27. septembra 2019

Zelené paradajky? Žiadny problém, vyskúšajte super tipy, vďaka ktorým dozrejú

September nás prekvapil pomerne chladným počasím, ak ste aj vy ešte začiatkom mesiaca pozerali na rastliny rajčiakov naplno obsypané plodmi a tešili sa na červenú úrodu, tak nezúfajte. Pozrite si rady, aby ste úrodu prinútili dozrieť.

Odstrihnite celú vetvu, nielen plody.Autor: Zuzka Slaninka

Pri zbere zelených rajčín platí, že je treba zberať len nepoškodené a zdravé plody. Ešte väčšiu šancu majú plody, ktoré majú už zeleno-žltú či žltú farbu. Rajčiny, ktoré už postihol mráz sa zberať neoplatí, pretože úrodu už nezachránite. 

5 Tipov ako ich prinútite dozrieť

1.  Úrodu rajčín môžete naukladať do mikroténových alebo papierových vrecúšok a do každého pridať zrelé jabĺčko. Vrecká položte na parapet a počkajte kým rajčiny dozrejú. 

Rada: Rovnako ako jabĺčka sú účinné aj banány. Tie však nezabudnite kontrolovať, aby nezačali hniť. Ak je banán už veľmi zrelý, tak je vhodné vymeniť ho za iný. 

2.   Namiesto vrecúšok môžete rajčiny naukladať aj do skleneného pohára a pridať k nim tiež jabĺčko. Je vhodné zrelé ovocie pridať na dno aj na vrch do pohára. Pohár treba dať na parapet, kde dopadá najviac svetla. Z pohára budete môcť postupne vyberať zrelé rajčiny.

3.  Ak počasie ešte dopraje slnečné lúče, tak rajčiny stačí mať naukladané na parapete pri izbovej teplote, kde vďaka slnečným lúčom dozrejú. 

4.  Úplne jednoduchou radou je aj rozloženie rajčín na plechy na pečenie, kde budú mať dosť miesta. Plechy umiestnite pod okná a rajčiny budú pri izbovej teplote postupne dozrievať. 

5.  Trošku pracnejším, ale účinným spôsobom je aj zabalenie rajčín do novinového papiera. Nepoškodené plody zabaľte jednotlivo do papiera a naukladajte ich do debničky medzi zrelú úrodu jabĺčok. Debničku je ideálne umiestniť hore na skriňu alebo na iné teplé miesto.

Vedeli ste, že... 

Jablká k rajčinám pridávajte, pretože vylučujú etylén, ktorý pomôže ostatnému ovociu a zelenine dozrieť. 

Keď už dosiahnu rajčiny požadovanú farbu, tak ich môžete s pokojom konzumovať alebo spracovať. Zelené rajčiny nie sú na konzumáciu vhodné, pretože obsahujú solanín, ktorý môže pôsobiť toxicky a spôsobiť bolesti hlavy či závraty.  Určite ich deťom nedovoľte jesť a vy si ich spracované doprajte tiež v malom množstve, keďže sa zvyknú aj nakladať či využiť na čatní. Solanín sa však dozrievaním z rajčín stráca. 

Čítajte tiež: 

V tomto článku sa zaoberáme rajciny ...viac
Autor: Patrícia Lešková
FocusMedia
VIDEO Záhradkár
  • Aktuálne číslo

Záhradkár

Užitočné veci do vašej záhrady

 

 

 
 

 Vaša záhrada

Záhradné inšpirácie od našich čitateľov
 najkrajšie cibuľoviny

zuzana danázsová

10 hlasov
 dedkov bicykel

Zuzana Fačková

14 hlasov

Ildikó Nagyová

7 hlasov

Ildikó Nagyová

5 hlasov
 
 

žena.sk

Prečo si nezvoliť pôrod

Prečo si nezvoliť pôrod "na suchu"? Aké sú skúsenosti mamičiek?

Zistite, či ste alergická na vajíčka: Sledujte tieto príznaky!

Zistite, či ste alergická na vajíčka: Sledujte tieto príznaky!

Na internet či k lekárovi: Oplatí sa liečiť online spôsobom?

Na internet či k lekárovi: Oplatí sa liečiť online spôsobom?

Prečo možeme zjesť z tuniaka iba 147 gramov za týždeň? A čo ostatné ryby?

Prečo možeme zjesť z tuniaka iba 147 gramov za týždeň? A čo ostatné ryby?

Zelené paradajky? Žiadny problém, vyskúšajte super tipy, vďaka ktorým dozrejú
Patrícia Lešková