05. augusta 2019

Dozrievajú skoré slivky, tak neváhajte a zahryznite sa!

Chuť čerstvých sliviek je nezameniteľná. Na začiatku sladká a vzápätí kyslá a šťavnatá zároveň. Milujú ich aj deti, a to nielen prekrojené na polovicu, ale aj v gombolcoch, domácej nutele a tí najmenší aj v čerstvom pyré, na ktoré nájdete recept nižšie.

Kvalitné slivky dopestujete takmer na celom Slovensku.Autor: profimedia.sk

Sortiment sliviek sa pýši bohatým zastúpením skorých odrôd. Dozrievajú kontinuálne, takže ak máte veľkú záhradu a ste priaznivcami tohto druhu ovocia, môžete si jeho chuť užívať od polovice leta až do jesene. V závisloti na odrode, ale aj na počasí ste si už pochutnali na prvom slivkovom koláči s maslovou posýpkou. Slivky sú pomerne náročné na vlastnosti stanovišťa. Potrebujú výhrevnú a výživnú pôdu, ktorá i napriek ich dobrej mrazuvzdornosti musí byť chránená pred silným mrazom. Vyžadujú si dostatok vody a k tomu všetkému majú pomerne veľa nepriateľov v podobe chorôb a škodcov. 

Ako zistíte, že dozreli?

Slivky sú úplne dozreté, keď ich zdravé plody začnú opadávať na zem. Nevýhoda je, že plody nedozrievajú naraz, ale postupne. Aby ste predišli stratám na úrode, oplatí sa plody zberať postupne prebierkou. Niektorí záhradkári rozprestrú pod strom plachtu, zatrasú ním a zrelé slivky opadnú. Aktuálne je čas dozrievania skorých odrôd ako sú ‘Opál’, ‘Hanita’,‘Ruth Gerstetter’, ‘Diana’,‘Katinka’,‘Malvazinka’ a ďalších. Pokiaľ prvé opadnuté plody nie sú zdravé, čo sa väčšinou stáva, pretože je v nich už ubytovaný nejaký červík, je treba tieto vyhodiť. Ale pozor nie do kompostu, aby ste nedopriali larve škodcu možnosť vyvinúť sa v imágo, ktoré bude ďalej šíriť svoje potomstvo vo vašej záhrade. 

Glejotok v plodoch a na ich povrchu

V niektorých prípadoch sa môže stať, že po rozpolení slivky v jej útrobách objavíte stvrdnutý útvar, ktorý pripomína živicu. Rovnako sa tento útvar objavuje aj na povrchu plodov. Jedná sa o glejotok, ktorý môže byť spôsobený neustáleným počasím, ale aj nedostatočnou výživou, daždivým letom i nevhodným rezom. Preto je dôležité stromom sliviek zabezpečiť doplnkovú závlahu, najmä počas suchého leta. Zároveň je fajn poznať typ pôdy v záhrade, pokiaľ je ílovitá hrozí nedostatok vzduchu pre korene. 

Glej vystupujúci z plodov môže byť zapríčinený aj škodcom. Kvapku stuhnutého gleja spozorujete v mieste preniknutia húsenice obaľovača slivkového do plodu. Takto ľahko identifikujete škodcu na vašich stromoch, pretože práve glej ho odlišuje od príznakov napadnutia piliarkami. Proti obaľovačovi sa odporúča zasiahnuť prípravkami Karate Zeon 5 CS, Samuraj, Decis EW50, Delta EW 50, Decis Protech, Decis Al, Calypso 480 SC,Calypso Al, Mospilan 20 SP. Najlepšie je postrekovať na základe signalizácie. Začiatkom leta rozvešajte do stromov feromónové lapače, na ktoré sa samičky prilepia a vy budete vedieť, že treba zakročiť. V termíne postreku vás ešte uistí pravidelne zverejňovaná signalizačná správa. Z prírodných prípravkov môžete použiť Biobit, ktorý obsahuje kryštalický proteín baktérie Bacillus thuringiensis, vďaka ktorému sa zmení vnútorné prostredie tráviaceho traktu húsenice, ktorá v dôsledku tohto javu prestane žrať a uhynie.

Chutná výživa pre detičky

Čo môže byť chutnejšie a vhodnejšie pre našich najmenších ak nie domáce ovocie a výrobky z neho pripravené s láskou. Malé deti ešte len objavujú chute rozličných plodov. Slivky sa odporúča podávať deťom starším ako 10 mesiacov, a aj to len v malom množstve. Pripravte im teda mixovanú výživu, ktorú im môžete aj zamraziť na neskôr. Čerstvé slivky dobre umyte aspoň trikrát po sebe. Do vody pridajte aj ocot, ktorý zbaví šupku neželaných mikroorganizmov. V hrnci nechajte zovrieť vodu a na pár sekúnd do nej slivky ešte v celosti ponorte. Následne ich vyberte a ihneď schlaďte v ľadovom kúpeli. Takto pôjde šupka veľmi ľahko dole. Potom už len vyberte kôstku a dužinu rozmixujte. Môžete podávať i zmiešané s inými ovocnými druhmi. 

Mohlo by vás zaujímať:

Pestujete niektorú z týchto odrôd? Ovocinár vám poradí, či potrebujete opeľovača​

Tradičné ringloty: Nenáročné a obsypané výbornými plodmi

Slivku zničil neznámy škodca! Čo to mohlo spôsobiť?

V tomto článku sa zaoberáme slivka ...viac slivky ...viac
Autor: Jarmila Szabóová
FocusMedia
VIDEO Záhradkár
  • Aktuálne číslo

Záhradkár

Užitočné veci do vašej záhrady

 

 

 
 

 Vaša záhrada

Záhradné inšpirácie od našich čitateľov
 najkrajšie cibuľoviny

zuzana danázsová

10 hlasov
 dedkov bicykel

Zuzana Fačková

14 hlasov

Ildikó Nagyová

7 hlasov

Ildikó Nagyová

4 hlasy
 
 

žena.sk

Prečo si nezvoliť pôrod

Prečo si nezvoliť pôrod "na suchu"? Aké sú skúsenosti mamičiek?

Zistite, či ste alergická na vajíčka: Sledujte tieto príznaky!

Zistite, či ste alergická na vajíčka: Sledujte tieto príznaky!

Na internet či k lekárovi: Oplatí sa liečiť online spôsobom?

Na internet či k lekárovi: Oplatí sa liečiť online spôsobom?

Prečo možeme zjesť z tuniaka iba 147 gramov za týždeň? A čo ostatné ryby?

Prečo možeme zjesť z tuniaka iba 147 gramov za týždeň? A čo ostatné ryby?

Dozrievajú skoré slivky, tak neváhajte a zahryznite sa!
Jarmila Szabóová