Ide o dlhodobejší proces, nie jednorázové naloženie zeleniny a v tom práve spočíva jeho hlavná výhoda. Do nádoby s pripraveným nálevom postupne vkladáte zeleninu podľa toho, čo zrovna v záhrade dozrelo. Skvelé, nie? Všetko, čo nespotrebujete čerstvé, jednoducho vložíte k ostatnej zelenine do súdka a necháte odležať niekoľko dní. Takto pripravená zelenina je perfektnou náhradou za zavárané uhorky alebo kvasenú kapustu. Je zdravá, chrumkavá a v súdku vydrží skutočne dlho.
Príprava nálevu
Na 10 kg zeleniny budete potrebovať
- 8 l vody
- 1 l octu
- 1 kg kryštálového cukru
- 40 dkg soli
- 2 dkg Benzoatu
- 2 PL Borkénu
- 3 PL horčičného semienka
- 20 - 30 ks celého čierneho korenia
- 6 - 8 ks bobkových listov
- 5 - 6 ks nového korenia
- podľa chuti koriander, klinčeky, čili papričky...
Všetky suroviny okrem Benzoatu a Borkénu prevarte a nechajte vychladnúť. Borkén a Benzoat rozpustite v 0,5 l vlažnej vody. Obe tekutiny premiešajte a nalejte do súdka (alebo menších nádob, ktoré viete dobre uzavrieť). Na dno nádoby dajte hroznové listy a môžete začať s nakladaním zeleniny. Zelenina bude najlepšia približne o tri týždne, po 5 dňoch môžete dokladať ďalšiu časť.
Borkén (E 224) – dvojsiričitan draselný sa používa najmä vo vinárstve, no i na nakladanie zeleniny. Tento konzervačný prípravok môže byť vo väčších dávkach mierne škodlivý, preto pri zarábaní nálevu dodržiavajte odporúčané dávkovanie.
Benzoat (E211) – sodná soľ kyseliny benzoovej. Používa sa ako konzervant pôsobiaci proti kvasinkám a pliesňam. V prírode sa nachádza v ovocí, napríklad v slivkách, jablkách alebo brusniciach. Rovnako ako pri Borkéne však neprekračujte dávku uvedenú v recepte.
Príprava zeleniny
Plody riadne očistite a pokrájajte na menšie kúsky. Napríklad karfiol alebo brokolicu rozoberte na ružičky, cuketu nakrájajte na kolieska, mrkvu na tyčinky a podobne. Papriku a baranie rohy môžete nechať vcelku, aby sa pri manipulácii nerozpadli. Na použitie je vhodná aj cibuľa, uhorky, cesnak, petržlen či zeler... Neodporúčame nakladať rajčiaky, červenú kapustu a cviklu.
Dodržujte hygiénu
Dbajte na to, aby bol žliabok súdka vždy čistý a naplnený vodou. Na vyberanie zeleniny vždy používajte čisté náradie. I drobná omrvinka spadnutá do súdka môže spôsobiť, že sa nálev pokazí a zeleninu budete musieť vyhodiť.
Praktické rady redaktorky
Pre štvorčlennú rodinu je ideálny 12-litrový kameninový súdok. Objem vydrží pomerne dlho a zelenina v ňom je stále pekná a chrumkavá. Počas sezóny sme prikladali a odoberali zeleninu podľa potreby. Vždy sme použili čistú dierkovanú naberačku. Vyhodili sme iba niekoľko lyžíc obsahu z dna suda nasledujúcu jar. Na konzerváciu sme použili iba Borkén, Benzoat sme nepridávali.