25. septembra 2017

Máte radi burčiak? Vyrobte si doma vlastný!

Sezóna burčiaku je v plnom prúde. No skúšali ste si niekedy vyrobiť vlastný? Je to celkom jednoduché. Potrebujete len dozreté hrozno, cukor a dávku trpezlivosti do doby kým sa bude dať piť.

Aby ste si burčiak po kúpe vychutnali čo najdlhšie, na niekoľko dní ho môžete uskladniť v chladničke, nie však v pevne uzatvorených fľašiach.Autor: Profimedia.sk

Domáci burčiak

Ingrediencie:

- 10l hroznovej šťavy

- 0,6 kg cukru

Postup:

Hrozno dobre umyjeme. Najvhodnejšie sú aromatické odrody stolového hrozna. Mechanicky oddelíme bobule od stopiek. Pomelieme a necháme 2-5 hodín odležať. Potom môžeme vylisovať šťavu.

Na 10 litrov šťavy pridáme 0,6 kg cukru a miešame do rozpustenia. Nalejeme do pripraveného demižónu do 2/3, aby nám počas kvasenia nepretiekol. Necháme kvasiť pri telote 15-25°C.

Pozor! Nádobu nezatvárame, aby nepraskla v dôsledku nahromadenia oxidu uhličitého, iba otvor prikryjeme.

Degustovať začíname vtedy, keď burčiak začne šumieť, závisí od teploty v miestnosti (5-10 dní).

VIDEO Záhradkár

Užitočné veci do vašej záhrady

 

 

 
 

 Vaša záhrada

Záhradné inšpirácie od našich čitateľov
 najkrajšie cibuľoviny

zuzana danázsová

1 hlas
 dedkov bicykel

Zuzana Fačková

1 hlas

Ildikó Nagyová

1 hlas

Ildikó Nagyová

1 hlas
 
 

žena.sk

Jedlo ako liek: Ktoré potraviny zaženú aj vážne choroby?

Jedlo ako liek: Ktoré potraviny zaženú aj vážne choroby?

Ocitli ste sa v partnerskom trojuholníku? Ako sa s tým vyrovnať?

Ocitli ste sa v partnerskom trojuholníku? Ako sa s tým vyrovnať?

Ako dlho, či krátko majú trvať dobré raňajky?

Ako dlho, či krátko majú trvať dobré raňajky?

Desíte sa predstavy, že by sa do vás zamiloval váš najlepší kamarát?

Desíte sa predstavy, že by sa do vás zamiloval váš najlepší kamarát?

Máte radi burčiak? Vyrobte si doma vlastný!