14. októbra 2015

Šípkové recepty, ktoré sa oplatí zapísať: Na výber pikantne aj nasladko

Využite krásne zrelé šípky všade naokolo. Ak vo vašom okolí ešte nevystrájal prvý mráz, počkajte si naň. Na spracovanie sú totiž najlepšie také šípky, ktoré na kre aspoň trošku premrzli.

Využite jesenný zdroj vitamínov a pripravte si pochúťky.Autor: profimedia.sk

Už pri zbere šípok treba myslieť na to, aké sú pre váš vybraný recept najvhodnejšie. Pokiaľ chcete šípky rovno spracovať, nie sušiť, zberajte ich po prvých mrazoch. Sú sladšie, aromatickejšie a mäkšie. Zbierajte len kvalitné, nepoškodené plody a neznehodnoťte ich nevhodným zaobchádzaním. Potrebné informácie k zberu tejto vitamínovej bomby nájdete v tomto článku.

Pikantná šípková omáčka

Na jej prípravu budete potrebovať: 200 g šípkového pyré, 1/2 dcl slnečnicového oleja, smotanu na varenie podľa potreby, 1/2 dcl griotky, 2 citrusové plody (my sme zvolili citrón a pomaranč), 1 lyžičku worchestrovej omáčky a 1 lyžičku soli.

Šípkové pyré mixujte s olejom, griotkou, šťavou z citrusov a smotanou, pokiaľ nezískate požadovanú konzistenciu. Pridajte soľ, worchestrovú omáčku a všetko dovedna dobre zamiešajte.

Náš TIP

Omáčka bude mať krajšiu farbu, keď pridáte cviklu. 100% prírodné, chutné a najmä zdravé farbivo. Tak ho využime!

Šípkový kompót

Budete potrebovať 500 g mäkkých šípok po mraze, 1/2 l vody a 250 až 300 g cukru. Pridať môžete aj mätové či medovkové lístky alebo klinčeky.

Šípky spracujte, zbavte jadierok. Cukor rozvarte vo vode spolu s bylinkami či korením, podľa chuti. Šípky do sladkej vody pridajte a varte asi 5 minút. Potom nechajte odstáť, kým voda celkom nevychladne. Šípky sceďte, ale pamätajte - vodu ešte budete potrebovať.

Šípky poukladajte do pohárov, cukrovú vodu medzitým opäť priveďte do varu a šípky zalejte. Sterilizujte ich na 75°C počas 15 minút.

Šípkový punč

Pripravte si: 2 dcl pomarančového džúsu, 1/2 l vriacej vody, lyžicu citrónovej šťavy, 3 lyžice rozdrvených šípok, 3 - 4 lyžice medu.

Šípky prelejte vriacou vodou, prikryte a nechajte štvrť až trištvrte hodiny postáť. Preceďte cez plátno a prilejte pomarančový džús s citrónovou šťavou. Pridajte med a podelte do pohárov. 

Autor: iZáhradkár.sk

Užitočné veci do vašej záhrady

 
 

 

 
 

 Vaša záhrada

Záhradné inšpirácie od našich čitateľov
 Tieto nádherné pepina som vypestovala zo semienka

Alena Kotesová

0 hlasov
 Oberačka kiwi 16.11.2017 aj tento rok až po prvom mraze

Alena Kotesová

0 hlasov
 Oberačka kiwi 16.11.2017 aj tento rok až po prvom mraze

Alena Kotesová

0 hlasov

Dagmar

1 hlas
 
 

žena.sk

Povaha podľa hodiny narodenia: Čo má na svedomí čas vášho príchodu na svet?

Povaha podľa hodiny narodenia: Čo má na svedomí čas vášho príchodu na svet?

Grep vs pomelo: Aký je vlastne medzi nimi rozdiel?

Grep vs pomelo: Aký je vlastne medzi nimi rozdiel?

Čas pevných topánok je tu: Zarástol vám necht do živého?

Čas pevných topánok je tu: Zarástol vám necht do živého?

Jesenné fitko v záhrade: Tohto sa vyvarujte!

Jesenné fitko v záhrade: Tohto sa vyvarujte!