15. júna 2019

TOTO musíte vedieť! TOP 5 dôležitých pravidiel ako správne spracúvať úrodu, aby nestratila vitamíny

Straty vitamínov a minerálnych látok často bývajú dôsledkom nesprávneho spracovania surovín alebo nevhodného spôsobu prípravy stravy. Zdravotný prínos ovocia a zeleniny tak neovplyvňuje len technológia pestovania.

Zeleninu a ovocie nenamáčajte, ale umývajte pod tečúcou studenou vodou.Autor: Profimedia.sk

Zeleninu ani ovocie zbytočne neokrajujte

To, že k úbytku zdraviu prospešných látok dochádza už pri mechanickom opracúvaní zeleniny a ovocia, teda pri čistení, oškrabovaní, lúpaní či okrajovaní, je pomerne známy fakt. Podľa možnosti odporúčame odstraňovať čo najmenšie časti. A hoci okrajové listy kelu, kapusty, šalátu či inej listovej zeleniny zvyčajne nepoužívate, vedzte, že obsahujú najviac cenných látok. Myslite i na to, že toľko žiadaná a zdraviu prospešná kyselina askorbová (vitamín C) pri každom narušení plodu, napríklad pokrájaní, vplyvom kyslíka a enzýmov oxiduje na kyselinu dehydroaskorbovú. A hoci tá má na ľudský organizmus rovnaké účinky, nie je tepelne stabilná.

Predchádzajúca strana 1 / 5 Nasledujúca strana
FocusMedia
VIDEO Záhradkár
  • Aktuálne číslo

Záhradkár

Užitočné veci do vašej záhrady

 

 

 
 

 Vaša záhrada

Záhradné inšpirácie od našich čitateľov
 najkrajšie cibuľoviny

zuzana danázsová

10 hlasov
 dedkov bicykel

Zuzana Fačková

14 hlasov

Ildikó Nagyová

6 hlasov

Ildikó Nagyová

4 hlasy
 
 

žena.sk

empty
TOTO musíte vedieť! TOP 5 dôležitých pravidiel ako správne spracúvať úrodu, aby nestratila vitamíny
Lucia Sedláček Harničárová