímavú červenú slivku a samoopelivú ringlotu.

Slivky sú skvelá zásobáreň energie na zimné mesiaceAutor: profimedia.sk

Slivka ´Opál´

Vyšľachtená bola v roku 1920 v južnom Švédsku krížením slivky ´Early Favourite´ a ringloty ´Oullinská´. Podľa roku šľachtenia sa nedá hovoriť o novinke, ale na Slovensku je stále málo známa. Má vzpriamený vzrast, koruna je stredná až veľká, stredne hustá. Patrí medzi skoro dozrievajúce odrody. Stredne veľké až veľké plody, z bočného pohľadu elipsovité, z čelného nesúmerné, dozrievajú koncom júla. Základná farba šupky je červená, prechádza do slabofialova. Dužina je žltá, mäkká, nevláknitá, stredne až veľmi šťavnatá, s príchuťou a arómou ringloty. Sladkosť je stredná, kyslosť nízka. Dužina sa od kôstky oddeľuje iba čiastočne. Pestuje sa najmä na podpníku myrobalán, ale vhodný je aj St. Julien. Vhodná je najmä na priamu konzumáciu.

Ringlota ´Oullinská´

Táto samoopelivá stolová odroda bola vyšľachtená vo Francúzsku. Do záhrad sa často vysádza aj preto, že je veľmi dobrý opeľovač pre ostatné ringloty a slivky. Guľovité plody sú stredne veľké až veľké, zelenej, neskôr žltej farby. Dozrievajú od polovice až do konca augusta. Dužina je sladká, šťavnatá, prirastená ku kôstke. Každý rok prináša veľmi bohatú úrodu. Na pôdne podmienky je nenáročná a je úplne mrazuvzdorná. Dobrú ujateľnosť má na podpníku myrobalán. Z plodov sa pripravujú výborné džemy i marmelády. Na kompóty sú vhodné iba nedozreté ringloty.   

Prečo konzumovať slivky?

Slivky majú nízky obsah vitamínov, s výnimkou vysokého obsahu vitamínov E a H. Obsahujú pektíny, organické kyseliny, cukry a vlákninu. Vďaka zdraviu prospešným minerálom draslíku, horčíku a vápniku sú skvelá zásobáreň energie na jesenné a zimné mesiace. Obsah draslíka a fosforu ich predurčuje na podávanie pri ochoreniach krvného obehu, dne, reumatizme aj pri obličkových či pečeňových ťažkostiach. Vďaka vysokému obsahu vitamínu E zase chránia organizmus pred arterosklerózou, infarktom myokardu a znižujú hladinu škodlivého cholesterolu. Chránia aj črevá pred zhubným ochorením. Slivky konzumujeme nielen surové, ale aj tepelne upravené, lebo aj vtedy telo dokáže absorbovať ich minerálne látky. 

Čo robí ovocinár v zime?

Ako začať pestovať citrusy

Zoznámte sa s odrodami egreša, ktoré americká múčnatka neprekvapí

Autor: Záhradkár
FocusMedia
VIDEO Záhradkár
  • Aktuálne číslo

Záhradkár

Užitočné veci do vašej záhrady

 

 

 
 

 Vaša záhrada

Záhradné inšpirácie od našich čitateľov
 najkrajšie cibuľoviny

zuzana danázsová

10 hlasov
 dedkov bicykel

Zuzana Fačková

14 hlasov

Ildikó Nagyová

7 hlasov

Ildikó Nagyová

5 hlasov
 
 

žena.sk

Prečo si nezvoliť pôrod

Prečo si nezvoliť pôrod "na suchu"? Aké sú skúsenosti mamičiek?

Zistite, či ste alergická na vajíčka: Sledujte tieto príznaky!

Zistite, či ste alergická na vajíčka: Sledujte tieto príznaky!

Na internet či k lekárovi: Oplatí sa liečiť online spôsobom?

Na internet či k lekárovi: Oplatí sa liečiť online spôsobom?

Prečo možeme zjesť z tuniaka iba 147 gramov za týždeň? A čo ostatné ryby?

Prečo možeme zjesť z tuniaka iba 147 gramov za týždeň? A čo ostatné ryby?

Zoznámte sa s dobrotami na O: Slivka ´Opál´ a ringlota ´Oullinská´
Záhradkár